Kauan odotettu Nato-liittymiskirjan talletus tapahtuu huomenna, tallettajana ulkoministeri Haavisto: "Kokous on meille historiallinen"

1:01img"Tämä on historiallinen viikko" – katso Stoltenbergin Suomi-puhe sanasta sanaan
Julkaistu 03.04.2023 14:49(Päivitetty 03.04.2023 16:44)
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Ulkoministeri Pekka Haavisto tallettaa 4. huhtikuuta Suomen liittymiskirjan Brysselissä Yhdysvaltain hallitukselle, jolloin Suomesta tulee Naton jäsen, tiedottaa ulkoministeriö.

Tallettamisen jälkeen Suomen jäsenyyttä kunnioitetaan lipunnostolla Naton päämajalla ja eri esikunnissa.

Lipunnostoseremoniaan osallistuvat Suomesta tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen. Lisäksi ministeri Haavisto edustaa Suomea samana päivänä alkavassa Naton ulkoministerikokouksessa 4.–5. huhtikuuta.

– Suomi osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen ensimmäistä kertaa liittokunnan jäsenenä. Kokous on meille historiallinen hetki. Suomelle tärkeintä kokouksessa on korostaa Naton tukea Ukrainalle Venäjän jatkaessa laitonta hyökkäyssotaansa. Haluamme edistää vakautta ja turvallisuutta koko euroatlanttisella alueella, Haavisto kertoo tiedotteessa.

Yksi ulkoministerikokouksen keskeisimmistä aiheista on Naton tuki Ukrainalle. Kokous on tärkeä etappi heinäkuun Vilnan huippukokouksen valmisteluissa. Kokouksen puheenjohtajana toimii Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Naton indopasifiset kumppanimaat Japani, Australia, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea on kutsuttu mukaan viimeiseen työistuntoon, johon osallistuu myös EU:n korkea edustaja Josep Borrell.

Lue lisää: Stoltenberg: "Huomenna toivotamme Suomen tervetulleeksi Naton 31.  jäsenmaaksi" – Niinistö, Haavisto ja Kaikkonen huomenna Brysseliin

Suomen Nato-jäsenyys esillä TP-UTVA:ssa

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä ja Naton ulkoministerikokouksesta, joka järjestetään huomenna tiistaina ja keskiviikkona.

Lisäksi keskusteltiin Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimusneuvotteluista, alueellisten järjestöjen suhteesta Venäjään sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Tuoreimmat aiheesta

Nato