Johtava ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä kertoo, miten kesän juomaputken saa katkaistua. Moni käyttää lomalla tavallista enemmän alkoholia. Miten juomaputkelta voi välttyä?
– Kannattaa pitää tarkkaa kirjaa siitä, miten paljon alkoholia tulee juotua. Näppärä keino on kirjata juodut annokset kännykän muistiin.
Pelkästään omaan muistiin ei kannata luottaa.
– Jos puhutaan terveistä aikuisista, niin riskiraja on naisilla viisi ja miehillä seitsemän annosta kerralla. Viikkotasolla naisten riskiraja on 16 ja miesten 24 annosta. Nuorten aikuisten ja ikääntyvien kansalaisten riskirajat ovat ehkä kolmannes tästä.
Heinilän mukaan sillä ei ole merkitystä, juoko henkilö olutta vai viiniä – kaikki alkoholityypit ovat yhtä haitallisia. Tärkeintä on seurata juotuja annoksia.
– Riskirajat ovat hälytystaso. Silloin viimeistään pitää rajoittaa alkoholin käyttöä, sillä terveyshaitat uhkaavat. Raskaana olevien, sairaiden tai lääkkeitä käyttävien ei pitäisi juoda ollenkaan.
Miten monen juominen karkaa käsistä kesälomalla?
– Tilastoja ei ole, mutta on selvää, että loma-ajat ja pitkät pyhät kasvattavat liikakäytön riskiä. Kun työ ei jaksota arkea, saattaa olla, että alkoholia tulee otettua enemmän kuin on ollut tarkoitus. Erityisesti ne, jotka liikkuvat jo riskirajoilla, ovat vaarassa lipsahtaa liikakäytön puolelle.
Mitä terveyshaittoja juomaputki aiheuttaa lyhyellä aikavälillä?
– Alkoholi on keskushermoston toimintaa lamaava myrkky. Se vaikuttaa välittömästi heikentämällä havainnointi- ja reagointikykyä. Alkoholi poistaa myös estoja. On tapauskohtaista, onko se hyvä vai huono asia. Lisäksi unenlaatu heikkenee.
– Myös kyky painaa asioita muistiin heikkenee. Jos tarkoituksena on opiskella ja siemailla samalla jotain alkoholipitoista, niin hankalaksi käy.
Entä pitkällä aikavälillä?
– Pidemmällä aikavälillä runsas alkoholin käyttö aiheuttaa masentuneisuutta. Lisäksi se vaikuttaa sydämeen kohottamalla verenpainetta ja sykettä. Sydän laajenee ja voi tulla rytmihäiriöitä.
Yksi näkyvä vaikutus on vapina. Alkoholi vaikuttaa myös ihoon. Se heikentää ihon kykyä parantaa haavaumat, jolloin iho voi tulehtua.
– Lyhyesti sanottuna alkoholi myös lihottaa. Yhdessä keskiolutpullossa on voinapin verran kaloreita. Kun elimistöön tulee paljon hukkaenergiaa, maksassa alkaa tapahtua rasvoittumista. Aletaan siis puhua rasvamaksasta.
Rasvamaksa voi tulehtua, jolloin ei ole enää pitkä matka maksakirroosiin.
– Myös haimatulehdukset liittyvät juomaputkeen. Haimatulehdus voi olla akuutti tai pitkittynyt. Akuutin tunnistaa voimakkaasta pahoinvoinnista ja oksentelusta. Se voi olla hengenvaarallinen.
Töihin paluu lähestyy. Missä vaiheessa juomaputki on katkaistava?
– Jos juomaputki on jäänyt päälle, sen katkaisemiseen ei muutama päivä riitä. Putken katkaiseminen ja siitä toipuminen vaatii viikon tai kaksi. Kaikista parasta olisi tietenkin ennaltaehkäistä. Jos tietää, että on taipuvainen juomaputkiin, suuria määriä ei kannata lähteä juomaan ollenkaan.
Miten katkaisu onnistuu?
– Annoksia on lähdettävä määrätietoisesti hinaamaan alaspäin. Vieroitusoireita varmasti tulee. Jos tuntuu, ettei tahdonvoima riitä tai jos vieroitusoireet ovat sietämättömät, on haettava ammattiapua rohkeasti. Silloin voi kääntyä omalääkärin, työterveyshuollon tai jopa päivystysvastaanoton puoleen.
Juttu on uusinta.
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Kuvat: Colourbox.com