Sää lämpenee osassa maata 20 asteen tienoille loppuviikolla. Yöt ovat kuitenkin kylmiä.
Korkeapaine valtaa nyt alaa. Loppuviikko on poutainen ja melko aurinkoinen.
Tänään keskiviikkona lämpötilat ovat 15 asteen molemmin puolin. Pilviharsoa tai pilvilauttaa on liikkeellä. Ensi yö on selkeä ja kylmä. Kylmintä on maan pohjoisosassa ja Pohjanmaalla, missä lämpötilat voivat käydä lähellä nollaa.
Torstai on jo aurinkoinen päivä.
– Lämpötilat ovat 15-20 asteessa. Lämpimintä on lounaassa ja länsirannikolla. Perjantaiksi lämpenee pohjoisessakin niin, että koko maan länsiosassa aina Länsi-Lapissa asti 20 astetta on mahdollista, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.
Myös perjantain vastainen yö on kylmä. Maan keskiosaan voi kehittyä pilvilauttaa, jonka hälveneminen saattaa kestää paikoin pitkälle päivään.
Viikonlopun aikana korkeapaine liukuu kaakkoon.
– Viikonlopun pilviennuste on vielä epävarma. Etelän puolelta voi tulla pilvilauttaa ja lämpötilat ovat laskusuunnassa, toteaa Liisa Rintaniemi.
Mikä on intiaanikesä?
Voiko tällaisesta sääjaksosta käyttää sitten jo nimitystä intiaanikesä? Välillä intiaanikesästä kuulee puhuttavan jo heinä-elokuun helteillä, mutta intiaanikesä ei tarkoita kesähelteitä. Termillä ei ole meteorologista määritelmää, vaan kyse on puhekielen ilmaisusta.
Intiaanikesän nimitys Pohjois-Amerikasta
Kotimaisten kielten keskuksen mukaan intiaanikesän käsite tuli Suomeen 1900-luvun alussa. Nimitys on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, missä parin kolmen viikon utuinen, lämmin kausi tuntui toistuvan pohjoisen intiaanimailla vuosittain lokakuun puolivälissä. Intiaanit pitivät syksyn lämmintä säätä hyvänä muun muassa sotimiselle siirtokuntia vastaan.
– Intiaanikesä-nimitystä käytetään silloin, kun kesän jälkeen on ehtinyt olla jo viileämpi ja selvästi syksyinen jakso, jonka jälkeen sää lämpenee uudelleen. Onko tämä sitten kesää, kun lämpötila on nippa nappa 20 astetta ja aamuisin voi olla pari astetta lämmintä – se jää jokaisen oman kokemuksen varaan, sanoo Liisa Rintaniemi.
Toiset käyttävät intiaanikesä-nimitystä syksyyn ajoittuvasta lämpöjaksosta vasta, kun syksy on ollut jo kunnolla käynnissä ja terminen syksy on jo alkanut. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen alapuolella. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen syksy on alkanut Käsivarren Lapissa sekä osassa Itä-Lappia.
Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.
Katso videolta meteorolologi Liisa Rintaniemen ennuste loppuviikosta.