Annatko koirasi nuolla sinua? Oletko raskaana ja omistat kissan? Sinun kannattaisi ehkä olla varuillasi.
Ihmiset tulevat harvoin ajatelleeksi, että heidän lemmikkinsä voisivat olla millään tavalla vaarallisia. Mietitään nyt vaikka koiraa – sehän on ihmisen paras ystävä. Kun surettaa, koira ymmärtää. Kun sattuu, koira nuolaisee… Seis!
– Koiran ja kissankin syljessä voi elää Canimorsus-bakteeri. Jos koira nuolee ihmisen haavaa, bakteeri saattaa siirtyä ihmiseen. Tartunta johtaa vaikeaan, kudoksissa etenevään tulehdukseen, joka pahimmillaan etenee kuolemaan, Olli Vapalahti sanoo.
Suomessa tartuntoja tapahtuu vuosittain. Suurin osa niistä jää lieviksi infektioiksi, mutta pahempiakin tapauksia löytyy.
– Potilailta on amputoitu raajoja heidän henkensä pelastamiseksi, Vapalahti kertoo.
Myös koirien ja kissojen matotaudit voivat tarttua ihmiseen, minkä vuoksi lemmikit pitää madottaa säännöllisesti. Tavallisin tartunta on koiran ulosteesta saatava toksokaara, joka saattaa aiheuttaa suolisto- tai silmäoireita.
Kissojen levittämä toksoplasma aiheuttaa sikiövaurioita.
Kissojen alkueläimet voivat tarttua vauvaan
Kissoissa elää parasiitteja eli alkueläimiä, jotka saattavat tarttua ihmiseen ulosteesta. Yksi tällaisista alkueläimistä on nimeltään toksoplasma.
– Yleensä toksoplasma aiheuttaa vain lievän kuumeen, mutta raskausaikana parasiitti voi tarttua sikiöön. Toksoplasma onkin yksi merkittäviä sikiövaurioiden aiheuttajia Suomessa. Tällaisia tapauksia on useita vuosittain. Lisäksi on kymmenittäin tapauksia, joissa taudin oireet alkavat vasta lapsena tai nuorena, Vapalahti sanoo.
Kissan kakkaa todennäköisemmin toksoplasman saa kuitenkin huonosti kypsennetystä lihasta.
Ulkomailla kissat tartuttavat myös niiden kirpuissa elävää niin sanottua kissanraapimatautia, joka nostaa kuumeen ja tulehduttaa imusolmukkeet. Tauti voi aiheuttaa myös sydänlihastulehduksen. Suomalaisissa kissoissa tautia ei tiettävästi esiinny.
Jyrsijän purema voi johtaa aivokalvontulehdukseen
Kissojen ja koirien lisäksi kotijyrsijät voivat kantaa tauteja. Yksi näistä on rotanpuremakuume.
Nimensä mukaisesti purema-alueelle kehittyy tulehdus, ja ihminen kärsii esimerkiksi kuumeesta, ihottumasta ja nivelkivuista. Tauti voi äärimmillään johtaa jopa sydän- tai aivokalvontulehdukseen.
Studio55.fi/ Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com