Turkulainen matkailutoimittaja ja -kirjailija Hannu Tuominen vinkkaa Studio55.fin lukijoille kolme suomalaista rantakaupunkia, joissa kannattaa poiketa. Villinä korttina joukossa on yksi saarikin.
Uusikaupunki
Turku, Naantali, Hanko tai Porvoo ovat kaikille tuttuja rannikon kesäkaupunkeja. Uusikaupunki kuulostaa jo vieraammalta. Historiallisen puutalokaupungin merellinen ilmapiiri on leppoisa ja museotarjonta poikkeuksellisen monipuolinen.
Bonk-museon opas puhuu puuta heinää. Silti jokainen sana ja lause on tarkkaan harkittu. Naama peruslukemilla hän kertoo Bonk Business Inc:in yrityshistoriaa. Uudenkaupungin Dynamokeskus Bonk on museo, jossa on annettu tilaa mielikuvitukselle.
Uudenkaupungin Automuseossa on maailman laajin Saab-autojen kokoelma. Automuseon arvokkain harvinaisuus on naapurikylässä Mynämäellä Korvensuun maataloustehtaassa vuonna 1913 valmistunut Suomen ensimmäinen auto.
Aivan Uudenkaupungin ydinkeskustassa sijaitseva museoitu Wahlbergin talo on esimerkki merenkulun menestysvuosista. Museo ei esittele vain paikallista merenkulun historiaa, vaan kertoo myös, miten rikkaat uuskaupunkilaiset porvarit aikoinaan asuivat. Uudenkaupungin Luotsimuseo pienestä koostaan huolimatta kertoo havainnollisesti luotsien tärkeästä tehtävästä. Löytyypä täältä myös sievä Merimiehen koti -museokin.
Tammisaari
Tammisaaren vanhakaupunki puutaloineen levittäytyy meren rantaan. Kesäisin rantaravintoloiden terassit kuhisevat lomalaisia nauttimassa ilta-auringosta ja saaristomaisemista. Tammisaaren museotarjonta on laadukas. EKTA-museokeskus on omistettu Helene Schjerfbeck -näyttelylle. EKTA:n pihapiiristä löytyy kaksi muutakin mielenkiintoista museota: Porvaristalo ja Valokuvaamo. Tammisaaren erikoisuus on Tina Rosströmin ylläpitämä Sairaalamuseo.
Turku
Aurajokirannasta on tullut turkulaisten toinen olohuone. Ei ole toista kaupunkia Suomessa, joka voi parin kilometrin matkalla, Tuomiokirkolta satamaan, tarjota yhtä paljon nähtävää kuin Turku.
Oletko esimerkiksi koskaan kurkannut Turun palosta selvinneen Qwenselin talon idylliselle sisäpihalle? Tai tiedätkö missä sijaitsee Turun kiehtovin kirjapuoti Föritupa? Kuinka moni nuorempi turkulainen, saatikka matkailija, tunnistaa jokivarresta Ingmanin talon, Sokeritehtaan talon tai upean empiretyylisen kauppaneuvos Trappin yksityiskodin.
Villi kortti: Kemiönsaari
Kemiönsaarelle kannattaa tulla kauempaankin, koska saaren tarjonta matkailijalle on runsas ja monipuolinen. Tutustumisen voi aloittaa Kemiön keskustan tuntumassa sijaitsevasta Sagalundista, joka on vilkas kulttuurikeskus. Vuonna 1900 perustettu Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo.
Amos Andersonin, kuuluisan suomalaisen liikemiehen, lehdenkustantajan ja taiteentukijan Söderlångvikin kartano on Kemiönsaareen suosituimpia nähtävyyksiä.
Saaren eteläpäässä sijaitseva merenrantataajama, Taalintehdas, on idyllinen vierailukohde. Kylä on kehittynyt 1600-luvulla perustetun masuunin ympärille. Taalintehdas on veneilijöidenkin suosiossa. Jatsin ystävät saapuvat Taalintehtaalle heinäkuussa Baltic Jazz -festivaaleihin.
Vierailu Metsähallituksen paljon kiitosta saaneessa Saaristomeren kansallispuiston Sinisimpukan opastuskeskuksessa on elämys. Kemiönsaarelta voi lähteä veneretkelle Bengtskärin majakalle.