Asutko niin kuin haluaisit? Vaikka suomalaiset kokevat olevansa pääosin tyytyväisiä asumiseensa, löytyy lintukodostamme ongelmia, jotka odottavat vielä ratkaisuja.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Mikkelin Asuntomessuilla tänään järjestetyssä SuomiAreena Goes Asuntomessut -keskustelutapahtumassa pohdittiin, onko suomalainen asuminen yhdenvertaista ja kuinka yhdenvertaisuutta voitaisi ennestään parantaa.
Suomen Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan suomalaiset ovat asumiseensa pääosin tyytyväisiä: luonto löytyy läheltä asuinpaikasta riippumatta, asuminen on verrattain rauhallista ja omaan asuinalueeseen kiinnytään herkästi.
Samaan aikaan kaikille ei kuitenkaan löydy kotia ollenkaan, opiskelijalle kohtuuhintaisen asunnon löytäminen voi olla mahdotonta ja erilaisiin elämäntilanteisiin voi olla haastavaa löytää täydellisesti sopivaa kotia.
SuomiAreena Goes Asuntomessut -keskustelupaneelin avannut ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti muistuttaa, että vaikka nykyinen keskustelu asumisen yhdenvertaisuudesta pyörii asuntojen määrän, hintojen ja energiatehokkuuden ympärillä, on käsitteen takana paljon muutakin.
– Asumisen eriarvoistumista mitataan kotitalouksien tuloilla, mutta sitä pitäisi mitata myös ostokyvyllä: asunnot alkavat olla jo liian korkeita keskituloisillekin. Se pakottaa muuttamaan edullisemmille alueille, mikä voi olla muuttajalle jopa traumaattista, Rossilahti lausuu.
Kiihkeän kaupungistumisen myötä asuntomarkkinoilla kysyntä on ohittanut tarjonnan: vuokratasot kipuavat alati ylöspäin, asumisen kulut kasvavat ja yhteiskunnan maksamien asumisen tukien määrät nousevat.
Mitä yhdenvertainen asuminen tarkoittaa?
Keskustelupaneeliin osallistuneet Elävän musiikin säätiön varapuheenjohtaja Juha Tynkkynen, 5000 eurolla itselleen omakotitalon rakennuttanut Henri Lokki, TTY:n arkkitehtuurin laitoksen asuntosuunnittelun professori ja Suomen Asuntomessujen hallituksen jäsen Markku Hedman ja Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen pohtivat, mitä yhdenvertainen asuminen tarkoittaa ja kuinka sitä voitaisi Suomessa parantaa.
– Yhdenvertaisuus asumisessa on sitä, että tietää, mitä haluaa ja saa mitä tilaa. Se on ymmärrystä siitä, mitä asumisen vaihtoehtoja on olemassa ja mitä ne pitävät sisällään, sanoo Lokki.
– Ihmisellä on oltava kohtuullisen hyvät mahdollisuudet elää onnellista elämää. Siinä tilanteessa, jossa kohtuullisen onnellinen elämä ei toteudu, ei toteudu yhdenvertaisuuskaan. Suurimmalla osalla suomalaisista se toteutuu, mutta sitten on myös puutteita: meillä on lähes 10 000 asunnotonta, joista valtaosa on miehiä. Lisäksi aikuisten kehitysvammaisten oikeus päättää, missä asuu ja millä tavalla, on puutteellista, lisää Hedman.
”Asuminen on kohtuuhintaista, kun siihen menee puolet kuukausituloista”
Asumisen ongelmista puhuttaessa esitetään usein ratkaisuksi kohtuuhintaisia asuntoja. Mutta paljonko kohtuuhintainen asunto maksaa?
– Asuminen on kohtuuhintaista, kun siihen menee puolet kuukausituloista, sanoo Hedman.
Asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousseet viime vuosina hiljalleen yli monen kuukausipalkan puolikkaan. Asuntomarkkinoilla hintoihin ikään kuin totutaan, ja kalliita neliöitä pidetään monilla asuinalueilla itsestään selvinä.
Asumisen ongelmiin on kuitenkin samaan aikaan viime vuosina keksitty mitä oivaltavampia ideoita. Kuten paneelikeskustelussakin kuultiin: Elävän musiikin säätiön puheenjohtaja Juha Tynkkynen oli mukana rakentamassa Helsingin Jätkäsaareen musiikkialan ammattilaisten Jallukka-vuokrataloa ja Henri Lokki osoitti esimerkillään, että omakotitalon voi rakennuttaa 5000 eurolla. Esimerkkejä kaivataan kuitenkin kipeästi lisää.
Ilmianna teko paremman asumisen puolesta
Tiedätkö teosta, joka on osaltaan parantanut suomalaista asumista? Teko voi olla hanke, projekti, yksittäinen tempaus, ideologia, yritys tai ihan mikä vain, jolla on ollut vaikutus asumiseen positiivisella tavalla.
Tekoja voi ilmoittaa syyskuun loppuun asti. Yleisöäänestys alkaa lokakuussa. Parhaat teot palkitaan Teko paremman asumisen puolesta 2017 -palkinnolla. Ilmianna hyvä teko täällä.
Suomen Asuntomessut lanseerasi keskustelutilaisuuden päätteeksi kilpailun, jossa etsitään ja nostetaan esille sellaisia tekoja, jotka osaltaan parantavat suomalaista asumisen yhdenvertaisuutta.
– Etsimme Suomesta esimerkkejä, erityisesti positiivisia, jotka edistävät asumisen yhdenvertaisuutta. Annamme niille tempauksen myötä kunniaa ja huomiota sekä tuomme niitä esiin hyvinä esimerkkeinä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala kuvaili.
Millaisia ratkaisuja panelistit pohtivat asumisen ongelmiin? Mistä hyvä ja yhdenvertainen asuminen syntyy? Katso SuomiAreena Goes Asuntomessut -keskustelutilaisuus kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.