Blogitekstinsä takia kohun keskelle joutunut Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö toivoo yhteiskuntaan moniäänisempää keskustelukulttuuria.
Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö kertoo, että blogitekstistä syntynyt kohu on tullut hänelle epämiellyttävänä yllätyksenä.
– Se on vaikuttanut negatiivisesti Puolustusvoimien julkikuvaan. Olen sen takia irtisanoutunut tekstin kohdista, jotka ovat loukkaavia, huonosti muotoiltuja ja aiheuttavat pahaa mieltä.
Blogitekstin tyyli oli Särkiön mukaan toteava, ei julistava. Särkiö kertoo olevansa pahoillaan aiheuttamastaan mielipahasta.
– Varmasti siitä välittyy sellaisia ajatuksia, että olisin jotenkin naisia, sukupuolivähemmistöjä tai muita ihmisryhmiä vastaan, mikä ei kuitenkaan ole minua itseäni.
Lue myös: Puolustusvoimat tuomitsee kenttäpiispa Särkiön blogitekstin: "Teksti oli Puolustuvoimien arvojen vastainen – jatkamme asian käsittelyä"
Kritiikkiä Twitterissä
Särkiö otti sunnuntaina julkaisemassaan blogitekstissä kantaa muun muassa syntyvyyden laskuun. Särkiö kirjoitti tekstissään, että ”(marxilaisuuden) tilalle on kasvanut kulttuurieliitti, joka tekee hiljaa työtään rakenteiden murtamiseksi. Heille rakenteet ovat kaiken pahan juuri ja taantumuksen syy - kuten avioliitto, miehen ja naisen sukupuolijako, samoin isän ja äidin muodostama ydinperhe – niin myös lasten kotikasvatus."
Blogiteksti on herättänyt runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Myös Särkiö itse on saanut osakseen voimakasta arvostelua.
– En seuraa Twitteriä ja olen sen takia toisen käden tietojen varassa. Olen kuullut, että siellä on hyvin paljon kriittistä viestintää ja olen siitä pahoillani, että teksti on sellaisen vyöryn siellä aiheuttanut.
Särkiön mukaan kritiikkiä on pystyttävä kestämään julkisessa virassa. Hän ei kuitenkaan osaa arvioida, onko kritiikin määrä ollut kohtuutonta.
– On aika selvä asia, että jos olen kirjoittanut tekstiä, joka loukkaa muita, tekstin kirjoittaja saa tuntea sen nahoissaan.
– En ole seurannut viestintää, enkä täysin tiedä kaikkea sitä kritiikkiä, mitä on esitetty. Usein kun hämmennetään, niin läikkyy ja joskus läikkyy ylikin. Mutta en tiedä, onko kritiikin määrä ollut kohtuutonta
Lue myös: Puolustusvoimat älähti, kenttäpiispan hämmentävä kirjoitus poistui liukkaasti netistä: Naiset palautettava synnyttäjiksi – "Vapaa seksi ajaa Suomen turmioon"
Toivoo tekstin poistamista
Kritiikin lisäksi Särkiö on saanut osakseen myös tukea. Filosofi ja kasvatustieteilijä Tapio Puolimatka julkaisi Särkiön jo poistaman blogitekstin uudelleen.
Särkiölle blogitekstin uudelleen julkaiseminen ei ole ollut myönteinen uutinen.
– Olen ollut Tapio Puolimatkaan yhteydessä ja pyytänyt, että hän poistaisi tekstin.
Särkiö toivoo, että tekstin jakaminen loppuisi mahdollisimman pian.
– Toki tiedän, että teksti on edelleen saatavilla vaikkapa Googlesta. Mutta toivon, että sen jakaminen loppuisi, sillä se aiheuttaa kohun ja mielipahan jatkumisen.
Moniääninen keskustelukulttuuri
Särkiö katsoo olevansa perinteisten arvojen kannattaja. Hän uskoo, että samanlaiselle arvopohjalle löytyy kannattajia enemmänkin.
– Toivoisin, että yhteiskunnassa vallitsisi keskustelukulttuuri, joka voisi pitää sisällään erilaisia katsantokantoja. Uskon, että perinteisesti ajattelevia ihmisiä on maassamme paljon, mutta tuntuu siltä, että heidän äänensä ei aina kuulu ja muunlaiset äänet ikään kuin tukahduttavat sen perinteisemmän äänen.
Särkiön mukaan hänen tavoitteenaan on edistää yhteiskunnan parasta.
– Pidän itseäni maltillisena ja haluan rakentaa yhteiskuntaa.
Blogi jatkuu
Särkiö on kirjoittanut blogiaan vuodesta 2008 lähtien. Blogitekstit saavat jatkoa, mutta tulevaisuudessa Särkiö aikoo olla huolellisempi tekstien ja aiheiden suhteen.
– Ymmärrän entistä tarkemmin sen, että persoonaa ja virkaani ei voi erottaa. Kaikki kirjoittamani tekstit tulkitaan samalla Puolustusvoimien kenttäpiispan ja ehkä myöskin Puolustusvoimien kannanottoina. Haluan ehdottomasti sitoutua Puolustusvoimien arvoihin ja linjauksiin.
Särkiö kertoo käyneensä blogitekstin johdosta keskustelun pääesikunnan päällikön kanssa.
– Olen saanut ohjeita siitä, millä tavalla minun tulee jatkossa toimia ja olen myöntänyt harkinnan pettäneen. Tahdon harkita kirjoituksiani tarkemmin.
Särkiö uskoo, että hänen tekemänsä toimet kohun myötä riittävät työpaikan säilyttämiseen Puolustusvoimissa.
– Katson, että minulla on edelleen edellytykset viran hoitamiseen.