KISS

Kiss
KissCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2000
Julkaistu 12.08.2002 15:48

Hardrockin hillittömät naamiosankarit.

Amerikkalainen rockbändi KISS perustettiin vuonna 1972. Alkuperäiskokoonpanossa soittivat Gene Simmons (basso ja laulu), Paul Stanley (kitara ja laulu), Ace Frehley (kitara ja laulu) ja Peter Criss (rummut ja laulu). 1970-luvulla ennennäkemättömiin naamioasuihin pukeutunut KISS nousi hurjaan suosioon ja rikkoi yleisö- ja myyntiennätyksiä. Bändi yhdisti salaperäisen sarjakuvahahmojen supersankariuden parodiaan saakka kliseiseen hardrockiin ja menestyi.

KISS nosti ulkomusiikilliset seikat, kuten sarjakuvat, levynkannet ja lavashown keskeiseen osaan, mutta sen musiikkikin oli sopivan tarttuvaa: melodista, mutta mukavasti rankkaa, huoletonta rockia, joka kertoi seksistä ja läpi yön juhlimisesta. Lavalla nähtiin uskomaton spektaakkeli täynnä scifiä, räjähdyksiä ja hassuja jättipohjakenkiä. Gene Simmons heilutti ylipitkää kieltään, sylki verta ja nieli tulta.

KISSin lavashowta ja bändin naamiomaalauksia ovat vuosien saatossa jäljitelleet sadat hevibändit. Tänäkin päivänä löytyy rutkasti suosittuja bändejä, jotka ovat ulkoisessa imagossaan reilusti velkaa KISSille.

Bändin debyyttialbumi KISS ilmestyi helmikuussa 1974. Vuoden 1975 huhtikuuhun mennessä se oli tehnyt jo kolme albumia ja kiertänyt intensiivisesti Amerikkaa laajentaen näin fanipohjaansa. KISSin levyjä myytiin 1970-luvulla miljoonia. Lisäksi bändistä tehtiin sarjakuvia ja elokuva KISS Meets The Phantom Of The Park. Gallup-äänestyksessä vuonna 1977 KISS valittiin suosituimmaksi amerikkalaisbändiksi. Vuonna 1979 maailmanlaajuisen faniarmeijan rivit alkoivat ensi kertaa rakoilla bändin tehtyä myöhemmin discoklassikoksi muodostuneen kappaleen I Was Made For Loving You.

1980-luvun puolella alkoi rakoilla bändinkin ykseys, eikä rumpali Peter Criss enää soittanut vuoden 1980 levyllä Unmasked. Uudeksi rumpaliksi tuli Eric Carr, ja miehistövaihdosten kausi alkoi. Creatures Of The Night (1982) jäi ensimmäisen naamiokauden viimeiseksi levyksi. Uudeksi kitaristiksi tuli Vinnie Vincent.

Vuonna 1983 Lick It Up -levyn kannessa seisoi ensimmäistä kertaa naamioton bändi. Naamioiden tilalla oli entistä seksistisempi imago, jota korostettiin kauniiden naisten kansoittamilla videoilla. Haastatteluissa Gene Simmons kehui rakastelleensa yli kolmentuhannen naisen kanssa.

Seuraava levy Animalize (1984) muistetaan Heavens On Fire -videosta. Kitaristiksi oli vaihtunut Mark St. John. Hänen tilalleen astui pian Bruce Kulick.

Tämä kokoonpano jatkoi läpi 1980-luvun lopun, joka oli bändin aallonpohja. Levynmyynti ja keikkojen yleisömäärät olivat vain varjo entisestä. Levyillä soi innoton pophevi. Vanhat levyt muistettiin silti yhä. Kerrang-lehden valitessa kaikkien aikojen parhaita hevilevyjä vuonna -89 KISSin 70-luvun huippukiekot Alive! (1975) ja Destroyer (1976) menestyvät hyvin.

1990-luvun alussa Eric Carr sairastui syöpään, ja rumpuihin astui Eric Singer. Carr kuoli sairauteensa 41-vuotiaana marraskuussa 1991, ja KISS vaihtoi poppailun synkempään, rankempaan ja 1990-luvulle sopivampaan heviin. Vuonna 1992 levytettiin Revenge, joka oli bändin ensimmäinen albumi sitten vuoden 1989. Albumista tuli Top Ten -hitti ja se möi kultaa. Vuonna 1993 ilmestyi Alive III. KISSin suosio alkoi nousta uudelleen, ja KISS My A$$-tribuuttilevyllä mm. Garth Brooksin ja Lenny Kravitzin kaltaiset 1990-luvun supertähdet kunnioittivat KISSiä tulkitsemalla bändin biisejä.

KISSistä erottuaan alkuperäisjäsenet Frehley ja Criss ovat kumpikin pitäneet yllä menestykseltään vaatimatonta soolouraa. Vuonna 1995 miehet alkoivat jammailla toistensa keikoilla. Samana vuonna Ace Frehley ja Peter Criss esiintyivät KISSin kanssa bändin MTV Unplugged -showssa. Huhumylly alkuperäismiehityksen paluusta alkoi tosissaan saada vauhtia.

Gene Simmons ja Paul Stanley saivat Bruce Kulickin ja Eric Singerin kanssa uuden levyn valmiiksi, mutta se jäi julkaistavaksi myöhemmin. Helmikuussa 1996 KISS viimein nähtiin Grammy-gaalassa alkuperäisenä ja täysissä naamioissa.

