Hellepäiviä on ollut tänä kesänä vähän. Laajalti maan pohjoisosassa ei ole mitattu vielä ainuttakaan hellepäivää.
Hellelukemiin eli 25,1 asteeseen tai sen yläpuolelle on päästy tänä kesänä jossain päin maata yhteensä yhtenätoista päivänä. Osaa maata nämäkään helteet eivät ole koskeneet, sillä noin puolet maasta on yhä ilman ainuttakaan hellepäivää.
Pohjoisimmallaan hellettä on tänä kesänä mitattu Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista Haapavedellä, Ylivieskassa, Kuhmossa ja Sotkamossa eli Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuoliskoilla. Tämän linjan pohjoispuolella ei hellettä ole ollut.
– Onhan tämä vähintään harvinaista. Tosin kesä ei vielä ole paketissa, eikä tämä ole lopullinen yhteenveto, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.
Sää näyttää lämpenevän ensi viikolla pohjoisessa, mutta siitä, ylletäänkö jossain päin maata hellelukemille, ei vielä ole varmuutta. Alkuviikko on kuitenkin aurinkoinen ja koko maassa ollaan 20 asteen tienoilla, paikoin sen yläpuolella.
Kesän yhdestätoista hellepäivästä seitsemän on ollut elokuussa. Kesän tähän asti lämpimin lukema on 3. heinäkuuta Kouvolassa mitattu 31,4 astetta.
Pohjoisessa poikkeuksellisen vähän aurinkoa
Auringonpaisteen osalta kesä on ollut pohjoisessa huonoin ainakin 55 vuoteen. Esimerkiksi Sodankylän havainnoissa auringonpaistetunteja on vähiten sitten vuodesta 1959, kun ajanjaksona on 1.6.-12.8.
– Tämä on jo poikkeuksellista eli tällainen toistuu keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa, toteaa Asko Hutila.
Tänä kesänä aurinko on paistanut tähän mennessä Sodankylässä 330 tuntia, kun huippuvuonna 1973 aurinkoa oli samassa ajassa 823 tuntia.
Maan keskiosassa Jyväskylässä auringonpaistetunteja on tänä kesänä ollut kahdeksanneksi vähiten vuodesta 1959 alkaen. Etelässä Helsinki-Vantaalla tämä vuosi sijoittuu suunnilleen listan puoliväliin, joten etelässä on koettu monta pilvisempääkin kesää.
Paikkakuntakohtaisia ennusteita MTV:n sääsivustolla.