Pauli Nevala ei ole koskaan salannut, millä kaikilla eväillä hän on lennättänyt keihästä taivaalle. Keinovalikoima monipuolistui 1960-luvun lopussa, kun olympiavoittaja sai läheisen heittäjäkollegansa Jorma Kinnusen kanssa vihiä itärajan takana käyttöön otetusta salaisesta aseesta.
Nevala kertoi hormonien käytöstään avoimesti jo 1971 ilmestyneessä elämäkerrassaan. Hän ei peittele asiaa liki viisi vuosikymmentä myöhemminkään.
– No, hormoonit oli sallittuja vuoteen 1975, joten ei siinä ollut silloin mitään rikollista. Oli järjen käyttöä, kun pyrimme Jorman kanssa huipulle. Miksi ei oltaisi käytetty kaikkia keinoja, jotka paransivat menestystä, Nevala kysyy.
LUE MYÖS: Olympiavoittaja ja seitsemänkertainen arvokisamitalisti Janis Lusis on kuollut – suomalaislegenda muistelee keihässuuruutta: ”Jorma sanoi autossa kohti Helsinkiä, että ei ole voittanut Lusista ikinä”
Hän ja Kinnunen havahtuivat kesällä 1968. Heidän kanssaan aiemmin samoille metriluvuille heitellyt, Neuvostoliittoa edustanut latvialainen Janis Lusis paiskasi Saarijärven juhannuskisoissa maailmanennätyksen 91,98.
– Silloin Lusis jätti minua ja Jormaa joka jeesuksen kisassa metrikaupalla.
Virolaista veljesapua
Tarvittavaa tietoa tihkui samana vuonna Viron maajoukkueurheilijalta, lääkäriksi opiskelleelta ja myöhemmältä europarlamentaarikolta Toomas Savilta.
– Savi kertoi, että Neuvostoliitossa oli valtavat määrät sotilaalliseen käyttöön tarkoitettuja nerobol-pillereitä, joissa hormooniin oli sekoitettu adrenaliinia. Sain piristeitä 500 pillerin purkin ja jaoin sen sisällön Jorman kanssa. Annoin myös koiralleni puoli tablettia joka toinen päivä, ja sillähän kunto kasvoi ja menohalut myös.
Kinnunen rikkoi Lusiksen ME:n kesäkuussa 1969 kiskaistuaan 92,70. Nevala heitti seuraavan vuoden Ruotsi-maaottelussa voittotulokseksi ja lopulliseksi ennätyksekseen 92,64.
– Kysyin Jormalta ennen hänen kuolemaansa, että tiääksä, mikä mua eniten v***ttaa. Jorma kysyi, että mikä. Vastasin, että se, kun hävisin sulle kuusi senttiä, muistelee Nevala, jonka kilpaura päättyi loukkaantumiseen Norsunluurannikolla kevättalvella 1971.