Keräilijät metsästävät eurokolikoita ympäri Eurooppaa

Lehtikuva/Matti Björkman
Lehtikuva/Matti BjörkmanCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010
Julkaistu 12.04.2010 15:00(Päivitetty 10.08.2010 14:48)

Saija on haalinut kasaan kaikki Suomessa tehdyt euron kolikot aina vuodesta 1999. Kolikoiden keräysharrastus on vienyt mukanaan siinä määrin, että Saija kiinnittää tarkkaan huomiota saamiinsa kolikoihin sekä Suomessa että ulkomaan reissuilla.

Keräilystä kiinnostunut Saija innostui perehtymään kolikoiden maailmaan siinä vaiheessa, kun Suomi liittyi yhdentoista muun EU-maan mukana yhteisvaluutan käyttäjäksi vuonna 2002.

− Eräs dosentti alkoi tutkia ihmisten kukkaroiden kolikoita, tarkoituksenaan selvittää, miten nopeasti euroalueen kolikot leviäisivät ja sekoittuisivat ympäri EU-maita, Saija kertaa.

Hän päätti tuolloin, että matkustaa siihen EU-maahan, jonka kolikko sattuisi ensimmäisenä käteen. Kohteeksi tuli Italia.

− Matkalla mukanani olleet suomalaiset kolikot olivat haluttua tavaraa. Minulle tarjottiin jopa drinkki, kun luovutin kaikki kolikkoni tarjoilijalle. Nykyään minulla on aina matkoilla mukana yhden ja kahden sentin kolikkoja, joita annan tapaamilleni keräilijöille.

Kauppa käy netissä

Aikainen kiinnostus eurojen keräilyyn on palkinnut: Saijan hallussa on tällä hetkellä kaikki suomalaiset kolikot vuodesta 1999. Saijan keräystaktiikka on selkeä.

− Ostan vuosisetin ja kahden euron erikoiskolikot Huuto.netistä, jolla säästän paljon vaivaa. Huuto.netistä on helppo myös tarkistaa, mikä on kunkin kolikon suuntaa antava markkina-arvo. Sitten kierrosta säästän kaikki ne hyväkuntoiset kolikot, joita on painettu alle miljoona kappaletta. Lisäksi kannan lompakossa www.kolikot.com-sivustolta tulostetta, josta käy ilmi kunkin kolikon painomäärä, Saija selvittää toimintaansa.

Toisinaan hän ostaa kahden euron erikoiskolikoita Monetasta. Ulkomailla matkustaessa, jolloin Saija syynää käsiinsä saamansa kolikot erityisen tarkkaan, mukaan voi tarttua erikoiskolikoita ja täydennystä tuttavien kokoelmiin.

− Taannoin Monacossa maksoin ostoksiani seteleillä, mutta en saanut vaihtorahaksi paikallisia euroja lainkaan. Keräilijät olivat olleet vauhdissa ennen minua.

Arvo nousee vähitellen

Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Vanhojen rahojen arvo saattaa nousta aikojen saatossa korkeisiin lukemiin. Eurojen kohdalla ei puhuta vielä kovin suurista summista.

− Tällä hetkellä arvokkaimpien kolikoideni joukkoon lukeutuu vuodelta 2006 peräisin oleva kahden euron kolikko, jossa on virhepainanta. Kääntöpuolen kartassa on maita, jotka eivät olleet vielä tuolloin liittyneet EU:hun. Kyseisen kolikon arvo on Huuto.netissä parhaillaan noin 70 euroa, Saija kertoo.

Saijan kokoelmaan kuuluu myös muun muassa Suomen ensimmäinen erikoiskolikko vuodelta 2004, niin sanottu risueuro.

− Näitä on itse asiassa monta, olen antanut niitä lahjaksi ystävillekin. Löysin kolikot kirpputorilta, jossa myyjä ei ilmeisesti tiennyt niiden arvoa.

Saija ei ole toistaiseksi suunnitellut kokoelmansa myymistä. Jos joku tarjoaisi jossain vaiheessa mukavan summan, asiaa voisi harkita.

Kolikot säilyvät järjestyksessä isossa, lokeroilla varustellussa laatikossa.

− Kodissani on majaillut matkojeni aikana kesävieraita. Heille olen painottanut, ettei laatikon sisältöön saa missään nimessä kajota. Joku saattaisi vahingossa luulla, että tässähän on tarjolla vaihtorahaa!

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55