Kohahduttava sääntö sivalsi HIFK:ta – Ville Peltonen reagoi ottelun jälkeen

Sport tekee 0-1 maalin 2:45
Sport johtoon videotarkistuksen jälkeen, Ville Peltonen vaatii selitystä vaihtopenkillä

Vaasan Sport yllätti ison osan Helsingin jäähallin 7 471 katsojasta keskiviikkona, kun se kaatoi jääkiekon Liigassa HIFK:n 3–1.

Vierasjoukkueen kaksi ensimmäistä osumaa syntyi niin sanotusti vanhanaikaisella, ensimmäinen monen mielestä sen jälkeen, kun peli oli jo vihelletty poikki.

– Niin oli (poikki). Mutta on semmoinen uusi sääntötulkinta, jos se vihellys on tavallaan tapahtunut siinä kohtaa kun – niin, ehkä kiekko sitten kuitenkin oli auki, HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen hämmästeli.

Sääntötulkinta pulpahti taannoin pintaan, kun marraskuun viimeisenä päivänä HPK–Ilves-ottelussa iskettiin kiekko verkkoon vihellyksen jälkeen. Tilanteessa sovellettiin SM-liigan erikoissääntöä, niin sanottua jatkuvan pelin periaatetta.

Linjaus ei kuulu käytössä olevaan IIHF:n sääntökirjaan, vaan se on Liigan oma viilaus. Käytössä se on ollut jo viime vuoden syksystä alkaen.

HIFK:n painajaismainen ilta alkoi shokeeraavasti pelin kuudennella minuutilla. Videotarkistus vahvisti Simon Hjalmarssonin osuman.

Seuraavat 40 minuuttia vaasalaiset hallitsivat luistelullaan ja hajottamalla isäntien pelin niin, että näennäiset maalintekoyritykset liian etäältä lähteneinä kilpistyivät toistuvasti Miroslav Svobodan torjuntoihin.

Svobodan unelma kauden ensimmäisestä nollapelistä särkyi tylysti, kun HIFK:n Juha Jääskä iski alivoimalla 1–1:een.

Vaasalaissikermä kaappasi pelin takaisin hyppysiinsä toimivaksi havaitulla kaavalla: Erik Riska pystyi yllättävästi kahvittamaan niin Roope Taposen kuin HIFK:n puolustuksenkin illan toisella vanhanaikaisella 52. minuutilla. Sinettimäisen 1–3-osuman Sport teki tyhjiin.

Ilves protestoi HPK:n maalia, Siim Liivik raportoi syyn – osuma lopulta hyväksytään 5:07