Käykö uutisankkuri vain lukemassa muiden kirjoittamat tekstit vai tekeekö hän ne itse? Keijo Leppänen sanoo, että totuus on puolivälissä.
Televisiolähetysten uutiset kirjoittavat toimittajat. Ankkurien tehtävä on tutustua teksteihin hyvissä ajoin etukäteen.
– Jos teksti on hyvä, sitä on turha muuttaa. Eihän pyörää kannata uudestaan keksiä. Mutta jos teksti on huono enkä ymmärrä sitä, jotain on tehtävä, Keijo Leppänen sanoo.
Se "jotain" tarkoittaa yleensä tekstin uudelleen lukemista ja yhteydenottoa alkuperäiseen kirjoittajaan. Joskus täytyy soittaa myös jutun alkuperäiselle lähteelle.
– Luin vähän aikaa sitten kummallista sähkettä Ben Zyskowiczin muuttuneesta kannasta Kreikan tukemiseen. Mielipiteen vaihtaminen sinänsä ei kummastuttanut, mutta sen perusteet vaikuttivat oudoilta niin STT:n tekstissä kuin maakuntalehden verkkosivuillakin.
Väärinymmärrykset välttääkseen Leppänen etsi iltayhdeksältä käsiinsä Zyskowiczin numeron ja soitti kysyäkseen, mitä tämä oikeastaan oli tarkoittanut.
– Jos joku on kertonut jotain outoa, en voi vain toistaa sitä ennen kriittistä tarkastelua. Tuntosarvien on oltava pystyssä. Virheitä ei saa päästää läpi, jos ne suinkin huomaa. Uutisankkurin työ ei siis ole pelkästään lukemista, vaan myös kontrollointia ja jalostamista, Leppänen sanoo.
– Ankkurin pitää oikeasti tietää, mitä sinä päivänä tapahtuu, aina eurokriisin sen hetkisiä painotuksia myöten.
Studio55.fi/Piia Simola
Uutisankkurit mokailevat suorassa lähetyksessä: Katso hulvaton kooste
Uutisankkuri Urpo Martikainen: Isot uutiset kummittelevat mielessä