Hovioikeus katsoi, että Helsingin poliisilaitokselta laskutettiin perusteettomasti 46 000 euroa. Käräjäoikeuden mukaan summa oli 150 000 euroa.
Helsingin hovioikeus lievensi perjantaina Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entisen varajohtajan vankeusrangaistusta muun muassa poliisilaitokseen kohdistuneesta törkeästä petoksesta.
Karhu-ryhmä on poliisin valtakunnallisesti vaarallisia tehtäviä hoitava valmiusyksikkö. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut ryhmän entisen varajohtajan Timo Olavi Lillqvistin, 62, kahden ja puolen vuoden vankeuteen poliisilaitokseen kohdistuneesta törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä neljästä muusta syytekohdasta, muun muassa kirjanpitorikoksista. Rikokset tapahtuivat vuosien 2005–2012 aikana.
Hovioikeus piti käräjäoikeuden syyksilukemisen muuten ennallaan, mutta katsoi Lillqvistin syyllistyneen pelkän törkeän petoksen sijaan törkeään petokseen ja törkeään lahjuksen ottamiseen. Myös se piti oikeudenmukaisena seuraamuksena miehen teoista 2,5 vuoden vankeutta.
Hovin mukaan asiassa oli kuitenkin perusteita kohtuullistaa rangaistusta rikoksesta kuluneen huomattavan pitkän ajan takia. Pisimmillään rikoksen tekemisestä kesti hovioikeuden tuomion antamiseen yli yhdeksän vuotta. Näin ollen hovioikeus katsoi, että Lillqvistin tuomiota voitiin kohtuullistaa kolmella kuukaudella, joten se tuomitsi hänet kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.
Myös rikoskumppanin tuomiota lievennettiin
Samalla perusteella hovioikeus lievensi kolmella kuukaudella myös Lillqvistin rikoskumppanina tuomitun, valmiusryhmälle tarvikkeita myyneen turvallisuustarvikeyhtiö Finnrappelin johtohenkilön ja omistajan Olli Tapio Salon, 61, tuomiota. Hovioikeus tuomitsi hänet muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen antamisesta kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen.
Oikeuden mukaan Lillqvist luovutti Salolle virkansa perusteella haltuunsa saamiaan tietoja muiden tarjouskilpailuun osallistuneiden yritysten antamista tarjouksista, jotta yritys sai etua tarjouskilpailussa. Hovioikeus katsoi Lillqvistin muun muassa ottaneen rikoskumppaniltaan vastaan lähes 95 000 euron edun, jonka tarkoituksena oli vaikuttaa hänen toimintaansa ja siihen, millä hinnalla yhtiö myi tuotteita poliisilaitokselle.
Myyntivaiheessa kaksikko laati yhtiön nimissä laskuja, joiden perusteella Helsingin poliisilaitos maksoi käräjäoikeuden mukaan yhtiölle perusteettomasti yli 150 000 euroa. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että todellisuudessa määrä oli noin 46 000 euroa.
Laskut sisälsivät toimittamattomia tuotteita ja todellista hintaa kalliimmaksi hinnoiteltuja tuotteita.
– Rikoksella on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja aiheutettu huomattavaa vahinkoa. Teko on tehty hyväksi käyttämällä Lillqvistin vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta, hovioikeus kirjoittaa tuomiossaan.