Originaalin KISSin paluuta juhlinut maailmankiertue oli valtava menestys. Lipunmyynti ylitti 150 miljoonaa dollaria. Kiertue ulottui 200 konsertilla 24 maahan. Suomessa showta todisti kesäkuussa -97 loppuunmyyty Helsinki Areena.

Vuonna 1998 alkuperäismiehitykseltä ilmestyi ensimmäinen uusi levy yli 20 vuoteen. Psycho Circus oli parasta KISSiä sitten viimeisen naamiolevyn Creatures Of The Night. 1970-luvun karhea svengi yhdistyy 90-luvun melodioihin, ja bändi todisti, ettei kiertueissa ollut kyse vain vanhalla rahastamisesta. Sarjakuvasankareiden outo taika oli yhä tallella.

Hardrockin tultasyöksevät naamiomiehet valloittivat alkuperäiskokoonpanossaan jälleen uudella maailmankiertueella 1998-99. Los Angelesista lokakuussa 1998 käynnistynyt Psycho Circus -kiertue tarjosi hurjia sirkushuveja ja rivakkaa rockia. KISS 3D -lasien läpi seurattava show oli kolmiulotteinen, villi, videota ja live-esiintymistä yhdistävä KISS-spektaakkeli. Kiertueensa Euroopan-osuuden Suomesta aloittanut Kiss esiintyi Helsingissä 26.2.1999.

KISSin parinsadan miljoonan markan budjetilla tehty kokoillan elokuva Detroit Rock City sai ensi-iltansa keväällä 1999. Tuottajana toiminut Gene Simmons kiinnostui filmialasta, ja innostus poiki vuoden 2000 lopulla jo oman, levyteollisuuteen sijoittuvan rock&roll-tv-sarjan pilotin. Simmons myös toimi juontajana Court TV:n tuottamassa rock-dokumentissa The Secret History of Rock'n'Roll joulukuussa 2001.

Vuoden 2000 keväällä KISSiltä ilmestyi albumi, Alive IV, ja vuoden aikana bändi kiersi Yhdysvaltoja ja Kanadaa jäähyväisturneen nimikkeellä. Ne fanit, jotka eivät ehtineet nähdä suosikkejaan livenä, saivat vielä mahdollisuuden kaapeli-tv-kanavalla, jolla esitettiin lokakuun 2000 alussa maksullinen tv-konsertti The Last Kiss. Tv-yleisö pääsi osalliseksi New Jerseyssä taltioidusta 90 minuutin livekeikasta maksamalla 19,95 dollaria.

Kesällä 2000 KISS huutokauppasi tavaroitaan, joita se oli käyttänyt 1970-luvun hillittömillä kiertueillaan. Gene Simmonsin ja Paul Stanleyn järjestämässä tilaisuudessa fanit kahmivat suosikkibändinsä kitaroita, vaatteita ja muuta omaisuutta runsaan 10 miljoonan markan arvosta. Suurin ostajataho oli Hard Rock Caf -ravintolaketju, jonka kallein yksittäinen hankinta - noin 900 000 markkaa - oli neljä luonnollisen kokoista Kiss-nukkea Psycho Circus -kiertueelta.

Bändin pitkät jäähyväiset jatkuivat maaliskuussa 2001, jolloin KISS lähti kiertueelle Japaniin ja Australiaan. Ennen reissuun lähtöä rumpali Peter Criss kuitenkin luopui leikistä, ja hänen tilalleen kaukomatkalle tuli vuosina 1991-96 KISSin rumpuja takonut Eric Singer, joka sittemmin on ollut Alice Cooperin vakituisessa kokoonpanossa.

Marraskuussa 2001 ilmestyi viiden levyn ja 94 raidan box-kokoelma KISS: The Box Set, johon Gene Simmons ja Paul Stanley valitsivat kuusi tuntia musiikkia KISSin miltei 30-vuotisen uran varrelta. Mukana on KISS-klassikkoja (mm. Detroit Rock City, Beth ja Black Diamond) ja jokunen todellinen harvinaisuus, kuten varhaiset demot biiseistä Strutter ja Deuce sekä Firehousen ja Acrobatin livenauhoitukset vuodelta 1973.

Joulukuussa 2001 ilmestyi kirjakauppoihin Gene Simmonsin omaelämäkerrallinen tilitys Kiss and Make-Up, joka alkaa Chaim Witz -nimisen pojan (Simmonsin oikea nimi) syntymästä Israelissa ja jatkuu KISS-yhtyeen syntyyn ja elinkaareen. Simmons kertoo myös naissuhteistaan (mm. Cher, Diana Ross ja Shannon Tweed, joka on nykyinen kumppani ja kahden yhteisen lapsen äiti) ja kulissien takaisista kahnauksista bänditovereidensa kanssa. Vaikka Ace Frehley ei Simmonsin mukaan ole ollut ikinä ajoissa paikalla missään ja Peter Criss on aina valittanut tasan kaikesta, molemmat ovat olleet juuri oikeat miehet paikallaan KISSin riveissä, Simmons vakuuttaa kirjassaan.

Toukokuun 3. päivänä 2002 KISS esiintyi 50-vuotistaivaltaan juhlivan American Bandstand -musiikkisarjan erikoisohjelmassa amerikkalaisella ABC-tv-kanavalla. Myös 27.8.2002 oli KISS-fanien onnenpäivä, The Very Best of KISS -levyn ilmestymispäivä. Ja jos Paul Stanleyn omilla nettisivuillaan antamiin vihjauksiin on uskominen, KISSin lavakeikkojenkaan aika ei vielä ole ohi.

Teksti: Sami Ruokangas / Marjo Turunen

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki