Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi katsoo, että paikalliseen sopimiseen siirtyminen on tärkeää yritysten kilpailukyvyn parantamisen vuoksi.
MTV:n Uutisaamussa vieraillut Romakkaniemi kommentoi Teknologiateollisuuden eilistä ilmoitusta luopua valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta.
Lokakuussa Metsäteollisuus kertoi yllättäen jättävänsä työehdoista sopimisen ja siirtävänsä neuvottelut kokonaan yritystasolle.
Teknologiateollisuuden ilmoitus herätti närää muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n piirissä, jonka mukaan päätös horjuttaa koko suomalaista työmarkkinajärjestelmää.
Lue myös: Teknologiateollisuus luopuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta – vastuu siirtyy uuteen työnantajayhdistykseen
Keskuskauppakamarin Romakkaniemi torjuu puheet työrauhan horjuttamisesta.
– Työnantajat eivät varmasti horjuta työrauhaa. Haluamme työrauhaa. Tämä kuulostaa vähän omituiselta ay-liikkeen puolelta antaa tällaisia verhottuja uhkauksia, että työrauha saattaa olla vaarassa. Kyllä tässä samassa veneessä ollaan, ja sen vuoksi kaikilla pitäisi olla vastuu mukautua siihen uuteen tilanteeseen, mikä maailman muutoksessa on tullut eteen, Romakkaniemi kommentoi Uutisaamussa.
– Tässä on 20 vuotta puhuttu ja yritetty paikallista sopimista edistää. Tämä on ainoa keino, millä työnantajat ja yritykset pystyvät viemään sitä eteenpäin. Ei optimaalinen, mutta maailma on muuttunut.
Lue myös: JHL jyrähtää teknologiateollisuuden päätöksestä: Horjuttaa koko työmarkkinajärjestelmää – "Neuvottelukierros voi olla myrskyisä"
Romakkaniemi katsoo, että haasteita on tullut globaalin kilpailun ja eurojäsenyyden myötä.
– Meidän pitää pystyä kilpailukykyämme parantamaan, mutta meillä on edelleen työmarkkinoiden rakenteet ja työlainsäädäntö ajalta, jolloin meillä oli suljettu talous, täysi työllisyys ja Neuvostoliiton clearing-kauppa. Se ei vaan tässä maailmanajassa toimi.
Romakkaniemen mukaan paikallinen sopiminen on tärkeää, koska yrityksissä tiedetään parhaiten, miten työ, työajat tai ulkoistamiskäytännöt kannattaa järjestää.
– Yrityksissä tiedetään, miten saadaan kaikki se kilpailukyky irti, jotta pärjätään globaalissa kilpailussa, voitetaan tilauksia, saadaan lisää tuotantoa ja työtä Suomeen.