Kerava pystytti omat asuntomessut peruutettujen tilalle - yli puolet uudesta kaupunginosasta viheraluetta

Rakennusteollisuuden on viimeistään nyt herättävä ilmastonmuutokseen, rakentamisen on muututtava hiilineutraaliksi ja kestäväksi. Näin napauttaa rakentamisen konsultti Kimmo Rönkä, joka kiittelee perjantaina avattua Keravan rakennusfestivaalia vihreydestä. Keravalla piti järjestää tänä kesänä asuntomessut, mutta kaupunki perui ne liian kalliina.

Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu kertoo, että sopimuserimielisyydet Asuntomessut Osuuskunnan kanssa johtivat peruuntumiseen.

- Nousseet kustannukset olivat liian iso riski, toteaa Rontu.

Pelto muuttui viherkaupungiksi

Nyt Keravan oma Uuden ajan rakentamisen festivaali korvaa peruuntuneet asuntomessut. Miltei Lahden moottoritien varteen nousee uusi kaupunginosa. Melumuuriksi on pystytetty vanhoja satamakontteja.

Koska asuntomessujen valmistelu oli jo pitkällä, Kerava ei luovuttanut, vaan kehitti oman festivaalin, joka on myös tapahtumakarnevaali. Tarjolla on konsertteja sekä asiantuntijaluentoja. Asuntoalueelle on vapaa pääsy.

Kivisillan alueelle on noussut vuokrakerrostalo, muutama rivitalo, yksi omakotitalo ja hoivakoti. Asuntoja on jo myyty ja omakotitontteja on myynnissä. Alueelle mahtuu tuhatkunta asukasta ja Kerava toivoo uusia muuttajia kaupunkiin.

- Pystymme tarjoamaan kuntapalvelut muuttajille, lupaa kaupunginjohtaja.

Vielä muutama vuosi sitten tämä alue oli peltoa. Nyt on kaivettu hulevesilampi ja satsattu vihreyteen.

- 54 prosenttia on viheraluetta, eurooppalainen suositus on 30 prosenttia. Tällaisia kaupunginosia tulisi rakentaa lisää, koska näin torjumme paikallisesti ilmastonmuutosta, kiittelee rakentamisen tulevaisuutta tutkiva konsultti Kimmo Rönkä.

30 vuotta vanhoja puretaan - ei mitään järkeä

Rakentaminen ja asuminen tuottavat Suomessa 30 prosenttia hiilipäästöistä. Röngän mukaan rakennusteollisuus seisoo vielä liikaa vanhassa betonissa.

- Jos 30 vuotta vanhoja taloja puretaan, eihän siinä ole mitään järkeä. Odotan sitä päivää, että rakennusyhtiö lupaa huolehtia rakentamastaan talosta seuraavat 100 vuotta.

- Meidän on siirryttävä kestävään, hiilineutraaliin rakentamiseen, materiaalina puu, savi, olki, luettelee Rönkä.

Kaupunki on asettunut rakentamiselle tietyt ekologiset kriteerit.

- Puurakentaminen, viherkattoja. Kun nämä lukevat kaavoituksessa, rakennusfirmojen on niitä noudatettava, vakuuttaa kaupunkisuunnittelujohtaja Pia Sjöroos.

- Haluamme edistää myös pyöräilyä ja julkista liikennettä. 

Kaupunginosa sijaitsee runsaan kilometrin päässä rautatieasemasta.

Uudessa kaupungin vuokrakerrostalossa huomio kiinnittyy myös tehokkaaseen suunnitteluun. Alle 80 neliön asuntoon mahtuu kolme makuuhuonetta ja avokeittiö-olohuone. Turhia neliöitä – isoja eteisiä tai olohuoneita ei ole.

Lyhyt matka mummolaan - ekologista

Ja löytyyhän alueelta hoivakotikin. Tulevaisuuden eko-rakentamisessa sukupolville olisi hyväksi sietää toisiaan. Eikä tarvitse asua naapureina, mutta jos nyt edes kohtuullisen lähellä, kun reissataan vanhempien luona tai mummolassa. 

Kerava saattaisi olla tässä edelläkävijä, se on Suomen kolmanneksi tiheimmin asuttu kaupunki heti Helsingin ja Kauniaisen jälkeen.

- Kerava voisi olla juuri tällainen ylisukupolvinen kunta. Jos vaikka kilometrin päässä lapsista asuisivat vanhemmat ja isovanhemmat, kun sitä apua kaivataan, mietti rakentamiskonsultti Rönkä.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat