Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä kuntatyöntekijöillä väheni vuonna 2020.
Sairauspäivärahaa maksettiin noin 14,5 miljoonalta päivältä, mikä on noin viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Muutos käy ilmi työntekijöiden sairauspoissaoloja seuraavasta Kunta10-tutkimuksesta.
Sairauspoissaolojen vähenemisen syynä voivat olla koronaepidemiaan liittyvät muutokset, kuten lisääntynyt etätyö, kontaktien väheneminen, työllisyyden muutokset sekä muutokset hoitoon hakeutumisessa ja hoitoon pääsyssä.
Kevan tutkimuspäällikkö Laura Pekkarisen mukaan aikaisempaa harvempi siirtyi koronavuonna eläkkeelle työkyvyttömyyden takia. Myös työtapaturmien määrä väheni etätyöhön siirtyneillä aloilla.
Joka kolmannen päivärahapäivän perusteena olivat mielenterveyden häiriöt. Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgrenin mukaan mielenterveysperusteisia sairauspoissaoloja on koronaepidemian aikana ja jälkeen tärkeää seurata ja ehkäistä.
Ikä- ja ammattiryhmien sairauspoissaoloissa eroja
Erot ammattiryhmien välillä korostuivat työeläkevakuuttaja Kevan kunta-alaa koskevissa sairauspoissaolotiedoissa.
Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Jenni Ervastin mukaan Kunta10-kyselytulosten ja Kevan sairauspoissaolotilastojen valossa koronapandemia on lisännyt työkuormitusta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Sen sijaan hallinto- ja suunnittelutehtävissä toimivien keskuudessa aikaisempaa harvempi oli pois töistä sairauden vuoksi, mikä selittyy etätöihin siirtymisellä.
Alle 30-vuotiailla kuntatyöntekijöillä sairauspoissaolot ovat kasvaneet vuoteen 2019 verrattuna.
Vaikka tulokset ovat huolettavia, Ervasti selittää kasvua sillä, että nuoret usein työskentelevät ammateissa, joissa sairauspoissaoloja on paljon.
Ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten myönteistä kehitystä on tapahtunut yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa sairauspoissaolot jatkavat laskua. Ervastin mukaan taustalla vaikuttaa osaltaan tuloksekkaat työkyvyn tukitoimet.