Ranskassa keltaliivit ovat osoittaneet jälleen mieltään, mutta pienentyvällä joukolla. Tämän viikon lauantaina mielenosoittajia oli Ranskan sisäministeriön arvion mukaan noin 28 600.
Keltaliivit aloittivat mielenosoitukset marraskuun 17. päivänä viime vuonna, ja mielenosoituksia on järjestetty siitä lähtien lauantaisin.
Tämän viikon lauantaina keltaliivejä arvioitiin olevan kadulla vähemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Keltaliivien ensimmäisellä marssilla oli mukana 282 000 ihmistä. Viime viikon lauantaina mieltään kerääntyi osoittamaan arviolta vajaat 40 000 ihmistä.
Tällä viikolla keltaliivit järjestivät Pariisin Charles de Gaulle -lentokentällä niin sanotun flash mobin, joka tarkoittaa, että joukko ihmisiä kerääntyy julkiselle paikalle ennalta sovittuna aikana ja tekee jotain yllättävää. Tempauksella protestoitiin lentokenttäyhtiön yksityistämissuunnitelmia vastaan.
Lisäksi noin tuhat niin kutsuttua pinkkitakkia osoitti mieltään ympäri Ranskaa. He vaativat sairaanhoitoalalle parempaa verotusta ja parempia työskentelyoloja.
Kaikkien protestoijien toivotaan kokoontuvan ensi viikolla Pariisiin
Vaikka keltaliivien määrä on vähentynyt, liikkeen organisoijat ovat suunnanneet katseensa jo ensi viikon mielenosoituksiin, jolloin protestit ovat jatkuneet tasan neljä kuukautta. Järjestäjät toivovat, että ensi viikolla ympäri Ranskaa hajaantuneet mielenosoittajat kerääntyisivät Pariisiin.
Keltaliivien protestiliikkeen kipinänä toimivat polttoaineverotukseen kaavaillut kiristykset. Mielenosoitukset kuitenkin laajentuivat pian hallituksen vastaisiksi.
Mielenosoitukset ovat silloin tällöin äityneet väkivaltaisiksi, ja yhteensä 11 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksien takia. Myös tällä viikolla osa mielenosoittajista otti yhteen poliisin kanssa.
Protestoijat ovat kritisoineet poliisia liiallisesta voimankäytöstä ja siitä, että poliisi on muun muassa ampunut kumiluoteja.
Mielenosoittajat ovat vaatineet, että poliisilta kiellettäisiin tämänkaltaiset joukkojenhallinta-aseet. Ranskassa oikeus kuitenkin kumosi vaatimukset.
YK:n ihmisoikeusneuvoston johtaja Michelle Bachelet on vaatinut Ranskaa tutkimaan väitteet poliisin liiallisesta voimankäytöstä.