Sodan keskellä kamppailua ihmisten sydämistä ja mielistä käydään nyt sosiaalisessa mediassa. Käyttäjien videot voivat tarjota ajankohtaista ja oikeaa tietoa, mutta kaikkeen netissä näkemäänsä ei kannata uskoa.
Lyhyistä ja kevytmielisistä videoista tunnettu TikTok on muuttunut maailmanjärjestyksen synketessä aiempaa ankeammaksi paikaksi. Nuoret käyttäjät julkaisevat palvelussa videoita keskeltä konfliktia.
Esimerkiksi erään ukrainalaisen naisen suositulla @zaluznik-tilillä jaetuilla videoilla näytetään pommien aiheuttamaa tuhoa ja pommisuojissa lymyileviä ihmisiä. Kontrasti aiempiin pilailuvideoihin on huomattava.
Tässä vielä pilaillaan. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.
Jos video ei näy, voit avata sen tästä
Reuters kertoo ukrainalaisten somevaikuttajien kannustavan seuraajiaan tukemaan kotimaataan rukouksin ja lahjoituksin sekä vaativan venäläisiä käyttäjiä liittymään sodanvastaiseen rintamaan. Yksi aktivisteista on matkabloggaaja Alina Volik, joka kertoo Reutersille haluavansa taistella Venäjän disinformaatiota vastaan.
Venäjällä valtiollinen media syöttää kansalaisilleen propagandauutisia, minkä lisäksi heidän pääsyään Twitteriin ja Facebookiin on ryhdytty rajoittamaan. Venäjän televiranomainen Roskomnadzor vaati maanantaina TikTokia lopettamaan sotaan liittyvien sisältöjen suosittelemisen nuorille.
Sosiaalisen median lisäksi tavallisille venäläisille yritetään välittää tietoa sodasta astetta ovelimmilla tavoilla. Hakkerikollektiivi Anonymous esimerkiksi kehottaa ihmisiä kirjoittamaan venäläisten firmojen ja ravintoloiden Google Maps -arvosteluihin tietoa Ukrainan sodasta.
Lue myös: Netflix kieltäytyy näyttämästä venäläisiä tv-kanavia: "Meillä ei ole aikomustakaan..."
Älä usko kaikkeen somessa
Sosiaalinen media voi tarjota ajankohtaista ja oikeaa tietoa sodan kulusta, mutta kaikkea netissä näkemäänsä ei kannata uskoa. Osa videoita on paljastunut vanhoista konflikteista kuvatuiksi tai jopa videopeleistä napatuiksi.
TikTokin tiedottaja kertoo Reutersille, että tilannetta pidetään tarkasti silmällä ja haitallista sisältöä poistamaan on hankittu lisäkäsiä.
Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto neuvoi MTV Uutisten haastattelussa viime viikolla vanhempia tutustumaan lapselle somessa avautuvaan todellisuuteen. Somen käytön rajaaminen voi olla paikallaan, sillä sisältö on ennalta-arvaamatonta. Tässä toimintaohjeet, jos lapsi on kuitenkin nähnyt järkyttävää materiaalia.
Pienen ukrainalaispojan haastattelu koskettaa ympäri maailmaa. Katso riipaiseva hetki videolta.
1:03
Lue myös: Miten puhua lapselle sodasta? Kriisiasiantuntija kertoo, miten aihetta kannattaa käsitellä
Lähde: Reuters
Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!