Kevät antaa vielä odottaa itseään: Lumipeite pysyy sitkeästi maassa ja ensi viikolla pakastuu

Talvi ei ole vielä ohi. Lumipeite pitää vielä sitkeästi pintansa Manner-Suomessa, eikä lumitilanteeseen ole ensi viikolla luvassa suuria muutoksia.

– Tällä hetkellä vain saariston alue on lumeton. Lounais-Suomessa esimerkiksi Kaarinassa on jopa 15 senttiä lunta. Paikoitellen erot ovat kuitenkin aika suuria, sanoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta.

Mantereen puolella lunta on ainakin jonkin verran maan joka kolkassa. Itä-Suomesta Lappiin ulottuvalla alueella lunta on vielä 50 senttimetristä metriin, ja läntisessä Suomessakin laajalti noin 30 senttiä, Parviainen kertoo.

– Ei ole odotettavissa, että lumipeitteessä tapahtuisi suuria muutoksia ensi viikolla.

Aurinko lämmittää etelässä

Viikonloppua vietetään Suomessa pilvisissä, lauhoissa ja poutaisissa tunnelmissa.

– Paikoitellen pilvipeite voi rakoilla ja lämpötila voi kohota plussan puolelle. Jos aurinko paistaa, lämpötila voi nousta jopa viiteen plusasteeseen maan etelä- ja keskiosissa, sanoo Parviainen.

Lauha ilma ulottuu Lappiin asti, ja siellä lämpötilat pyörivät noin nollan ja muutaman plusasteen tietämillä. Lapissa pilvipeite on etelää tiukemmassa, ja paikoin on luvassa heikkoja lumi- ja vesisateita.

Yöpakkasia jo alkuviikosta

Ensi viikolla pakkaset tekevät paluun myös etelään, ja ilmat viilenevät loppuviikkoa kohden.

– Pohjoisesta vahvistuva korkeapaine kuljettaa koillisesta kylmempää ilmaa ihan etelään asti. Jo maanantain ja tiistain välisenä yönä on yöpakkasia. Paikoitellen pakkasta voi olla 10 astetta, Parviainen sanoo.

Ennusteiden mukaan sää on ensi viikolla melko poutainen, ja pikkupakkasia on luvassa etelää myöten. Päivisin auringon näyttäytyessä taivaalla lämpötila voi kohota nollan tuntumaan tai jopa plussan puolelle, mutta se ei paljon lumipeitettä sulata, Parviainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat