Kokoomuksen kenttäjohdon lähettämän kirjeen aiheuttaman kohun tulkitaan kertovan puolueen puheenjohtajan Alexander Stubbin kannatuksen hiipumisesta.
Puolueen kenttäjohto ja joukko muuta kokoomusjohtoa julkisti pääsiäisviikonloppuna kirjeen, jossa se toivoi työrauhaa istuvalle puheenjohtajalle. Kirje on herättänyt ihmetystä, koska sen on tulkittu myös tukahduttavan keskustelua ja puhaltavan puheenjohtajapelin poikki.
Huomenta Suomen markkinaraadissa pohdittiin, kertooko kohu Stubbin heikentyneestä kannatuksesta.
– Kirje kielii siitä, että Stubb on aidosti epävarma omasta kannatuksestaan ja sen hiipumisesta, arvioi Kauppalehden toimittaja Soili Semkina.
Kirje ja sen herättämät reaktiot toivat tämän kannatuksen heikentymisen konkreettiseen muotoon, paljastaen, kuinka voimakas ja kriittinen puolueen sisäisen oppositio on.
Erimielisyydet perinteisesti piilossa
Toisaalta raadissa tuotiin esille ajatus, että media on hyvin kiinnostunut puolueen sisäisestä rakoilusta. Pienestä asiasta on saatettu saada aikaan suuri mediakohu.
– Kokoomus ei kuitenkaan ole perinteisesti näyttänyt puolueen sisäistä rakoilua, vaan mölyt on pidetty mahassa. Nyt kohu alleviivaa ristiriitoja, MTV Uutisten politiikantoimittaja Juha Kaija kertoo.
Kiinnostavaa on myös se, että Stubb puoluejohtajana myöntää sisäiset ristiriidat.
Oikeistosiipi kritisoi Stubbia
Puolueen sisäinen oppositio on puolueen oikeistolaisinta siipeä. Kun puoluejohtajaksi valittaessa Stubb ajoi ehdokkaista oikeistolaisinta politiikkaa, sijoittaa hän nyt itsensä keskemmälle, mikä voi aiheuttaa ristiriitoja.
Tällaisten pettymysten vuoksi myös Stubbin tyyli alkaa ärsyttää. MTV Uutisten kyselyssä kenttäväelle kävi ilmi, että Stubbin arvostelijat kaipasivat puoluejohtajalta vakavampaa otetta ja käytännön johtamista.
Tulevat puheenjohtajavaalit voivat olla Stubbille mahdollisuus paitsi puhdistaa ilmaa, myös vakauttaa asemaansa.
Tällä hetkellä Stubbille ei ole tullut Petteri Orpon tai Jan Vapaavuoren kaltaista vakavaa haastajaa, mutta Hjallis Harkimon kaltaisen mustan hevosenkin voittaminen parantaa hänen asemaansa.
Puolueen sisällä ristiriitoja herättäneistä seikoista, kuten paikallisen sopimisen linjauksista, käytävä aito keskustelu taas puhdistaisi puolueessa ilmaa.