Kivuliaat kuukautiset? Näistä voi olla apua

Shutterstock
ShutterstockCopyright: MTV Oyj 2009/Shutterstock
Julkaistu 28.12.2009 23:58(Päivitetty 02.02.2010 09:48)

Toisinaan kuukautisiin voi liittyä koviakin kipuja ja jopa nukkuminen on vaikeaa.

Kuukautisten aikana joidenkin naisten unentarve kasvaa, joten riittävä yöuni on tärkeä. Levänneenä myös mielesi on virkeämpi. Tässä muutama vinkki, jotka voivat auttaa sinua nukkumaan paremmin ja tuntemaan olosi paremmalta kuukautisten aikaankin.

Kylpyyn tai saunaan

Lämpö rentouttaa lihaksia ja se tepsii myös kohdun ja sukupuolielimien lihaksiin. Sauna tai lämmin kylpy voivat siis auttaa kuukautisiin liittyviin kramppeihin.

Särkylääkkeet

Jos kivut ovat oikein häiritsevät, ota särkylääke. Jos kuukautiskivut pitävät sinut hereillä öisin, ota särkylääke ajoissa illalla, jotta se ehtii vaikuttaa.

Liiku!

Monet tutkimukset ja empiiriset kokeet ovat todistaneet, että liikunta ja kuntoilu kuukautisten aikaan vähentävät kipuja ja kramppeja.

Shutterstock

Shutterstock

Syö oikein

Sokeri ja rasva voivat pahentaa kipuja. Vältä siis rasvaisia ja makeita ruokia ja herkkuja ennen kuukautisia, neuvoo Tohtori.fi

Ehkäisypillerit

Yhdistelmäehkäisypillerit auttavat etenkin nuorella naisella kuukautiskipuihin. Ne kasvattavat kohdun limakalvoa vain vähän, joten kuukautisvuodotkin ovat niukempia, säännöllisempiä ja kivuttomampia. Pillereillä voi myös pidentää sykliä, jolloin kuukautiset tulevat vain esimerkiksi kolmen kuukauden välein. Keskustele näistä vaihtoehdoista lääkärisi kanssa

Käytä tamponia tai kuukuppia

Side voi tuntua ikävältä ja etenkin yöksi tarkoitetut siteet ovat usein paksuja ja inhottavia. Kokeile siis etenkin yöllä tamponia tai kuukautiskuppia. Tamponia saa käyttää maksimissaan kahdeksan tuntia ja kuukuppi tulisi pestä 12 tunnin välein.

Lääkäriin!

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos kuukautiset muuttuvat kivuliaiksi. Silloin taustalla saattaa olla jokin sairaus, kuten endometrioosi tai tulehdus.

Jos kivut ovat kovat ja lääkkeet eivät auta tai jos kivut kestävät koko vuodon ajan, on myös syytä kääntyä lääkärin puoleen.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Tohtori.fi, Cosmopolitan

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle