Keravalla houkutellaan vanhuksia graffitien tekoon. Kalevan kaupunginosaan kuun alussa rakennettu vapaa taidepaikka on kerännyt tähän asti nuoria spreijaajia Uudenmaan laitoja myöten. Seuraavaksi maalauspuuhiin kannustetaan alueen seniorit.
Hankkeen ideoija Marja Suomela näkee sielunsa silmin vanhusten saapuvan graffitien ääreen rollaattoreillaan. Viisikymppinen päiväkodinjohtaja ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja on itsekin innokas oppimaan spraymaalauksen taidon.
– Odotan kovasti, että valtuutetut perehdytetään graffitin historiaan ja tekemiseen ja saamme omat maalipurkit käteen, Suomela hehkuttaa.
Mikä on sotkemista ja mikä taidetta?
Nuorten ja vanhempien kulttuuri ja muoti kohtaavat nykyään monella tasolla. Graffitien teko on silti edelleen enimmäkseen nuoren heiniä.
Miksi vanhemmat eivät siis ole aiemmin innostuneet asiasta?
– Ensimmäiseksi tulee mieleen paheksunta, jota aiheuttaa luvaton sotkeminen, Suomela pohtii.
– Oikeilla graffiteilla ja esimerkiksi busseihin, aitoihin, kerrostalon seiniin ja siltoihin maalipurkeilla vedetyillä viivoilla on kuitenkin hurja ero. Julkisten tilojen sotkeminen herättää ymmärrettävästi pahennusta ja tulee lisäksi erittäin kalliiksi.
Graffitiseinä hyötykäyttöön myös päivällä
Senioreille suunnatun graffitikurssin tarkoitus on paitsi antaa vanhemmille hauskaa tekemistä myös lisätä suvaitsevaisuutta. Lisäksi graffitiseinä saadaan hyötykäyttöön silloinkin, kun lapset ja nuoret ovat koulussa.
– Moni vanhempi ei tiedä, mitä nuoret tekevät. Eivätkä nuoret välitä tietää, mitä me vanhemmat harrastamme. Uskon, että tällainen ajatus on poisopittavissa. Se vaatii kuitenkin pioneerityötä ja ehkä vähän myös päänhakkaamista seinään.
”Oman teoksen perään ei voi jäädä itkemään”
Graffiti on ohikiitävää taidetta. Joskus se on olemassa vain hetken, kun se jo joutuu tekemään tilaa seuraavalle työlle.
– Minä kysyin graffitiseinän avajaispäivänä nuorilta taiteilijoilta, eikö heitä itketä, kun omat teokset jäävät uusien alle. Maali ei ollut edes kuivunut, kun pienet jo odottivat purkkiensa kanssa pääsyä maalaamaan uutta tilalle. Mutta se on graffitin idea. Tekijä saa suurimman palautteen siitä, että saa tehdyksi onnistuneen työn ja dokumentoiduksi sen, ei siitä, että muut katselevat sitä pari kolme viikkoa.
Lisälohtua keravalaisille graffitimaalareille antanee, että tuoreen seinän ensimmäiset teokset pääsevät syksyllä esille oikeaan taidenäyttelyyn.
– Tuomme nuo upeat ja kovatöiset teokset sinne, missä ne saavat ihan uuden yleisön. Parinsadan suuren valokuvan näyttely tehdään Keravan kirjastoon syksyllä.
Lisää keravalaisten graffititaiteilijoiden seinämaalauksia täällä.