Kun lapselta laskeminen harjoittelurinteissä sujuu mallikkaasti, on aika siirtyä suurempiin mäkiin. Mitä pienempi muutos jyrkkyydessä on, sen todennäköisemmin onnelliset rinnehetket toistuvat myös uusissa rinteissä, Ski.fi vinkkaa.
Useimmiten aikuinen mielii viedä lapsen jyrkempiin rinteisiin, ennen kuin lapsen taidot ovat kunnolla kehittyneet. Kärsivällisyys on hyve tässäkin tapauksessa, toistot tutussa mäessä kantavat myöhemmin hedelmää.
– Aikuiset unohtavat helposti, että kun lapsi tekee lastenrinteessä vaikka 30 käännöstä, niin isommassa käännöksiä kertyy 150. Se vaatii veronsa, jolloin väsy iskee toppatakin sisään ja lapsi haluaa pitää pieniä taukoja laskun aikana, Peuramaan hiihtokoulun johtaja Ina Sohn-Rajamäki muistuttaa.
Kun laskeminen aikuisen johdattamana sujuu ilman apuvälineitä, on aika vaihtaa järjestystä. Lapselle ensimmäisenä laskeminen on useimmiten kunniatehtävä. Seuraavaksi on aika antaa laskea omatoimisesti ja varmistaa homman sujuvuus. Lapsi oppii omatoimiseksi rinnekävijäksi pienin ja selkein tavoittein.
Ei sauvoja liian aikaisin
Lapsi voi hinkua savuoja käteen, kun aikuisillakin on. Lapselle voi antaa sauvat, kun hiihto on sujuvaa eikä sauvojen käyttäminen haittaa laskemista. Nykysuksilla sauvoja ei välttämättä laskemiseen tarvita, mutta tasamaalla siirtymisissä niistä on iloa.
Aloittelijoiden laskussa pienissä keskuksissa alle kouluikäisille sauvat ovat usein turhat. Ne voivat olla tiellä hisseissä ja itse laskemisessakin.
Rinnetavat kunniaan
Laskutaidon lisäksi pitää myös kartuttaa myös yleistä rinnetietoutta. Viimeistään isompiin mäkiin siirryttäessä rinnesäännöt pitää olla selvitettynä. Lasten kanssa laskeminen saattaa olla pysähtelyn täyteistä, ainakin aluksi. Tärkeää on opettaa turvalliset pysähdyspaikat rinteessä. Turvallisimmat paikat pysähtyä ovat rinteiden reunat ja sellaiset paikat, joissa ylhäältä laskevat näkevät pysähtyjät mahdollisimman pitkältä.
Perusasiat, kuten jonottaminen tai kanssalaskijoiden huomioiminen, ovat hyviä opintokohteita – toisinaan myös aikuisille. Tauoilla välineet nostetaan niille tarkoitettuihin telineisiin. Turhan usein sukset tai lauta jätetään lumeen esimerkiksi rinnekahvilan edustalle muiden laskijoiden kiusaksi ja pahimmassa tapauksessa tampparin turmeltavaksi.
Hiihtokeskuksissa on useita suksille ja lumilaudoille tarkoitettuja telineitä, joihin varusteiden laittaminen ei montaa lisäsekuntia vie.
Lue lisää aiheesta Ski.fin sivuilta
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.