Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa kulunut kesä oli mittaushistorian toiseksi kuumin. Vuorokauden keskilämpö kesä-elokuussa oli 29,6 astetta. Osavaltion viranomaiset kehottivat kesän mittaan useasti sähkön säästöön, ja Texasin omaa sähköverkkoa uhkasi usein ylikuormittuminen. Edellisen kerran sähköverkko oli koetuksella toissa vuonna, kun se lamaantui talvimyrskyn takia.
Kulunut kesä Texasin osavaltiossa Yhdysvaltain etelässä oli sen verran kuuma, että meteorologit pyytelivät tilannetta anteeksi jo juhannuksen tienoilla, ennen heinä-elokuun kuumimpia aikoja, uutisoi Washington Post.
Vaikka keväällä satoi, loppukesää vitsasi sateen puute ja siitä seurannut kuivuus. Se näkyi muun muassa osavaltiolle tärkeässä maataloustuotannossa. Suomea kaksi kertaa suuremmassa osavaltiossa tilanne toki vaihteli.
Varsinaiset vaikutukset paljastuvat vasta sadonkorjuuaikaan syyskuun lopulla lokakuun alussa, tuottajat valmistautuvat pahimmillaan hyvin suuriin satomenetyksiin, arvioi Texas A&M -yliopisto. Tämä, Venäjän hyökkäyssodan lisäksi, näkyy hintojen heilahtelussa.
Kuumina öinä ei voi vilvoitella
Kuumuuden ovat tunteneet kirjaimellisesti nahoissaan myös eläimet. Kuumien öiden takia niillä ei ole ollut mahdollista vilvoitella. Kuivuus on myös kuivuttanut ruoholaitumia ja juottopaikkoja.
Kuumuus laski myös Texasin vesistön happipitoisuuksia niin dramaattisesti, että kesäkuussa rannalle huuhtoutui kymmeniätuhansia kuolleita kaloja.
Hellepäivät ovat lisääntyneet. Kuluneen vuosikymmenen aikana osavaltiossa on ”nautittu” tuhat hyvin kuumaa päivää enemmän verrattuna tavanomaisiin vuosikymmeniin.
Lähes sata ihmistä oli menehtynyt kuumuuteen syyskuun alkuun mennessä. Kun lämpötila nousee riittävän korkealle, ilmastoinnistakaan ei ole enää apua. Päinvastoin. Tuulettimet alkavat nostaa kehon lämpötilaa.
Kuumuus myös heikensi ilmanlaatua. Helle nosti savusumua laajalti osavaltion ylle. Myös maastopalot lisääntyivät.
Lisää lasten heitteillejättöjä?
Tutkijat ovat myös löytäneet yhteyksiä kuumuuden ja lasten heitteillejätön välillä. Kuumuus koettelee vanhempienkin hermoja. Lisäksi lapsia jätetään kuumiin autoihin tai ulos leikkimään valvomatta.
Texasissa keskilämpötila on noussut 1,5 celsiusastetta 1900-luvun alusta lähtien, sanoo klimatologi John Nielsen-Gammon Texas A&M-yliopistosta. Texasin olosuhteisiin vaikutti myös lähes ennätyskorkeaksi noussut Meksikonlahden lämpötila.
Kesällä esimerkiksi Houstonin kaupunki laittoi toimeen asukkailleen hätätilasuunnitelman erityisine vilvoittelukeskuksineen, kun lämpötila oli noussut 42,2 celsiusasteeseen (108 fahrenheitia) tai sen yli kahden peräkkäisen päivän aikana.