Tehokas keino pidentää kasvukautta on rakentaa kasvihuone. Se suojaa samalla arkoja hyötykasveja kesän ailahtelevilta säiltä ja lämpötilavaihteluilta.
Kasvihuoneen avulla voi itse kasvattaa aamiaispöydän vakiovihannekset, kuten kurkut, tomaatit ja paprikat. Muovin tai lasin alla kypsyvät myös makoisat melonit, maissit ja munakoisot.
Paras sijainti kasvihuoneelle on paikka, joka on aurinkoinen aamuisin ja iltaisin mutta varjoinen päivän paahteisimpaan aikaan. Kasvihuonetta voi varjostaa myös kylvämällä auringonkukkia tai muita korkeita kasveja aurinkoisimmalle seinustalle.
Pieni vai suuri?
Minkälainen kasvihuone sopisi sinun pihallesi? Kuva: Kekkilä
Kotitarveviljelijälle suositellaan useimmiten noin viiden neliömetrin kokoista kasvihuonetta. Joidenkin kotipuutarhureiden mielestä kookas kasvihuone on pientä helppohoitoisempi, sillä siinä ilma vaihtuu paremmin ja lämmönvaihtelut päivän ja yön välillä ovat tasaisempia.
Riittävän ilmanvaihdon kannalta on tärkeää, ettei kasvihuonetta laita liian täyteen taimia. Runsas kasvimäärä houkuttelee usein suuria kirvajoukkoja. Ahtaissa tiloissa myös kasvitaudeilla on taipumus levitä helpommin.
Kasvihuone tarvitsee lujan perustuksen
Kasvihuone tarvitsee kunnon perustuksen riippumatta siitä, onko se tehty lasista tai muovista. Perustus tehdään aina hieman varsinaista kasvihuonetta isommaksi.
Perustusta varten kaivetaan maahan noin puoli metriä syvä kuoppa. Muoviselle kasvihuoneelle riittää matalampikin syvyys. Korkea sokkeli lisää kuitenkin kasvihuoneen multatilaa. Jos sokkelin muuraa tiilestä tai vuoraa styroksilla, suojaa se kasveja myös maasta tulevalta kylmyydeltä.
Kasvihuone kannattaa perustusvaiheessa tehdä roudankestäväksi luomalla salaojat maapohjaan ja reunoihin. Perustus muurataan esimerkiksi tiiliskivillä tai kevytsoraharkoilla. Muurattu sokkeli varaa ja luovuttaa lämpöä, mikä tasaa yön ja päivän välisiä lämmönvaihteluita. Jos muuraaminen vaikuttaa liian työläältä, voi sokkelin korvata esimerkiksi painekyllästetyllä puukehikolla. Halutessaan maan sisään voi laittaa styroksia eristämään kylmyyttä.
Oman kasvimaan herkut maistuvat parhaalta. Kuva: Biolan.
Perustuksen pohjalle levitetään sora- tai hiekkakerros. Päälle laitetaan vahva suodatinkangas, joka peitetään kevyesti hiekalla. Lopuksi lisätään reilu kerros multaa tai kasvuturvetta. Kasvihuoneen sisä- ja ulkokulmiin voi lyödä molemmin puolin kulmatolpat, joihin runko on helppo kiinnittää.
Seinät pystyyn päädyt edellä
Päätyseinät kannattaa rakentaa ensimmäisinä. Helpointa on tehdä seinäkehikot valmiiksi maata vasten, ja nostaa ne vasta valmiina pystyyn. Tukipuut voi kiinnittää toisiinsa esimerkiksi kulmaraudoilla tai ruuveilla. Akkuporakone on kasvihuoneen rakentamisessa oiva apuväline, sillä se sekä säästää voimia että aikaa.
Jos kasvihuone tehdään muovista, kannattaa se vetää rakenteiden molemmin puolin. Kaksinkertainen muovitus tekee rakennelmasta kestävämmän ja jättää seinän väliin muutaman sentin paksuisen ilmaeristeen, joka auttaa pitämään kasvihuoneen lämpimänä pidempään.
