Kohta hytistään! Suomeen tulossa "maapallon suurin kylmä poikkeama"

Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan uusi vuosi näyttäisi alkavan suorastaan hyytävissä merkeissä.

Suomi-neito on paistatellut lauhassa säässä jo jonkin aikaa. Lounais- ja Etelä-Suomessa plusasteet ovat sulattaneet lumikinoksia nopeasti.

Meteorologi Liisa Rintaniemi kuitenkin vakuuttaa, että valkeaa joulua ei välttämättä ole peruttu, sillä loppuviikon sääennuste povaa lumisateita myös maan eteläisimpiin osiin.

Katso jutun alussa olevalta videolta, milloin ja missä lunta sataa ennen jouluaattoa.

Kunnon pakkaskelejä kaivanneille on hyviä uutisia. Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että vuodenvaihteen jälkeen väylä hyytäville virtauksille on auki Pohjois-Eurooppaan.

Tämä tarkoittaa Mäntykannaksen mukaan sitä, että uusi vuosi näyttäisi alkavan tavanomaista kylmemmässä säässä. Euroopan pohjoisimpiin kolkkiin on luvassa heti vuodenvaihteen jälkeen voimakas kylmä poikkeama.

– Tammikuun ensimmäisellä viikolla Suomen ympäristössä on eurooppalaisen keskipitkän sääennusteen mukaan maapallon manneralueiden suurin kylmä poikkeama lämpötiloissa.

– Eli missään muualla lämpötilan ei ennusteta olevan yhtä paljoa keskiarvon alapuolella kuin Fennoskandiassa, Mäntykannas kirjoittaa.

Tämä selittää kireitä pakkasia

Jos sää selkenee ensi viikolla, Mäntykannas ennustaa kireää pakkasta. Etelä-Suomessa kireä pakkanen tarkoittaa -15 astetta, Keski-Suomessa -20 astetta ja pohjoisessa Suomessa -25 astetta.

Tavanomaista kylmempi säätyyppi selittyy länsivirtausten, eli zonaalivirtausten, voimakkuudella. Eurooppalaisen (ECMWF) säämallin mukaan näyttäisi siltä, että länsivirtaukset ovat kuluvan vuoden viimeisinä päivinä sekä uuden vuoden ensimmäisinä päivinä hiipumaan päin.

– Tammikuussa zonaalivirtausten keskiarvo olisi jopa selvästi alle pitkän ajan keskiarvon, mikä mielestäni osittain selittyisi sillä, että voimakkaimmat länsivirtaukset kulkevatkin eteläisempää reittiä Keski-Euroopan ilmatilassa, Mäntykannas pohtii.

Mäntykannas kuitenkin muistuttaa blogikirjoituksessaan, että pitkän aikavälin ennusteet ovat etenkin korkeilla leveysasteilla epävarmoja. Ennusteet ovat pikemminkin suuntaa-antavia tässä vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat