Kerttu Niskanen yllätti asiantuntijan – Jari Isometsä sai Ruotsista vahvistuksen epäilyksilleen

Jari Isometsä yllättyi Kerttu Niskasen hiihdettyä peräti voittoon Tour de Skin toisessa osakilpailussa Italian Toblachissa. MTV Urheilun asiantuntija sai puolestaan ruotsalaisuutisista vahvistuksen epäilyilleen heidän epäonnistumisestaan voitelussa.

Isometsä povaili etukäteen Niskasta kyllä viiden joukkoon tai palkintokorokkeellekin hänelle vahvassa 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailussa, mutta ei voittoon. Sen Niskanen vei 6,7 sekunnin turvin ennen Saksan Victoria Carlia.

Isometsä oli seurannut kauden ensimmäisiä kilpailuja marraskuussa Oloksella ja sitten Rukan maailmancupissa paikan päällä, ja Niskanen näytti olevan kaukana parhaasta perinteisen iskustaan. Trondheimissa kaksi viikkoa sitten Niskanen sijoittui perinteisen kympillä viidenneksi, mutta tuolloinkaan ei nähty ehointa Niskasta.

– Nyt se sitten napsahti. Hän on sieltä pikkuhiljaa tullut, mutta kyllä minä olen yllättynyt, että pystyi voittamaan, Isometsä sanoo.

Hän toteaa, että paljon puolessatoista kuukaudessa Oloksesta on ehtinyt tapahtua.

– Muutamia vastaavia kisoja on ollut, mutta hiihtäminen oli nyt melkein ihan parasta mitä olen Kertulta nähnyt. Toblach on kuitenkin vähän korkealla, 1 300 metrissä. Näytti siltä, että merenpinnan tasolla olisi hiihdetty, Isometsä suitsuttaa Niskasta.

"Yleensä ainut lääke"

Isometsä huomioi, että Niskasella oli tätä ennen vain viisi maailmancupin osakilpailuvoittoa. Tämä kertoo osaltaan siitä, miten vaikeaa voittaminen on.

Niskanen pystyi toteuttamaan temppunsa valmentaja-aviomies Juho Mikkosen kanssa tekemällään oikeanlaisella analyysillä: Niskanen lähestyi Tour de Skitä superkompensaation kautta – ei kovalla harjoittelulla, vaan kevennyksellä.

– Se on yleensä se tapa, jolla kunto saadaan esille. Varsinkin kun alkukaudesta näki, että lihaksisto ei vain toimi, vaan oltiin sen puolelta syväjäässä. Harjoittelun reipas keventäminen on tuolloin yleensä ainut lääke. 

Ruotsin epäonnistuminen

Isometsä nostaa lisäksi esiin, että ruotsalaisilla oli vaikeaa. Paras sinikeltainen sivakoija oli vasta yhdeksänneksi sijoittunut Linn Svahn.

– Kahdeksasta kilometristä maaliin kaikki ruotsalaiset ovat tippuneet reilusti, kuten kävi myös samalla osuudella kolmesta viiteen kilometriin. Se oli helpoin pätkä, alamäkivoittoinen osuus, vaikka oli siinä toki hiihdettävääkin.

Isometsä osasi päätellä, että ruotsalaiset olisivat epäonnistuneet voitelussa, ja sai ruotsalaislehdistä vahvistuksen epäilylleen. Ruotsalaishiihtäjät tekivät selväksi, etteivät he olleet tyytyväisiä suksiinsa, ja myös sinikeltavalmennus katsoi Ruotsin epäonnistuneen tällä saralla. 

– Ruotsalaiset ovat olleet kautta historian huonoja noilla keleillä, kun mennään liisteripurkilla. Muistan jo minun aikoinani, että liisteripurkkikelillä aina ajateltiin, että ruotsalaiset eivät tänään pärjää, Isometsä kertoo.

Hän täydentää, että ruotsalaisilla on tapana voidella todella pitäviä suksia.

– Ne antavat luistossa vähän periksi. Jostain syystä se on ollut aina niin, ja niin se näytti olevan tänäänkin.

– Yhtä kaikki tuskin sieltä olisi voittajaa tullut tänään. Kyllä siellä paras hiihtäjä voitti.

Tourin kokonaiskisan palkintopalli haarukassa

Kyseinen hiihtäjä, Tour de Skin avauksessa vapaan sprintillä eilen 36:nneksi sijoittunut Niskanen nousi tämänpäiväisen kisan jälkeen Tourin kokonaistilanteessa viidenneksi. Hän on 28 sekuntia jäljessä kärjessä olevaa Yhdysvaltain Jessie Digginsiä, jonka Isometsä arvioi olevan miltei mahdoton voitettava, jos hän vain pysyy terveenä ja sukset toimivat.

Toisesta sijasta eteenpäin kaikki on kuitenkin Niskaselle Isometsän papereissa realismia. Peikkona on vielä vapaan sprintti Davosissa, mutta muutoin Tourin jatko on Niskasen kannalta mukava: perinteistä (35 kilometriä) on enemmän kuin vapaata (30 kilometriä).

– Kerttu on tällä hetkellä perinteisellä paras. Palkintopallisijoitukseen on kokonaiskilpailussa täydet mahdollisuudet olemassa.

Isometsä nostaa tähän kamppailuun myös toisena kokonaistilanteessa olevan Saksan Victoria Carlin (+0.07), kolmantena olevan Ruotsin Linn Svahnin (+0.11) ja kuudentena olevan USA:n Rosie Brennanin (+0.35).

– Siitä porukasta pitäisi kolmen järjen löytyä.

Pärmäkoskella hyvä paikka huomiseksi

Oivanlaisissa asetelmissa on myös tänään seitsemänneksi sijoittunut ja Isometsän sanoin pirteästi hiihtänyt Krista Pärmäkoski. Hän on Tourin kokonaistilanteessa kymmenentenä, minuutin ja 11 sekuntia kärkeä perässä.

– Ero kärkisijoille on toki aika iso, mutta Kristalla on huomenna hyvä paikka hiihtää. Siinä lähtevät samaan syssyyn Heidi Weng (+1.07) ja Frida Karlsson (+1.11), eikä Ebba Anderssonkaan (+1.28) kaukana ole.

Huomenna sivakoidaan 20 kilometrin takaa-ajo vapaalla hiihtotavalla.

Lue myös:

    Uusimmat