Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi suhtautuu eduskunnasta putoamisestaan huolimatta positiivisesti tulevaisuuteen.
– Tämä on mahdollisuus uuteen. Nyt pitää katsoa, miten osaamistaan voi käyttää. Ja täytyy sanoa, että kansanedustajan työ on ihan aidosti raskasta työtä, että voi sanoa muutoksen olevan 32:n eduskuntavuoden jälkeen ihan tervetullutkin, Sasi kuvailee.
Putoamisen syitä on Sasin mukaan vaikea arvioida.
– Tietenkin, kun on pitkään ollut eduskunnassa, niin ensimmäiseksi pitää mennä peilin eteen. Saattaa hyvin olla, etten ole riittävästi uusiutunut, Sasi pohtii.
Sasi uskoo myös, ettei hänellä ollut kenttäkiertämiseen rriittävästi aikaa eduskuntatöidensä ohessa. Hänen mielestään uusien tukijoiden ja äänestäjien hankkimiseksi pitää löytää aikaa juuri kenttätyölle. Sasin mielestä myös media teki hänestä varman läpimenijän jo ennakkoon, joten monet äänestäjät ovat saattaneet uskoa siihen ja jättää äänestämättä häntä.
– Kun kiertelin turuilla ja toreilla moni äänestäjä sanoi, että "pääset joka tapauksessa eduskuntaan", joten en äänestä nyt sinua. Tällaisten tekijöiden vaikutusta on loppujen lopuksi kuitenkin hyvin vaikea arvioida, Sasi sanoo.
Sasin mukaan demokratiaan kuuluu, että kansanedustajan työ kestää neljä vuotta.
– Aina pitää osata varautua muutokseen.
Sasi sanoo, että nyt hän alkaa miettiä, mihin oma osaaminen ja taipumukset antavat jatkossa mahdollisuuksia.
– Jotakin työtä ajattelin kuitenkin joitakin vuosia tehdä. Se voisi liittyä jossain määrin politiikkaan. Olen myös juristi ja ekonomi koulutukseltani, mutta verotus on ollut se, mitä olen eduskunnassa oikeastaan koko 32 vuotta hoitanut. Työ voisi hyvinkin liittyä juridiikkaan ja verotukseen, Sasi miettii.
Sasi ei usko pyrkivänsä enää eduskuntaan.
– En jää kyttäämään sitä, että tulisin uudelleen valituksi. Nyt katsotaan ihan muualle.