Viisi päivää julkisia kuulemisia takana presidentti Donald Trumpia koskevassa virkarikostutkinnassa ja republikaaneilla alkavat keinot loppua.
Alunperin republikaanien ja Trumpin puolustus perustui argumenttiin, ettei Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisessä keskusteluissa ollut “quid pro quota”. Edellinen pohjautuu latinaan, ja se tarkoittaa vaihtokauppaa.
Puolustuksen harmiksi Yhdysvaltain EU-lähettiläs, republikaani ja Trumpin tukija Gordon Sondland kuitenkin todisti, että vaihtokauppaa nimenomaan oli. Sondland on itse keskustellut Ukrainan painostamisesta sekä Trumpin että Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin kanssa.
Toinen republikaanien puolustus oli, ettei Trump itse pyytänyt tutkintaa demokraattien kilpakumppanista Joe Bidenista, vaan Trump oli kiinnostunut Ukrainan korruption kitkemisestä. Jälleen kerran tuli isku kasvoille, koska Sondland ja useat eri diplomaatit todistivat, että Trump oli nimenomaan itse Ukrainan painostuksen takana.
Kolmanneksi republikaanit keksivät, että vaihtokaupalla tai painostuksella ei ole väliä, jos ukrainalaiset eivät tienneet, että Trump oli jäädyttänyt sotilasavun vastalahjan toivossa. Pentagonin asiantuntija Laura Cooper kuitenkin todisti, että Ukraina nimenomaan tiesi ja kyseli, mitä rahoille tapahtui samana päivänä, kun Trump pyysi palvelusta Ukrainan presidentiltä puhelimessa.
Harmaita hiuksia republikaanien päihin lisäsi vielä torstai-iltana Suomen aikaan Venäjä-asiantuntija Fiona Hill. Hill varoitti republikaaneja Venäjän propagandan ja salaliittoteorioiden levittämisestä. Trump ja osa republikaaneista ovat syyttäneet Ukrainaa Yhdysvaltain viime presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Hill painotti, että sekaantuja oli Venäjä ja he tekevät saman uudelleen ensi vuoden presidentinvaaleissa.
Mitä seuraavaksi tapahtuu?
Edustajainhuone vetäytyy pitkälle Kiitospäivä-lomalle joulukuun alkuun asti. Tänä aikana republikaanien on päätettävä kumpi painaa enemmän totuus vai valta. Edustajainhuoneen demokraatit nostavat todennäköisesti virkasyytteen Trumpia vastaan, mutta republikaanienemmistöinen senaatti päättää lopulta Trumpin kohtalosta.
Trump itse ennusti tulevaisuutensa jo viime presidentinvaalien kampanja-aikoina sanomalla:
– Voisin seisoa keskellä (New Yorkin) 5th avenueta ja ampua jonkun enkä silti menettäisi yhtään ääntä.
Trump saattaa olla oikeassa.