Kiina suunnittelee avaruuslentoa Kuun pimeälle puolelle

Kuva: NASA/Lauren Harnett
Arkistokuva Kuusta.
Julkaistu 15.01.2016 09:05

MTV UUTISET - AFP

Kiina suunnittelee matkustavansa ensimmäisenä ihmiskunnan historiassa Kuun pimeälle puolelle.

Asiasta raportoi Kiinan valtiollinen media. Kiina lähettää luotaimen Kuun pimeälle puolelle vuonna 2018. Luotain on nimetty kiinalaisen mytologian kuun jumalattaren mukaan Chang’e-4:ksi, kertoo uutistoimisto Xinhua.

– Chang’e-4 luotaimen mönkijä tulee laskeutumaan pehmeästi Kuun toiselle puolelle ja se tulee tekemään tutkimusmatkoja, maan kuumatkailun päällikkö Liu Jizhong kuvaili Xinhualle.

Kuun pimeä puoli ei ole koskaan näkyvissä suoraan maahan, mutta sitä puolta on kuvattu, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Ensimmäinen kuva Kuun pimeältä puolelta saatiin vuonna 1959.

Projekti tulee maksamaan arvioiden mukaan Kiinalle useita miljardeja.

– Chang’e-4:n tehtävän onnistuminen ja projektin aloittaminen vie meidät johtoon Kuun tutkimisessa. 

Ensimmäisen kerran Kiina lähetti luotaimen Kuuhun vuonna 2013. Mönkijä Yutu tutki kuun pintaa ja vuonna 2014 Kiina lähetti miehittämättömän luotaimen uudelleen Kuuhun. Kiinan suunnitelmiin kuuluu, että se lähettää ihmisen kuuhun tulevaisuudessa. Vuoteen 2020 mennessä suunnitelmiin kuuluu myös Kuuta kiertävä avaruusasema. 

Xinhuan mukaan avaruuslennot ovat Kiinalle tärkeä keino osoittaa kansallista vahvuutta. 

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n Kuumatkojen analyysiryhmän puheenjohtaja Clive Neal vahvistaa kiinalaisten suunnitelman olevan ennennäkemätön. 

– Siellä puolella ei ole tehty tutkimuksia. Olen varma, että tiedeyhteisö tulee olemaan tästä projektista hyvin innoissaan, hän toteaa uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvallat vieraili ensimmäisen kerran kuussa vuonna 1969, jolloin astronautti Neil Armstrong laski jalkansa Kuun pinnalle.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat