Yli 16 000 suomalaisen henkilökohtaisia tietoja on paljastettu tänään yhdysvaltalaisella palvelimella. F-securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan tiedot saadaan pois kyseiseltä palvelimelta, mutta yksinkertaista se ei ole. Kokonaan tietoja tuskin netistä saadaan pois.
– Poliisi tai kukaan suomalainen viranomainen ei voi suoraan poistaa tietoja ulkomaisilta palvelimilta, vaan tämä on tehtävä yhteistyössä joko tämän palvelun tarjoajan kanssa tai maan viranomaisten kanssa Tässä tapauksessa näitä molempia reittejä ollaan jo käytetty, Hyppönen toteaa.
– Ja varmasti ne saadaan pois sieltä, mutta näistä on tehty jo tuhansia kopioita. Tämmöinen tieto kun päätyy kerran verkkoon, niin se pysyy myös tavalla tai toisella siellä.
Hyppösen mukaan nyt tapahtunut tietovuoto on poikkeuksellisen suuri.
– Suomessa on nähty aikaisemminkin tapauksia, joissa ihmisten henkilötunnuksia ja muita vastaavia tietoja on vuodettu, mutta ei koskaan näin isoa.
Vielä e ole selvinnyt, mistä tiedot ovat vuotaneet. Hyppönen pitää kuitenkin todennäköisempänä, että kyseessä olisi yksityinen rekisteri eivätkä viranomaistiedot.
– Todennäköisesti jonkinlainen tietokonejärjestelmä on kyseessä, mitään sen tarkempaa ei pysty vielä sanomaan. Mutta se kyllä varmasti vielä selviää.
Vuotanutta listaa ei kannata etsiä netistä
Hyppönen muistuttaa, että vastuu vuotaneista tiedoista on kyseisen rekisterin pitäjällä.
– Käyttäjät eivät ole hukanneet omia tietojaan, vaan joku taho on käsitellyt näitä tietoja huolimattomasti ja he ovat siitä myös vastuussa. Ja he tulevat sitten varmasti olemaan myöskin yhteydessä näihin ihmisiin, joiden tiedot on vuodettu, Hyppönen toteaa.
– Käyttäjällä ei juuri tällä hetkellä ole paljoakaan mitä hän voisi tehdä.
Hyppönen muistuttaa kuitenkin, että tiettyjä omia tietojaan on syytä tarkkailla.
– Kuten aina, kannattaa seurata pankkitiliotteita ja luottokortin tiliotteita, jotta väärinkäytöt jää kiinni. Tässä tapauksessa meillä ei ole vielä mitään tietoja, että näitä tietoja olisi käytetty väärin.
Nettiin vuotanutta listaa ei kannata kuitenkaan lähteä uteliaana etsimään.
– Se, että yksityiset ihmiset, ihan normaalit kansalaiset menevät tätä tiedostoa uteliaana lukemaan ja selaamaan, ei välttämättä ole luvallista, kysymyksessä on henkilörekisteri, Hyppönen sanoo.
Lue myös: Mitä nettiin vuodetuilla tiedoilla voi tehdä - kiusaa vai todellinen uhka?
Suomen suurin tietovuoto: Tuhansien suomalaisten tiedot vuotaneet nettiin