Posti-kohu eskaloitui perjantaina kunta- ja omistusohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eropyyntöön ja sairauslomaan.
Sekä pääministeri Antti Rinteen (sd) että ministeri Paateron toiminta on herättänyt kysymyksiä Posti-kriisin eri vaiheissa. Viime päivinä on yritetty saada selkoa erityisesti siitä, mitä Paatero tiesi ja missä vaiheessa.
Tilanne alkoi eskaloitua, kun Rinne sanoi torstaina eduskunnassa, että Postin johto olisi toiminut ”vastoin omistajan selkeää tahtotilaa”, kun 700 pakettilajittelijaa siirrettiin liikkeenluovutuksella Postin tytäryhtiöön. Rinne sanoi tuolloin, että Paatero oli tehnyt Postin hallitukselle selväksi, ettei valtio-omistaja hyväksy siirtoa.
Rinne totesi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa, ettei Paatero ole tehnyt valtio-omistajan tahtoa selväksi Postille riittävän selväsanaisesti.
Uusi Suomi kokosi aikajanan Posti-kohun vaiheista:
7. kesäkuuta: Posti esittelee ministeri Paaterolle ensimmäisen kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita Postin mukaan.
8. elokuuta: Ministerin avustajien kanssa käydään asiaa läpi Postin mukaan tarkasti.
10. elokuuta: Ministeri Paateroa informoitiin ennen yhtiön hallituksen kokousta. Postin hallitus lähtee San Franciscoon.
11.–14. elokuuta: Postin hallituksen kokous, jossa tehtiin varsinaiset päätökset. Tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin Postin mukaan puhelimitse kokouspäivien aikana.
18. elokuuta: Postin hallitus palaa San Franciscon matkalta Suomeen.
21. elokuuta: Kohuttu kokous. Käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunitelmineen esiteltiin Postin mukaan ministerille. Paatero on myöhemmin myöntänyt, että häneltä meni kokouksessa ohi tieto siitä, että pakettilajittelijoita koskevan liikkeenluovutuksen oli määrä tapahtua jo syyskuun alussa.
29. elokuuta: Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista ministerin avustajien kanssa Postin mukaan sovitun mukaisesti. Tiedotteessa mainitaan vain päivämäärä 1.11. Silloin noin 700 pakettilajittelijaa siirtyy uuden työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoittaa lakoista.
30. elokuuta: Kauppalehti julkaisee uutisen Postin pääjohtajan Heikki Malisen muhkeasta palkasta, josta syntyy kohu.
1. syyskuuta: Liikkeenluovutus. Posti siirtää 700 pakettilajittelijaa Postin tytäryhtiöön nimeltä Posti Palvelut Oy, joka on Medialiiton jäsen. Näin ollen Posti voi alkaa soveltaa pakettilajittelijoihin Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakajien työehtosopimusta.
2.-4. syyskuuta: Työtaistelu. PAU pysäyttää Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot. Kohu alkaa yltyä.
3. syyskuuta: Aikalisä. Ministeri Paatero esitti aikalisää 700 pakettilajittelijan työehtosopimusten siirtämisessä. Paateron mukaan asiaa ratkotaan PAU:n ja Paltan välisissä tes-neuvotteluissa. Postin mukaan omistajaohjaus ei kuitenkaan ole tämän jälkeen vaatinut liikkeenluovutuksen perumista, eikä sitä peruttu myöskään tällä viikolla saavutetun sovun yhteydessä.
9. syyskuuta: PAU ja Palta aloittavat tes-neuvottelut.
17. syyskuuta: Posti ilmoittaa pakettilajittelijoiden kokonaispalkan säilymisen kahden vuoden siirtymäajasta, jonka PAU tyrmää heti yksipuolisena ilmoituksena.
22. lokakuuta: PAU ilmoittaa laajoista lakkotoimista aikavälille
11.–24. marraskuuta. Neuvotteluosapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan.
24. lokakuuta: Tukilakot. Ilmoituksia tukilakoista alkaa tippua. Ensimmäisenä asialla ovat Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL.
31. lokakuuta: Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy.
1. marraskuu: Liikkeenluovutus astuu voimaan.
10. marraskuu: PAU ilmoittaa uusista lakoista aikavälille 25.11.–8.12.
11. marraskuu: Postilakko alkaa. Osapuolet alkavat pian kiistellä siitä, rikkooko Posti lakkoa vuokratyövoiman käytöllä.
15. marraskuu: AKT ilmoittaa tukilakosta aikavälille 18.11.–24.11.
18. marraskuu: Tukilakkoaalto. Tähän mennessä tukitoimista PAUn ja postilaisten työtaistelulle ovat ilmoittaneet Ilmailualan Unioni IAU, Rautatiealan unioni RAU, Suomen Merimies-Unioni SMU, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry ja Sähköliitto.
21. marraskuu: Paatero kertoo selvitystyöryhmästä, johon nimitetään työmarkkinakonkarit Jukka Ahtela, entinen SAK:n puheenjohtaja, ex-kansanedustaja ja työministeri Lauri Ihalainen, eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.
22. marraskuu: Selvitysryhmä aloittaa työnsä ja toimii viikonlopun ajan.
24. marraskuu: Medialiitto hylkää selvitysryhmän ehdotuksen, samoin PAU Medialiiton jälkeen.
26. marraskuu: Valtakunnansovittelija jättää sovintoehdotuksen. Ministeri Paatero puhuu medialle ja myöntää, että tieto liikkeenluovutuksesta oli tarjolla jo 21. elokuuta, mutta hän keskittyi marraskuun alun päivämäärään.
27. marraskuu: Osapuolet hyväksyvät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Oppositio ilmoittaa välikysymyksestä ilman perussuomalaisia, joka puolestaan vaatii pääministeriltä ilmoitusta Posti-kohun takia.
28. marraskuu: Oppositio jättää välikysymyksen. Rinne sanoo eduskunnassa, että Postin toimi liikkeenluovutuksessa vastoin omistajan selkeää tahtotilaa. Rinteen mukaan Paatero oli nimenomaisesti todennut Postin hallitukselle, että siirto ei käy omistajalle.
29. marraskuu: Posti kiistää pääministerin puheet ja tiedottaa. että liikkeenluovutuksella on ollut omistajan tuki. Myös Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ilmoittaa, ettei valtio-omistajan vastustusta tuotu ilmi missään vaiheessa omistajaohjauksen ja yhtiön välillä käydyn jatkuvan dialogin aikana. Paatero ilmoittaa sairauslomastaan aivan pääministeri Rinteen tiedotustilaisuuden kynnyksellä. Rinne ilmoittaa, että Paatero on jättänyt tänään eronpyyntönsä. Rinteen mukaan Paatero ei ole toteuttanut riittävän selväsanaisesti pääministeirn ohjeistusta työehtojen polkemisen estämisestä.