Poliisin valmiusyksikön karhuryhmän entinen varajohtaja ja poliisille tuotteita myynyt yrittäjä kiistävät erehdyttäneensä Helsingin poliisilaitosta perusteettomilla laskuilla ja ylihintaisilla tuotteilla.
Syyttäjä vaatii molemmille ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa.
Ylikonstaapelin puolustuksen mukaan hänellä ei edes ole ollut ratkaisevaa roolia hankinnoissa. Hankinnat olivat häntä ylempien virkamiesten käsissä ja tapahtuivat tiukan budjetin ja etukäteissuunnitelman raamissa, puolustusasianajaja sanoi.
– Edullisimman tuotteen tilaamisesta ei olisi edes teoriassa voinut syntyä poliisilaitokselle vahinkoa. Tuotteet ovat olleet hintavertailun edullisimpia, ylikonstaapelin asianajaja sanoi.
Yrittäjän puolustus sen sijaan vetoaa muun muassa siihen, että hän asioi monen muunkin poliisin kuin kanssasyytetyn kanssa. Asianajajan mukaan yrittäjä vain noudatti Helsingin poliisin ohjeita. Hän huomautti, että karhuryhmän toiminta on sillä tavalla salaista, ettei yrittäjällä edes olisi ollut oikeutta saada parempia tietoja sen tarvikehankinnan taustoista.
Syytteen mukaan miehet laativat yhtiön nimissä laskuja, joiden perusteella Helsingin poliisilaitos maksoi perusteettomasti yli 150 000 euroa.
Yhtiö myi poliisilaitokselle erilaisia varusteita, joista suurin osa meni valmiusyksikön käyttöön. Syyttäjän mukaan yhtiö laskutti poliisilaitosta myös tuotteista, joita ei koskaan toimitettu ja poliisia myös ylilaskutettiin toimitetuista tuotteista. Syyte ulottuu vuoden 2005 lopulta vuoden 2012 alkuun.
"Kun säädetään, jää rahaa, joka on piikissä"
Syyttäjä pitää olennaisena sitä, että miehet tuntevat pitkältä ajalta aina 1990-luvulta lähtien.
– Henkilökohtainen tuttavuus on ollut ensin ja yhteistyö Helsingin poliisilaitoksen ja yrityksen välillä vuodesta 2005.
Poliisimiesten varusteita ja tarvikkeita toimittanut yritys oli syyttäjän mukaan Helsingin poliisille merkittävä yhteistyökumppani, varsinainen "hovihankkija". Syytteessä oleva ylikonstaapeli taas toimi yhteyshenkilönä yrityksen ja poliisilaitoksen välillä, syyttäjä sanoi.
– Jossain vaiheessa Helsingin poliisilaitoksen ylijohto on tarjoutunut tekemään hankinnan karhuryhmän puolesta, mutta jostain syystä karhuryhmä ei ole halunnut lähteä siihen mukaan, syyttäjä sanoi.
Syyttäjä vetosi asiaesittelyssään ylikonstaapelin ja yrittäjän väliseen viestittelyyn, johon päästiin käsiksi pääosin yrittäjältä takavarikoitujen tietokoneiden kautta. Viesteissä puhutaan syyttäjän mukaan "säätämisestä" ja "piikistä", joiden hän katsoo olevan koodikieltä syytettyjen välillä.
– Syyttäjän käsitys on, että kun "säädetään" eli ylilaskutetaan, tällöin jää rahaa, joka on "piikissä", joka siirretään ylikonstaapelille.
Syyttäjä: Valitus verotarkastuksesta toi asian poliisilaitoksen tietoon
Tutkinta lähti syyttäjän mukaan liikkeelle yritykseen tehdystä verotarkastuksesta. Siinä huomattiin, että yrityksestä oli tehty merkittäviä siirtoja muutamille tileille, joiden rikostutkinnassa huomattiin todellisuudessa olleen ylikonstaapelin hallinnassa. Kysyttäessä rahasiirtoja väitettiin sponsorirahoiksi, ja verotarkastus ei hyväksynyt niitä liiketoiminnan kuluiksi.
– Yrittäjä ei tyytynyt tähän, vaan valitti hallinto-oikeuteen ja tämän prosessin myötä Helsingin poliisilaitos sai tietää näistä rahoista, syyttäjä sanoi.
"Säätämisestä" ja "piikistä" viestittelyn lisäksi syyttäjän mukaan paljastavaa oli kaksikon yhteydenpito heti sen jälkeen, kun esimies kysyi ylikonstaapelilta rahasiirroista.
– Hän poistui välittömästi työpaikalta tapaamaan yrittäjää, syyttäjä sanoi.