Valmis vaihtoehto säästää vaivaa ja aikaa
Kaunis valkoinen vihervaja. Kuva: Kekkilä
Kasvihuone on varsin helppo rakentaa puutarhaan itse. Vaivattominta on kuitenkin valita valmis kasvihuone. Se on hyvä ratkaisu etenkin silloin, jos haluaa käyttää vapaa-aikansa viljelyyn nikkaroinnin sijaan.
Puutarhamyymälöiden valikoimista löytyy erilaisia vaihtoehtoja toimivista perusrakennelmista monikulmaisiin kasvihuoneisiin. Esimerkiksi Kekkilän Vihervaja-tuotteesta on tarjolla neljä erilaista vaihtoehtoa, joista kukin kotipuutarhuri voi valita itselleen sopivimman. Suomen Puutarhakauppiaat ovat valinneet Vihervajan vuoden puutarhatuotteeksi 2010.
Vihervajan Verso-malli istuu moitteettomasti pieneen pihaan, ja Vihervaja Into tarjoaa mukavasti säilytystilaa. Vihervaja Lepo yhdistää toisiinsa kasvihuoneen, puutarhavajan ja viihtyisän pergolan. Innokkaalle hyötypuutarhurille sopii parhaiten Vihervaja Sato.
Muheva kasvualusta takaa tuloksia
Kasvusäkki helpottaa viljelyä kasvihuoneessa. Kuva: Biolan
Puu- tai muovilaatikko on siisti tapa kasvattaa tomaatit, kurkut ja salaatit. Kasvihuoneessa kasvumullan määrän on tavallisesti noin 30–60 senttimetriä. Biolanin Kasvusäkki on hyvä valinta vihanneksille, jotka vaativat paljon ravinteita. Istutusvalmis kasvualusta helpottaa etenkin ensikertalaisen kasvihuoneviljelyä, sillä siinä on mukana luonnonmukainen varastolannoitus.
Salaattien ja erilaisten yrttien kasvualustana voi käyttää Biolan Puutarhan TurveMultaa, jossa on lannoitteen lisäksi kalkkia.
Lisävarusteet helpottavat viljelyä
BindUp-tomaattipidike. Kuva: Nelson Garden
Kurkkua ja tomaattia varten kasvihuoneeseen on hyvä asentaa tukia, joita pitkin kasvi pääsee kohoamaan. Kurkun kasvutelineeksi sopii hyvin esimerkiksi tavallinen kanaverkko. Tomaatin taimet voi tukea perinteisesti kiinnittämällä niiden latvat narulla kasvihuoneen kattoon käyttämällä erillisiä kasvutukia ja tomaattipidikkeitä.
Jos lämpötila nousee kasvihuoneessa kolmenkymmenen asteen tuntumaan, kasvit alkavat kärsiä. Puutarhatarvikeliikkeet myyvät automaattisia ikkunanavaajia, joiden avulla voi estää vihannessatoa tärveltymästä. Ne avaavat tuuletusluukun automaattisesti, kun lämpötila kasvihuoneessa nousee liikaa.
UnderCover-peiteharso. Kuva: Nelson Garden
Voimakkaat lämpötilan nousut ja laskut haittaavat kasvien kasvua. Esimerkiksi tomaateilla se näkyy helposti halkeiluna. Kylmien kesäöiden varalta kasvihuoneeseen kannattaa asentaa lämmityslaite tai lamppu tasaamaan lämmönvaihteluita. Lisälämmöksi riittää useimmiten tavallinen valaisin.
Kasvukauden alussa voi kasvihuoneenkin hyllylle varata paketin peiteharsoa. Esimerkiksi Silmu- ja UnderCover-harsoilla pystyy suojamaan arimmat taimet kylmimpinä öinä.
Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus
Kuvat: Kekkilä, Biolan, Nelson Garden