Keksijä Janne Käpylehto halusi todistaa, että Suomessakin osataan pitää hauskaa – videoille maailmanlaajuinen suursuosio: "Arviolta noin 100% ihmisistä olisi tässä tilanteessa luovuttanut"

1:47img
Julkaistu 19.02.2018 14:28
Toimittajan kuva

Jaakko Sandqvist

jaakko.sandqvist@mtv.fi

Maailman suurimman jääkarusellin isä Janne Käpylehto uskalsi toivoa videoidensa tavoittavan ehkä kymmenen miljoonaa ihmistä. Nyt, valtavan kansainvälisen mediahuomion jälkeen, alkuperäinen katsojatavoite tuntuu varsin maltilliselta.

Käpylehto arvioi, että hänen jääkarusellinsa ovat päätyneet maailmanlaajuisesti noin 250 miljoonan silmäparin eteen television ja sosiaalisen median videoiden välityksellä.

– Pelkästään Japanissa prime time -televisiolähetyksillä on kerätty noin sata miljoonaa. BBC kutsui minut Englantiin vieraakseen dokumenttiin, jossa esittelin jääkarusellia. Se tavoitti arviolta 50 miljoonaa katsojaa, Käpylehto sanoo MTV Uutisille.

Video yllä: Käpylehdon tuorein aikaansaannos, 120-metrinen jääkaruselli, pyöri Kymmenen uutisissa sunnuntaina.

– Tämän maailman suurimman jääkarusellin päälle tulee dome-tyylinen taideteos, jossa kaksi sisäkkäistä jääkarusellia pyörii eri suuntiin, Käpylehto kertoo videolla.

Video alla: Lohjan jääkarusellista tehdään valotaideteos. Tältä näyttää yksi Käpylehdon aikaisemmista taidonnäytteistä valaistuna. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

1:08img

Suomen suurin kantojyrsin vajosi järven pohjaan

Kantojyrsin on maatalouskone, joka jyrsii puun kaadon jälkeen kannon hakkeeksi. Koska puut kasvavat maan kamaralla, kantojyrsimiä harvemmin näkee järven pohjassa. Janne Käpylehdon kaverin kantojyrsin sinne kuitenkin päätyi, vieläpä Suomen suurin yksilö.

– Niin, eihän sellaisen oikeastaan kuuluisi olla järven jäällä ylipäänsäkään, Käpylehto miettii.

– Kaveri tuli auttamaan jääkarusellin teossa Suomen suurimmalla, 1750-kiloisella kantojyrsimellä. 50 metriä meni mukavasti, mutta sitten tapahtui ajovirhe ja jyrsin osui uraan. Pyörät tulisi pitää uran molemmilla puolilla, Käpylehto jatkaa.

– Arviolta noin sata prosenttia maailman ihmisistä olisi tässä tilanteessa luovuttanut, mutta me päätimme nostaa jyrsimen ylös. Työskentelimme yhtä soittoa 30 tuntia kolmivinssisen pyramidimaisen järjestelmän kimpussa, Käpylehto kertoo.

– Aivan lopussa yksi vinsseistä antoi hieman periksi, ja ehdimme säikähtää jyrsimen notkahdettua parinkymmenen sentin verran. Saimme kuitenkin koneen ylös järvestä, se oli oikea insinöörityön ja sisukkuuden taidonnäyte.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

0:36img

Tuotekehittelyä

Ympäristöystävällisen sähköntuotannon asiantuntijalla on monta rautaa tulessa erilaisissa yrityshankkeissa minitaloista opetusympäristöihin. Käpylehdon erikoisalaa on aurinkoenergia, josta hän on kirjoittanut menestyneitä tietokirjoja.

Käpylehto on työskennellyt matemaattisten algoritmien ja materiaalifysiikan parissa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan leivissä suomalaisen yrityksen kautta. Teknillisessä korkeakoulussa opiskeltu lujuusoppi on auttanut myös jääkarusellien teossa.

– Kun aloin tekemään näitä, tavoitteena oli näyttää, että suomalaisetkin osaavat pitää hauskaa talvella, samalla hyödyntäen teknologiaa. Tässä on myös tuotekehitysprojektin piirteitä.

Video alla: Käpylehdon tekemä 36-metrinen jääkaruselli pyöri Helsingin edustalla tammikuussa 2017. Keksijä esittelee videolla itse kehittelemäänsä kalustoa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

2:03img

MM-titteli vaihtaa omistajaa

Viikonloppuna Lohjalla järjestettävillä jääkarusellifestivaaleilla 120-metriselle karusellille lasketaan 150 ihmistä kerrallaan, vaikkakin teoreettinen kantokyky olisi 2700 ihmisen tuntumassa.

Järjestäjät ovat Käpylehdon mukaan varautuneet 20–30 000 vieraaseen – jotka katselevat menoa pääosin rannalta, jotta jään kestävyyttä ei koeteltaisi. 

– Näkymät rannalta ovat oikein hyvät. Festivaaleilla järjestetään viihteellinen kisa, jossa kilpailijat tekevät kahden tunnin aikana 5–20-metrisen jääkarusellin. Arvioinnissa katsotaan muun muassa sahaustapaa. Painopiste on siinä, mitä kaikkea hauskaa ja näyttävää jääkarusellin päällä voi tehdä.

Ideoita ei tältä mieheltä puutu.

– Yhden jääkarusellini päälle laitoin iglun, ja saunan olen laittanut useastikin. Yksi erinomainen käyttötapa on ihan vain aurinkotuolissa istuminen ja hitaasti vaihtuvien maisemien ihailu, Käpylehto sanoo.

Lohjalle saapuu myös yhdysvaltalainen Chuck Zwilling, joka nappasi 110-metrisellä jääkarusellillaan viime vuonna Käpylehdolta maailmanennätyksen. Suurimman jääkarusellin titteli palaa Suomeen, kun Zwilling pääsee mittanauha kädessään todentamaan suomalaiskarusellin 120-metrisen halkaisijan.

Janne Käpylehto

Janne Käpylehto.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa