Kevään ensimmäiselle piknikille voi lähteä vaikka heti. Eväsretken onnistumisen kannalta tärkeimmät asiat ovat maukas piknikkorin sisältö, aurinkoinen ilma ja hyvä seura.
Harkitut herkut hyvässä seurassa tekevät piknikpäivästä muistettavan. Eväskorin lisäksi käytännöllinen pakkaa mukaan liudan muitakin varusteita.
Vaikka kevätaurinko olisi jo sulattanut lumen, saattavat vielä kohmeessa oleva maa ja kylmä ilma vilustuttaa nopeasti. Keväiselle retkelle voi pakata mukaan isoja vilttejä tai peittoja sekä vettä pitävän alustan niiden alle asetettavaksi. Myös erilaiset istuinaluset ovat käteviä ja helppoja kuljettaa. Mikäli piknikpaikalle on mahdollista mennä autolla, ottaa mukavuudenhaluinen mukaan retkituoleja ja pöytiä. Näin kylmä maa ei palelluta istuessa ja ruokaillessa. Hyviä piknikvarusteita ovat esimerkiksi pallogrillit, keittolevyt ja muut ruoanlaittovälineet sekä tietysti muoviset tai kertakäyttöiset astiat.
Eväitä vuodenajan ja mielikuvituksen mukaan
Keväiselle herkutteluretkelle kannattaa varata vuodenaikaan sopivaa syötävää, joka on valmistettu esimerkiksi kauden kasviksista. Ruoan voi valmistaa etukäteen kotona tai ostaa valmiina kaupasta ja vain mielikuvitus on rajana eväitä suunniteltaessa. Helppo piknikkori syntyy esimerkiksi pienistä suupaloista kuten liha- ja kasvispyöryköistä, mausteisista makkaroista, kovista juustoista, marinoiduista oliiveista, cocktailkurkuista, erilaisista salaateista, tuoreesta leivästä ja levitteistä, sekä hedelmistä ja makeista leivonnaisista. Juomana virkistävät erilaiset limonadit ja vesi. Perinteinen juhlapiknikin juomavalinta on kuohuviini.
Parhaimmillaan kevätpiknikin ruoka myös lämmittää suloisesti kehoa ja mieltä. Kuuma kaakao ja höyryävän herkullinen kotimaisista juureksista valmistettu sosekeitto kruunaavat herkkukorin sisällön ja pysyvät lämpiminä termospullossa.
Juuressosekeitto (4:lle)
100 g juuriselleriä
100 g lanttua
100 g porkkanaa
1 purjo
50 g voita
5 dl kasvislientä
1/4 tl timjamia
2 dl kuohukermaa
suolaa ja valkopippuria
persiljaa
1. Kuori, puhdista ja huuhdo vihannekset. Viipaloi purjo ja suikaloi vihannekset. Sulata voita kattilassa ja kuullota vihanneksia niin, että ne pehmenevät jonkun verran, mutteivät saa väriä. Lisää 5 desilitraa kasvisientä ja timjami. Hauduta matalalla lämmöllä kunnes vihannekset ovat pehmenneet.
2. Kaada pehmeät vihannekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Voit soseuttaa keiton myös sauvasekoittimella. Kaada seos takaisin kattilaan, lisää kerma ja kiehauta. Voit lisätä myös hieman maitoa, mikäli keitto jää paksuksi. Mausta suolalla, vastarouhitulla pippurilla ja tuoreella persiljalla.
Appelsiini-kahvikaakao (2:lle)
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl ruokosokeria
3 dl kuumaa maitoa
3 dl kuumaa kahvia
Päälle: Kermavaahtoa, appelsiinin kuorisuikaleita
Sekoita kaakaojauhe ja ruokosokeri. Lisää hieman kuumaa maitoa joukkoon ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loppu maito. Kaada kaakao tarjoiluastiaan tai termospulloon ja kaada kahvi päälle. Koristele appelsiininkuorella. Tarjoile halutessasi kermavaahdon kera.
Pue lämmintä päälle, pakkaa herkut matkaan ja nauti täysin siemauksin ihanasta kevätpäivästä. Muista myös, että jos sää ulkona näyttää harmaan sateiselta, voi kevään ensimmäisen piknikin kattaa esimerkiksi omalle parvekkeelle tai olohuoneeseen. Hyvä ruoka maistuu hyvässä seurassa, olipa ympäristönä sitten puisto tai parveke.
Teksti: Noora Koski/MTV3
Reseptit: MTV3 Makuja
Artikkelin tarjoaa:
Coca-Cola
(MTV3)