Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren kertomuksia Los Angeles Lakersista, NBA-tähdistä ja työstä Kobe Bryantin kanssa kyseenalaistettiin jyrkästi vappuna julkaistussa STT:n artikkelissa. Nyt Yrjövuori kommentoi asiaa pitkän hiljaisuuden jälkeen Ylen radio-ohjelmassa Urheiluhullut.
Peräti 12 vuotta NBA:n menestysorganisaatiossa työskennelleen Marko Yrjövuoren kertomukset hänen työhistoriastaan nousivat suurennuslasin alle, kun STT julkaisi pitkän ja kattavan artikkelin epätarkkuuksista hänen puheissaan.
Suomessa Yrjövuori oli esitellyt itsensä useissa yhteyksissä Lakersin ja supertähti Kobe Bryantin fysiikkavalmentajana tai englanninkielistä termiä käyttäen athletic trainerina. Kaksi elämäkerrallista teosta julkaissut Yrjövuori on useasti tuonut myös esiin ystävyytensä viime tammikuussa traagisessa helikopterionnettomuudessa kuolleen Bryantin kanssa.
STT:n artikkelissa tuotiin esille useita kysymyksiä herättäviä seikkoja Yrjövuoren uralta. Hierojankoulutuksen Turussa 1990-luvulla saanut Yrjövuori mainittiin Lakersin kausioppaassa nimellä massage therapist, mikä oli ristiriidassa Yrjövuoren kertoman athletic trainer -tittelin kanssa.
Ylelle Yrjövuori kertoo saaneensa vuonna 2011 työsopimukseensa tittelin assistant athletic trainer, joka ei Kaliforniassa vaatinut korkeakoulututkintoa.
– Training staff, se oli termi, millä meitä kutsuttiin kausioppaassa. Oliko sitten jokaisen erikoisalueita myös mainittu, Yrjövuori sanoo.
– Olimme kaikki athletic trainereita. Olin osa neljän hengen tiimiä. Tehtävänjako oli se, että kaikki tekivät kaikkea.
Suomeksi Yrjövuori nimittää itseään fysiikkavalmentajaksi. Hän kertoo oppineensa fysiikkavalmentamisesta työskennellessään Lakersissa. Fysiikkavalmentajan tittelin käyttämiseen ei vaadita tutkintoa.
Useissa yhteyksissä Yrjövuoresta on kirjoitettu myös fysioterapeuttina, vaikka hänellä ei ole alan tutkintoa. Hän myöntää, ettei ole aina ollut tarpeeksi tarkka titteleiden kanssa esiintyessään mediassa.
"Se on täysin minun vastuullani"
Yrjövuori pitää Ylen haastattelussa kiinni kertomuksestaan, jonka mukaan hän valmensi Houston Rocketsin nykyistä NBA-tähteä James Hardenia tämän kesäharjoituksissa, mitä oli STT:n jutussa kyseenalaistettu.
Yrjövuori kertoo hoitaneensa Hardenin fysiikkatreeneistä ensimmäisen puoli tuntia, jonka jälkeen Gameshape-yrityksen perustaja Robbie Davis olisi ottanut ohjat toiseksi puoleksi tunniksi. STT:n artikkelin tulkinnan mukaan Yrjövuori hoiti Hardenin lämmittelyt ennen fysiikkatreenien raastavampaa osuutta.
Yrjövuoren mukaan kyse oli valmentamisesta.
– James oli yksi heistä, joita me Robbien kanssa valmensimme. Hän (James) oli yksi monesta (valmennettavasta), nuori poika silloin, rookie.
Sen sijaan Yrjövuori myöntää nyt Ylelle, ettei koskaan valmentanut beach volleyn kolminkertaista olympiavoittajaa Misty May-Treanoria, vaikka kertoi elämäkerrassaan ”opastaneensa tätä liikkeenhallinnan saloihin”.
– Nyt minun on ihan pakko nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. Koskaan en ole väittänyt, että häntä olisin valmentanut, mutta jos kirjasta tai jostain on saanut sen käsityksen, että olen hänen valmentajansa, niin sitä pahoittelen. Se on täysin minun vastuullani. Vaikka kirjaa on lukemassa monta ihmistä ennen kuin se tulee ulos, niin se on minun vastuullani, mitä siellä lukee, Yrjövuori myöntää.
Ei selitystä Bryantin kirjasta puuttumiselle
STT:n vappuna julkaistun artikkelin otsikossa kysyttiin, voiko Yrjövuoren sanaan luottaa. Jutun keskiössä on hänen varsinainen roolinsa Kobe Bryantin fysiikkavalmennuksessa.
Vuonna 2018 julkaistussa Bryantin omaelämäkertateoksessa suomalaista ei mainita sanallakaan. Se kummastuttaa, sillä Yrjövuori oli noussut Suomessa julkisuuteen ja kirjakustantajien kiinnostuksen kohteeksi juuri supertähden luottomiehenä.
Yrjövuorella ei ole Ylen haastattelussa selitystä, miksi häntä ei mainita Bryantin kirjassa lainkaan.
– Tähän en tietenkään ole pystynyt mitenkään vaikuttamaan, että olenko kirjassa vai enkö ole. Tiedän, että olemme vuosikausia tunteneet ja tehneet yhdessä töitä. Tiedän myös paljon muita, jotka ovat tehneet hänen kanssa vuosikausia töitä ja pitäneet hänestä huolta, eivätkä ole kirjassa. En voi lähteä spekuloimaan, miksi en päätynyt kirjaan.
Yrjövuori sanoo olleensa osa tiimiä, jonka yksi tärkeimpiä tehtäviä Lakersissa oli pitää huolta Bryantin kehosta.
Yrjövuori myöntää tuoneensa esiin omaa osaamistaan ja työhistoriaansa liian amerikkalaistyylisesti sen jälkeen, kun hän muutti takaisin Suomeen vuonna 2016.
– Pyydän kerran vielä anteeksi. En ikinä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Jos olen jonkun ihmisen tai ammattikunnan mielen pahoittanut, olen nöyrästi ja sydämeni pohjasta pahoillani.