Maailman tunnetuimpiin yleisurheiluvalmentajiin kuuluvan Alberto Salazarin neljän vuoden toimintakielto asettaa urheiluvälinejätti Niken kiusalliseen asemaan. Nike on tukenut vuosien ajan Salazarin valmennusryhmää, kestävyysjuoksuun keskittyvää Nike Oregon Projectia (NOP).
Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usada langetti Salazarille pitkän pannan dopingrikkomuksista. Salazar sai tuomion nelivuotisen tutkimusprosessin jäljiltä, ja sen yhteydessä nousi toistuvasti esiin Niken toimitusjohtajan Mark Parkerin nimi. Parker sai useita sähköposteja Salazarin tutkimuksista, jotka liittyivät testosteroniin ja rasvaa polttaviin aminohappoihin.
Yhdysvaltain antidopingtoimiston johtajan Travis Tygartin mukaan Salazar käytti urheilijoita koekaniineina.
– Urheilijat eivät tienneet, mitä aineita heille annettiin. Urheilijoille valehdeltiin, Tygart kertoi keskiviikkona saksalaiselle tv-kanava ZDF:lle.
Entinen juoksija Lauren Fleshman kommentoi Twitterissä, että Salazaria pitkään tukeneen Niken historia on täynnä dopingia käyttäneiden urheilijoiden tukemista. Fleshman kuului Niken tukiurheilijoihin yhdeksän vuotta, vuoteen 2012.
– Nike kääntää katseensa pois, vaikka muut tajuavat, että jotain on pielessä, kolmissa MM-kisoissa kisannut Fleshman sanoi.
Dohan mestarit eivät liity Salazarin tuomioon
Entinen New Yorkin maratonin kolminkertainen voittaja Salazar perusti vuonna 2001 Yhdysvaltain Oregoniin valmennusryhmän, jonka tavoitteena oli auttaa kestävyysjuoksu nousuun Yhdysvalloissa. Ryhmän tunnetuin urheilija oli nelinkertainen olympiavoittaja, britti Mo Farah. Hän jätti ryhmän loppuvuodesta 2017.
Salazarin ryhmiin kuuluvista tai kuuluneista urheilijoista Dohassa ovat jo menestyneet naisten 10 000 metrin voittanut Hollannin Sifan Hassan ja miesten 800 metriä kisaennätyksellä voittanut Yhdysvaltain Donavan Brazier. Tygart korosti, että Salazarin panna ei liity Dohassa kilpaileviin urheilijoihin.