Kieltenopettajien liiton puheenjohtaja Sanna Karppanen ei ota kantaa ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) päätökseen Breitbart-uutissivuston käytöstä lähdemateriaalina, mutta korostaa lähdekriittisyyden merkitystä.
Syksyn kuullunymmärtämiskokeessa käytettiin Breitbart-sivustoon pohjautuvia äänitteitä, joissa käsiteltiin muun muassa marxismia. Sivustoa on yleisesti arvioitu epäluotettavaksi, rasistiseksi ja valheelliseksi.
YTL piti tänään kokouksen aiheesta ja totesi, että syksyn englannin kielen kuullunymmärtämiskokeessa käytetyt aineistot soveltuivat kokelaiden kielitaidon osaamisen arviointiin. Lautakunta ei ottanut kantaa maineeltaan kyseenalaisen Breitbart-uutissivuston käytöstä lähdemateriaalina, vaan piti tärkeimpänä, että kokeen materiaali soveltuu osaamisen arviointiin ja että sisältö sinänsä kokeessa ajaa asiansa ja on tarkoituksenmukaista.
Karppasen mukaan jatkossa ei voida vedota siihen, että jokin osa kokeesta on vain kielitaitoa mittaava teksti.
– Varsinkin kun mietitään koko koulutuksen arvopohjaa ja arvomaailmaa ja tätä lähdettä, että minkälaista arvomaailmaa se edustaa, sanoo Karppanen.
– Mediakasvatus on osa opetusta, lukiossa erityisesti, ja sen takia ei voida vedota siihen, että tämä on vain teksti.
Karppanen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä YTL:n kannan tekstin soveltumisesta kokeeseen, kun maailma on muuttunut niin nopeasti ja arviointitekstejä kuitenkin tehdään vuosia aikaisemmin.
Hänestä ylioppilastutkintolautakunnan pitää jatkossa ehdottomasti olla lähdekriittinen.
– Jos me vaadimme kokelailtakin lähdekriittisyyttä ja heille opetetaan, että tekstit edustavat aina jotain näkökulmaa, meidän pitää pystyä vaatimaan sitä myös ylioppilastutkintolautakunnalta.
Karppasen tiedossa ei ole, että englannin kielen opettajien keskuudessa tapaus olisi kuohuttanut.
Hänestä olisi erikoista, jos seuraavina vuosina Breitbart löytyisi yo-kokeiden lähteiden joukosta.