Kesän parhaat grillikastikkeet

Viisi kastiketta
Julkaistu 20.05.2012 12:32(Päivitetty 29.04.2014 10:26)

Hyvä liha tarvitsee rinnalleen myös hyvän kastikkeen! Nappaa tästä 10 kesän parasta reseptivinkkiä

Viisi helppoa kastiketta

Tomaattikastike, chili-grillikastike, hapanimeläkastike, tulinen mango-chutney ja mieto grillikastike. Näitä herkullisia kastikkeita voi sivellä lihalle tai tarjoilla lisukkeena.

4 annosta:

Tomaattikastike:

400 g tomaattimurskaa
½ sitruunan mehu
1 tl currya
1 puristettu valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria

Chili-grillikastike:

2 dl chilikastiketta
1 tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ tl paprikajauhetta
2 tl worcestershire-kastiketta
½ tl chilipippuria

Hapanimeläkastike:

2 dl ananasmehua
½ dl valkoviinietikkaa
1½ rkl sokeria
2 tl tuoretta hienonnettua inkivääriä
1½ dl kanalientä
1½ rkl Maizenaa

Tulinen chutney:

1 hienonnettu punainen chilipalko
2 dl mango-chutneytä
1 tl chilijauhetta
2 rkl sweet chili -kastiketta

Mieto grillikastike:

1 pieni pullo chilikastiketta
½ sitruunan mehu
1 tl currya
suolaa ja pippuria

1 Tomaattikastike: Keitä tomaattimurska, sitruunamehu, curry, valkosipuli, suola ja pippuri.

2. Chili-grillikastike: Keitä chilikastike, juustokumina, korianteri, paprika, worchestershire-kastike ja chilipippuri paksuksi kastikkeeksi.

3. Hapanimeläkastike: Kiehauta kanaliemi, ananasmehu, omenasiiderietikka, sokeri ja inkivääri. Sekoita Maizena tilkkaan kylmää vettä ja lisää kastikkeeseen. Kiehauta kastike, jotta se saostuu.

4. Tulinen mango-chutney: Sekoita ainekset keskenään.

5. Mieto grillikastike: Keitä chilikastike, sitruunamehu, curry, suola ja pippuri.

Barbeque-kastike

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 porkkanaa viipaleina
  • 4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 2 rkl hienonnettua inkivääriä
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl sinappia
  • 3 dl lihalientä tai vettä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 rkl Worsesterhire-kastike
  • 10 tippaa smoked tabascoa
  • (savusuolaa)

Kuullota vihanneksia oliiviöljyssä.

Lisää mausteet, lihaliemi tai vesi ja keitä kannen alla kypsäksi.

Soseuta vihannekset tasaiseksi kastikkeeksi ja mausta korianterilla ja maustekastikkeilla. Ohenna vedellä tarvittaessa. Kiehauta ja jäähdytä kastike.

Tarjoa grillatun lihan, kalan ja kasvisten kanssa. Sopii myös marinointiin.

Grillikastike mango-chutneylla

Grillikastike mango chutneylla

Tämä herkullinen kastike sopii hyvin grillatulle kanalle ja lihalle. Reseptin määrät voi hyvin tuplata.

Neljälle:

2 dl ranskankermaa
½ dl mango chutneyta
½ punainen, hienonnettu chili
1 tl currya
suolaa ja jauhettua valkopippuria

1. Kaada ranskankerma ja mango chutney kulhoon.

2. Halkaise chili pituussuuntaan, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha.

3. Sekoita chili, curry, suola ja pippuri kastikkeeseen. Laita kylmään tarjoiluun asti.

Grillattua lihaa ja chimichurrikastiketta

Grillattua lihaa ja chimichurrikastiketta

Chimichurri on erittäin suosittu kastike Argentiinassa. Sitä käytetään sekä kastikkeena että marinadina kaiken grillattavan tai paistettavan lihan kanssa.

4 annosta:

4 viipaletta grillattavan lampaan-, naudan. tai sianlihaa
1 1/4 dl oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa
1 1/4 dl hienonnettua sipulia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
½ dl hienonnettua persiljaa
1 tl kuivattua oreganoa
1/4 tl cayennenpippuria
1½ tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria

1. Sekoita öljy ja viinietikka, lisää muut ainekset ja anna kastikkeen seistä vähintään kolme tuntia huoneenlämmössä, jotta kaikki maut pääsevät esille.

2. Laita liha kulhoon tai paksuun muovipussiin, kaada päälle 2 dl kastiketta ja sekoita. Anna lihan marinoitua vähintään kolme tuntia huoneenlämmössä ennen grillaamista.

3. Grillaa lihaa 2-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele marinadilla pari kertaa grillauksen aikana. Tarjoile loppu kastike grillatun lihan lisukkeena.

Sataykastike

Sataykastike

Oletko koskaan kokeillut valmistaa aitoa sataykastiketta? Tarvitset muutamia erikoisaineksia, mutta löydät niitä aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Kastike on mainio lisuke kana- ja possuvartaille.

Neljälle:

1 rkl tamarinditahnaa
2 ½ dl kiehuvaa vettä
1 pala sitruunaruohoa
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl kuivattua katkaraputahnaa
225 g paahdettuja maapähkinöitä
2+2 rkl maapähkinäöljyä
1 tl cayennepippuria
1 ½ tl galangajauhetta
2 rkl fariinisokeria
½ tl suolaa

1. Sekoita tamarinditahna ja kiehuva vesi kulhossa, sekoita ja anna seistä 15 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori valkosipulinkynnet.

2. Sekoita sitruunaruoho, sipuli, valkosipuli, katkaraputahna, maapähkinät ja öljy tehosekoittimessa pehmeäksi tahnaksi. Paista tahnaa öljyssä 2 minuuttia.

3. Lisää tamarindineste, cayennepippuri, galangajauhe, sokeri ja suola. Sekoita hyvin, lisää tarvittaessa vettä ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia koko ajan samalla sekoittaen.

Kylmä kurkku-minttujogurttikastike

Kylmä kurkku-minttujogurttikastike

Tämä resepti on peräisin Intiasta, jossa mausteet paahdetaan usein tällä tavoin.

4 annosta:

½ tl juustokuminan siemeniä
6 cl maustamatonta jogurttia
n. 15 cm kurkkua
1 nippu tuoretta minttua
2 tomaattia (voidaan jättää pois)
1/4 tl punaista chilipippuria
1 tl suolaa tai maun mukaan vastarouhittua maustepippuria

1. Kuumenna valurautainen paistinpannu erittäin kuumaksi. Kaada juustokuminan siemenet pannulle ja paahda niitä sekoittaen 15-20 sekuntia. Kaada siemenet pannulta huhmareeseen ja rouhi.

2. Leikkaa kuorimaton kurkku viipaleiksi tai ohuiksi puikoiksi. Hienonna mintunlehdet kahdeksi ruokalusikalliseksi. Jos käytät tomaatteja, leikkaa ne paloiksi.

3. Vatkaa jogurttia kevyesti, jotta siitä tulee kuohkeaa. sekoita muut ainekset joukkoon. Peitä astia ja anna seistä hetken viileässä, että mauilla on aikaa sekoittua.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle