Poliisi tutkii Attendon hoivakodin koronakuolemia muun muassa kuolemantuottamuksina, virkavelvollisuuden rikkomisina ja väärän tiedon antamisina.
Muita tutkinnassa tällä hetkellä olevia rikosnimikkeitä ovat esimerkiksi virkavelvollisuuden rikkominen ja työturvallisuusrikos, kertoo STT:lle tutkinnanjohtaja Minna Koistinen Itä-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksiköstä.
Lännen Media kertoi tänään, että poliisi tutkii pääsikö koronavirus leviämään Kiuruvedellä sijaitsevassa Attendon hoivakodissa keväällä taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvien laiminlyöntien takia.
Koistisen mukaan kyseessä on kuitenkin talousrikostutkinnan rutiinitoimenpide eikä taloudellisen hyödyn tavoittelu ole tutkinnan pääosassa.
– Me tutkimme talousrikostutkinnassa joka ainoan jutun osalta sen, että onko kyseessä taloudellisen hyödyn tavoittelu, Koistinen täsmentää.
Lue myös: LM: Poliisi tutkii Kiuruveden hoivakodin koronakuolemia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä laiminlyönteinä
Attendon Kiuruvedellä sijaitsevassa ikäihmisille tarkoitetussa Kallionsydän-hoivakodissa kuoli keväällä yhdeksän asukasta ennen kuin hoivakodin toimintavastuu siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle huhtikuun alussa. Yhteensä ainakin 12 hoivakodin asukasta kuoli koronavirukseen kevään aikana.
Sairastuneiden joukossa oli myös hoivakodin henkilökuntaa.
Attendo kiistää taloudellisen hyödyn
Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin allekirjoittamassa tiedotteessa sanotaan, että Attendolla ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella yritys olisi voinut saada taloudellista hyötyä hoivakodin tapahtumista. Attendo kertoo ottavansa kantaa asiaan seuraavan kerran kun poliisi on saanut hoivakodin tapahtumien esitutkinnan päätökseen.
Lue myös: Attendon toimitusjohtaja kertoo, kuinka hoivakotikuolemiin johtaneet koronatartunnat saivat alkunsa: "Kaikki tapahtui hyvin nopeasti"
Tiedotteessa sanotaan Attendon pyrkineen auttamaan poliisia tapahtumien selvittelyssä ja toimittaneen poliisille kaiken pyydetyn tiedon esimerkiksi hoivakodin tapahtumien kulusta ja aikajanasta. Poliisi on myös kuullut joitakin yrityksen työntekijöitä osana esitutkintaa.
Viisikymmentä kuulusteltu
Poliisi on kuulustellut hoivakodin tapahtumiin liittyen noin viisikymmentä ihmistä. Vielä toistakymmentä kuulustelua on tekemättä.
Kuulusteltujen joukossa on asianosaisia, rikoksesta epäiltyjä, todistajia sekä asianomistajia. Koistisen mukaan poliisi on kuullut hoivakodin tapahtumiin liittyen esimerkiksi hoivakodin asukkaiden omaisia, hoivakodin työntekijöitä sekä vastuutoimijoiden eri johtotasoja.
Epäiltyihin rikosnimikkeisiin vaikuttaa Koistisen mukaan henkilön vastuuasema ja se, onko hän virka- vai työsuhteessa.
– Joillakin on yksi tai muutama (rikos)nimike, ja osalla on sitten isompi rypäs, Koistinen sanoo.
Lue myös: Poliisi tutkii vanhusten koronakuolemia Kiuruvedellä – Attendo: "Olisi tärkeää ymmärtää, että hoivakoti ei ole sairaala, vaan ihmisten koti"
Hänen mukaansa poliisilla on työn alla erittäin laaja esitutkintakokonaisuus. Epäiltyjen piiri käsittää hänen mukaansa useamman vastuutahon.
Poliisi aloitti esitutkinnan hoivakodin koronakuolemista toukokuussa. Tutkintaa on tehty tiiviissä yhteistyössä syyttäjän kanssa. Tutkinnanjohtaja Koistinen arvioi esitutkinnan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.