Silmäänsä miellyttänyttä tavaraa pakonomaisesti vuosia varastellut nainen kuoli ennen kun hän ehti saada lainvoimaisen tuomion vuosia jatkuneesta rikoskierteestä. Kierteen taustalla olivat naisen kleptomaaniset taipumukset. Nainen kertoi olleensa lopulta tyytyväinen, kun poliisi tyhjensi hänen asuntonsa, jossa anastettua tavaraa oli haitaksi asti.
Kuvia poliisilta
Katso jutun alussa olevasta galleriasta, mitä kaikkea naisen kotoa löytyi. Kuvat poliisin esitutkintapöytäkirjasta.
Teot tapahtuivat vuosina 2011–2016. Nainen kertoi oikeudelle, että hänen elämänsä muuttui hänen aviomiehensä kuoltua ja lasten jouduttua myöhemmin sijaisperheeseen: Hänen elämäänsä kuvaillaan syntyneen tyhjiö, ja hän joutui viettämään aikaa jopa Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa.
Naisen asunto oli täynnä erilaista tavaraa.
"Näpistämisestä löysin tavallaan ammatin"
Koska nainen oli kaikki päivät toimettomana, hän ryhtyi kiertämään kaupoissa. Varastelu alkoi tapauksesta, jossa naisen laukkuun tipahti pieni koru hänen ollessaan eräässä kaupassa.
– Hän oli ajatellut, että näinkö helppoa oli varastaa, oikeuden papereista ilmenee.
Tuona hetkenä naisen arki ja retkien luonne muuttui. Naisella ei ollut mitään tarvetta tai perusteltua tarkoitusta käydä kaupoissa, mutta varastelun alettua kaupoissa käymisestä ja varastelusta tuli pakonomaista. Oikeuden papereissa naisen kuvaillaan pitäneen kauniista esineistä.
– Hän oli tehnyt päätökset impulsiivisesti, kun oli nähnyt jotakin miellyttävää kaupassa.
Nainen kuvaili impulssikontrolliaan huonoksi. Hän oli vienyt esimerkiksi useita polkupyöriä niiden miellyttävyyden perusteella, vaikka hän ei itse pystynyt edes polkupyörää ajamaan.
– Tästä näpistämisestä löysin tavallaan ammatin. Lähdin ulos kauppoihin ja tein tavallaan täyden työpäivän kaupoissa, nainen kertoi esitutkinnassa.
Hän kuvaili kauppoja kuin teatteriareenaksi.
– Hän oli tullut riippuvaiseksi tästä menettelystä, oikeuden asiakirjoissa kuvaillaan.
Nainen vei tavaraa uskomattomia määriä ja jätti ne paketeissaan kotiinsa.
Vei tavaraa jopa ostoskärryillä
Nainen ei ollut erityisen nirso sen suhteen, mistä tavaroita anasti.
Viedyissä tavaroissa oli muun muassa yli 4000 eurolla H&M:n vaatteita, lukuisia polkupyöriä ja yli 13 000 eurolla kirjoja. Hän varasti myös paljon omaisuutta asuste-, vaate-, meikki- ja koruliikkeistä.
Varastettujen tavaroiden arvo vaihteli suuresti, pienistä pehmoleluista ja koristekukista aina koruihin asti. Eniten hän kertoi vieneensä tavaraa Lidlistä.
Ehkäpä härskeimmät teot kohdistuivat tauluihin. Nainen varasti tuhansien eurojen arvoiset maalaukset Laakson sairaalasta, Kivelän sairaalasta ja HUS:in silmä- ja korvaklinikalta. Kolmas varkausyritys silmä- ja korvaklinikalla epäonnistui vahtimestarin huomattua toimet ja estettyä taulun vohkimisen.
Oikeudessa erään taulun tekijä kertoi, kuinka hän oli mennyt katsomaan lahjoittamaansa taulua sairaalan televisiohuoneeseen vain huomatakseen paikan päällä sen kadonneeksi.
– Hän oli anastanut tavaroita sen verran kuin oli pystynyt kantamaan. Jos mukana oli ollut painavia tavaroita, oli hän vienyt tavarat ostoskärryllä kotiinsa asti. Hän oli aina myöhemmin kuitenkin palauttanut ostokärryt, oikeuden papereissa kerrotaan.
Poliisi takavarikoi satoja muuttolaatikollisia varastettua omaisuutta.
Oli tyytyväinen poliisien viedessä tavarat
Nainen ei itse juuri viemiään tavaroita käyttänyt, vaan ne olivat jopa hänen tiellään.
Naisen asunnosta ja hänen käyttämästään kahdesta varastotilasta löytyi erittäin suuri määrä toisille kuuluvaa omaisuutta, ja esimerkiksi varastotilat olivat käytännössä kattoon asti täynnä tavaraa.
– Asunnolta ja varastoista oli takavarikoitu kaikkiaan noin 350 muuttolaatikollista omaisuutta. Tämän lisäksi omaisuutta oli viety pois asunnosta ja varastoista tuotteiden omissa pahvipakkauksissa ja muun muassa vaateomaisuutta mustissa jätesäkeissä, oikeuden asiakirjoissa kerrotaan.
– Hän ei ollut koskaan myynyt kenellekään anastamiaan tavaroita, eli tavaroiden anastaminen ei ollut hänelle rikastumiskeino. Lähes kaikki tuotteet olivat niiden alkuperäisissä pakkauksissa. Hän oli ollut iloinen, kun poliisit olivat korjanneet kaikki tavarat pois hänen asunnostaan, niin että asunnosta oli tullut taas avara.
Suuressa osassa tavaroita oli vielä löydettäessä viivakoodit ja hintalaput, ja niitä tuotteita joita hän oli käyttänyt, hän oli käyttänyt hintalappujen kanssa.
Viety omaisuus täytti naisen asunnon ja varastot ääriään myöten.
Nainen: Tauluvarkaudet avunhuuto
Nainen ymmärsi mitä teki. Hän kertoi, että hänellä oli toisinaan iltaisin todella huono olo, ja syyllisyys oli iskenyt häneen hänen ymmärtäessään tekonsa.
– Hän ei ollut voinut kontrolloida impulssejaan, vain pelko oli häntä hillinnyt, oikeus kuvaili.
Naisen mukaan tauluvarkaudessa oli myös kyse tietynlaisesta avunhuudosta. Hän kertoi kärsineensä neljä näpistelyn täyttämää vuottaan, ja katuvansa tekojaan. Nainen katsottiin oikeudessa alentuneesti syyntakeiseksi.
Nainen määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 90 tunnin yhdyskuntapalveluun.
Naisen maksettavaksi määrättyjä korvauksia kohtuullistettiin alentamalla korvausvelvollisuutta noin yhdellä neljäsosalla. Korvauksia viedystä omaisuudesta ja asioiden selvittelykuluista määrättiin yhteensä yli 80 000 eurolla.
Hovioikeudessa nainen oli vaatinut, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta, ja hänen korvausvelvollisuuttaan alennetaan. Vuonna 1954 syntynyt nainen kuitenkin menehtyi syyskuun alkupuolella 2017, ennen hovioikeuden päätöstä.