Aikaisemmin Akateemisen kirjakaupan johtajana sekä Kirjamessujen ohjelmajohtajana toiminut Stig-Björn Nyberg kertoi Studio55.fi-lähetyksessä kuusi kirjavinkkiä äitienpäiväksi.
Esikoisten lunastus (Samuel Davidkin)
Tässä esikoiskirjassa kiehtoo mystiikka. Jännityskirjana se on erilainen kuin muut pitkään aikaan. Mukana on hyvin vahvasti juutalaisuus, ja lukija saakin tietää juutalaisuudesta Helsingissä 1800-luvulta tähän päivään saakka.
Mitä miehen pitää (Jarmo Ihalainen)
Ihalaisen ensimmäinen romaani pääsi loppusuoralle Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Tämä toinen romaani kertoo kahdesta miehestä, joista toinen on 1900-luvun huutolainen ja toinen nykypäivän luokanopettaja. Teos herättelee miettimään, millainen miehen pitää olla – ennen riitti perheestä huolehtiminen, nyt täytyisi olla hyvännäköinen, rikas ja peto sängyssä. Varsinkin naiset ovat sanoneet, että tämä on kirja, joka jokaisen naisen täytyy lukea.
Suuri suomalainen kummituskirja – kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen (Eero Ojanen)
Kirjaan on kerätty kummitustarinoita Suomesta paikkakunnittain viime vuosisadoilta tähän päivään saakka. Mukana on myös sodanaikaisia tarinoita.
Stalinin tytär (Rosemary Sullivan)
Kanadalainen emeritaprofessori on kirjoittanut kirjan Stalinin tyttärestä Svetlana Allilujevasta. Vaikka kyseessä on elämäkerta, sitä voi lukea kuin romaania. Svetlana oli hyvin mielenkiintoinen ihminen, jolla oli monia avioliittoja ja rakastajia. Kun hän ensimmäisen kerran rakastui 17-vuotiaana juutalaiseen poikaan, isä lähetti pojan leirille. Svetlanan isä tapatti tai heitti leireille myös suuren osan suvustaan, ja Svetlanan äiti teki itsemurhan. Svetlana itse muutti Yhdysvaltoihin ja kuoli siellä vuonna 2011.
Akvarelleja Engelin kaupungista (Jukka Viikilä)
Mielestäni tämä on ainakin tämän kevään ehkä paras romaani. Se kertoo Carl Ludvig Engelistä eli arkkitehdistä, joka piirsi Helsingin keskustan. Hän tuli Suomeen vuonna 1816 ja lupasi vaimolleen, että on täällä vain kuusi vuotta, mutta ei koskaan päässyt pois, vaan kuoli Suomessa vuonna 1840. Kirjailija tuntuu päässeen kuolleen arkkitehdin aivoihin. Kirja ei ehkä ole maailman helpoin, mutta se on loistavasti kirjoitettu.
Suomen kalalajien tunnistusopas (Sakke Yrjölä, Hannu Lehtonen, Kari Nyberg)
Hienosti kuvitetussa kirjassa kerrotaan Suomen kalalajeista ja opetetaan esimerkiksi, miten fileerataan.