Kajaaniin rakenteilla oleva maailmanluokan supertietokone on tarkoitus saada käyntiin tämän vuoden aikana.
Valmistuttuaan LUMI tulee olemaan aivan kärkikastia maailman supertietokoneiden listalla. Laitetta tullaan käyttämään monenlaiseen akateemiseen tutkimustoimintaan. Supertietokoneen resursseista viidennes suunnataan yritysten käyttöön mm. innovaatiotoimintaa varten.
LUMIn tarjoamat valtavat tehot saattavat samalla kiinnostaa kuitenkin myös haitallisia tahoja, joilla ei olisi missään nimessä asiaa päästä käsiksi laitteen resursseihin.
UMI-supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen kertoo, että supertietokoneella on oma suljettu verkko, missä laskenta tapahtuu, mutta koneeseen kirjaudutaan verkon ylitse tutkijoiden ja muiden käyttäjien omilta työasemilta käsin. Supertietokoneen työt lähetetään ja ohjelmat käytetään sekä analysoidaan siis käytännössä internetin yli.
Manninen kommentoi kysymystä siitä, sisältyykö supertietokoneisiin tietoturvauhkia:
– Kyllä tämä on varmastikin sellainen, mihin ei-toivotut tahot haluvavat kohdistaa tietoturvauhkia. Siihen yritämme sekä käytänteillä, että tietoteknisesti valmistautua. Lyhyt vastaus on kyllä, mutta toivomme että olemme niistä kaikista tietoisia ja olemme niihin osanneet varautua.
Lähestytäänkö jo ajattelevaa tietokonetta?
Scifielokuvissa toistuu usein teema, jossa supertietokone saavuttaa jossain vaiheessa tietoisuuden ihmiskunnalle kohtalokkain seurauksin.
Manninen kuitenkin toteaa, että LUMI -supertietokone ei ole lähestymässä tiedostavaa ajattelua, vaikka se tarjoaakin huiman laskentatehon ja se tulee toimimaan edistyksellisenä alustana tekoälylle.
– Tarkoitamme nykyään tekoälyllä käytännössä neuroverkkojen opetusta. Ne eivät ole sellaista, josta voisi syntyä itsetietoinen tekoäly. Sellaista tietokoneohjelmaa ei ehkä ole vielä keksittykään, mistä tällainen tietoisuus syntyisi edes massiivisella laskentateholla, Manninen pohtii.
– Se mitä nykyään tekoälyllä tarkoitamme, niin ne ovat lopulta vain edistyneitä analytiikka -algoritmeja, hän kiteyttää.