Entinen kätilö Raija Kuusisto on nähnyt, miten äitiys on muuttunut 1960-luvulta nykyhetkeen. Vaistot ovat vaihtuneet kasvatusoppaiden pläräämiseen. Nykyään ollaan uusavuttomampia.
"Ennen osattiin paremmin". Vanha klisee tuntuu pitävän paikkansa, mitä äitiyteen tulee.
– Raskaus ja lapsen saaminen oli ennen luonnollinen, joka naisen elämään kuuluva asia. Se oli toki aina iso juttu, mutta ei siitä puhuttu. Vatsaa ei esitelty julkisesti, puhumattakaan kummun valokuvaamisesta. Raskautta pyrittiin päinvastoin piilottelemaan löysillä ja rypytetyillä mekoilla, Raija Kuusisto kertoo.
Äidit luottivat itseensä ja sairaaloiden tapaan hoitaa asiat.
– Ammattilaisten ratkaisuihin tyydyttiin ja mukauduttiin kyseenalaistamatta. Minusta tuntuu, että silloin lapsen saaminen oli pääasia. Vaikka olisi ollut kuinka rankkaa tai toivotut vivahteet jääneet toteutumatta, niin lapsen synnyttyä kaikki oli hyvin. Jokaista vaihetta ei analysoitu niin tarkasti.
Tietotulva hämmentää
1970-luvun lopulta lähtien tapahtui hiljainen muutos.
– Naiset alkoivat kyseenalaistaa sairaaloiden käytäntöjä. He lukivat Michael Odentin ja Frederick Leboyerin kirjoittamia kirjoja, lehtien yleisönosastoja sekä Kaksplussaa ja Vauvalehteä.
– Nykyään tietoa tulee jo niin paljon, että se suorastaan hermostuttaa. Yksi kirja sanoo yhtä, toinen toista, sydän kolmatta – mikä sitten lopulta on oikein ja mikä väärin, Kuusisto selittää naisten huolenaiheita.
Kaikki haluavat olla hyviä äitejä. Tietoja ollaan motivoituneita hankkimaan.
– Elämään haetaan ratkaisuja oman itsen ulkopuolelta. Ajatellaan, että kirjat tietävät paremmin. Mutta kyllä kokemus on vähintään yhtä tärkeää. Itse huolestuin, jos neuvolassa tuoreen äidin suusta ei alkanut pikkuhiljaa kuulumaan, kuinka "minun äitini sanoi sitä ja teki näin".
Vaistot edelleen tallella
– Kirjoja voi kyllä lukea, mutta enemmän kannattaa pysähtyä kuuntelemaan, mitä oma sydän ja vaistot sanovat. Nykyään on vieraannuttu omasta kehosta ja ruumiin tuntemuksista – tultu uusavuttomiksi. Oikeasti jokainen äiti on itse oman elämänsä, raskautensa, synnytyksensä ja lapsensa paras asiantuntija, Kuusisto sanoo.
– Aivan kuten eläimet rakentavat pesän ja hoitavat poikasensa, myös naisen vaistot kertovat, miten toimia. Nuo pienet äänet eivät ole hävinneet minnekään, kunhan maltetaan hellittää liiasta järjestä ja analyyttisyydestä. Omassa ruumiissa on paljon voimaa, tietoa ja taitoa.
Kuusisto sanoo, että kaikki naiset osaavat varmasti synnyttää ja hoitaa lasta.
– Sen voi tehdä monella tavalla. Liika tiedon hakeminen kirjoista, oppaista ja netistä ei ole hyväksi.
Studio55.fi/Piia Simola
Uusi ilmiö – Näin kylmästi osa äideistä toimii synnytyksen jälkeen
Kokenut kätilö: Näin isän rooli synnytyksessä on muuttunut
Näin synnyttävät äidit purkivat ennen tunteitaan – Lasten isät ja anopit haukuttiin!
Äidit eivät rakastu vauvaansa – 60-luvulla masennusta ei edes ollut
Tämä asento on paras synnytyksessä – Näin kätilöt siihen suhtautuvat
Synnytyskivut yllättävät nykypäivän luomuäidit
Tiina synnytti kolmoset 52-vuotiaana: Minulla oli oikeus tulla äidiksi
Kureliivejä, imetyssarvia ja ulkonäköhuolia – Tällaista oli odotusaika entisajan Suomessa
Näin esiäitimme synnyttivät: Olisitko itse uskaltautunut samaan?
Isoäidin kasvattama: En suosittele isovanhempia huoltajiksi
Nainen teki itselleen keisarileikkauksen ja muut uskomattomat synnytystarinat
Kuvat: Colourbox.com