Kokoomuksen puoluekokoukselle lista erikoisia aloitteita: Ihmisruumiin kompostointi sallittava, Ahvenanmaa aseistettava ja äitiyspakkauksen nimi muutettava

8:34img
Politiikan superviikonloppu alkaa tänään – tätä kaikkea on odotettavissa.
Julkaistu 10.06.2022 12:35
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Kokoomuksen Kalajoella kokoontuvalle puoluekokoukselle on tehty hieman yli 240 erilaista aloitetta, joilla pyritään tekemään muutoksia puolueen kantoihin. Aloitteita tekevät kokoomuksen eri järjestöt. Rajuimmat ehdotukset ollaan hylkäämässä, mutta joitakin pieniä muutoksia puoluekokoukselle esitetään.

Aloitteet käsitellään aluksi puoluehallituksessa, joka esittää aloitteiden hyväksymistä tai hylkäämistä. Joissain tapauksissa puoluehallitus on tehnyt muutoksia aloite-esityksiin.

Monet aloitteet liittyvät esimerkiksi tavanomaisten palveluiden parantamiseen, kuten koulutuksen tai mielenterveyspalveluiden edistämiseen. Aloitteet kertovat osaltaan hieman siitä, mitä puolueen kentällä ajatellaan.

Lue myös: Politiikan superviikonloppu käyntiin – seuraa näitä käänteitä: keskusta ja kokoomus päättävät puheenjohtajista, vasemmistoliitto Natosta

Joukossa on myös aloitteita hieman epätavallisista aiheista.

Esimerkiksi Kokoomuksen Nuorten Liitto esittää, että ihmisruumiin kompostointi olisi sallittava hautaamistapana Suomessa.

 – Ihmisruumiin kompostointi on tapa, jossa tavoitellaan mahdollisimman nopeaa ihmisruumiin hajoamista otollisten olosuhteiden luomisella siihen osallistuville mikrobeille. Ihmisruumiin kompostoinnin voi suorittaa siihen suunnitellussa kasveilla, lastuilla ja oljilla täytetyssä teräsastiassa tai puuvillaisessa kokovartalopuvussa, josta kasvaa kompostoinnissa auttavia sieniä, aloitteessa sanotaan.

Kokoomuksen puoluehallitus ei ole ajatuksesta innostunut ainakaan vielä.

 – Puoluehallituksen mielestä on paras kuunnella hautaustoimen hoidosta vastaavien tahojen näkemyksiä, ennen kuin nykyisten vaihtoehtojen valikoimaa ryhdytään laajentamaan, puoluehallitus vastaa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa näkyy monissa aloitteissa. Esimerkiksi aseharrastusten ja reserviläistoiminnan edellytyksiä halutaan parantaa.

Hieman rankempi esitys on puolestaan ajatus Ahvenan remilitarisoinnista, mikä on esillä muutamissa aloitteissa.

– Ahvenanmaa sijaitsee strategisesti tärkeällä alueella ei pelkästään Suomen valtion puolustusta vaan koko Itämeren ja Pohjanmeren aluetta tarkasteltaessa. Mahdollisen sodan alkaessa Ahvenanmaa ei tulisi pysymään koskemattomana vihollisen toimesta, Savo-Karjalan kokoomusnuoret perustelevat.

Kokoomuksen puoluehallitus kehottaa malttiin Ahvenanmaan kohdalla.

– Suomen päätettyä hakea Nato-jäsenyyttä, Ahvenanmaan aseman ei ole mitään syytä olettaa muodostuvan neuvotteluiden tai jäsenyyden minkäänlaiseksi esteeksi. Aihetta ei jäsenyysprosessin aikana myöskään ole syytä omatoimisesti liikaa problematisoida tai politisoida, puoluehallitus vastaa aloitteisiin Ahvenanmaasta.

Petteri Orpo

Petteri Orpon johtama kokoomus saa yli 240 erilaista aloitetta käsiteltäväkseen.

Muutamia aloitteita on tehty myös jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtuatumisesta, vaikka se on jo aiemmin hyväksytty kokoomuksen kannaksi. Lisäksi Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen on aiemmin kertonut, että jalkaväkimiinat on onnistuneesti korvattu eivätkä ne ole enää ajankohtaisia.

Puoluehallitus ei myöskään lämmennyt Puistolan kokoomuksen aloitteelle suomettumisen selvityskomissiosta, joka perehtyisi muun muassa Nato-jäsenyyden jarrutuksen perkaamiseen.

Aloitteiden lopullinen kohtalo selviää kuitenkin vasta puoluekokouksessa, jossa äänivaltaiset kokousedustajat tarvittaessa äänestävät aloitteista.

Kehitysyhteistyö ehdolliseksi, ei kannabikselle

Uudenmaan kokoomusnuoret esittää, että kehitysyhteistyö olisi ehdollistettava ja sidottava budjetin ylijäämään. Tämä tarkoittaisi sitä, että Suomen tekemä kehitysyhteistyö nykymuodossaan loppuisi, koska valtio ei ole tekemässä ylijäämäisiä budjetteja.

Aloite vaatii samalla sitä, että kehitysyhteistyön tekeminen ehdollistettaisiin esimerkiksi siihen, että kohdemaa ottaa vastaan palautettavia kansalaisiaan. Suomi on pitkään yrittänyt saada aikaan palautussopimusta esimerkiksi Irakin kanssa.

Kokoomuksen puoluekokous voi tähän ehdollistamiseen suostua.

– Puoluehallitus esittää, että puoluekokous hylkäisi aloitteen budjettiylijäämään sitomisen osalta ja hyväksyisi aloitteen siltä osin, mikä koskee omien kansalaisten vastaanottamista ja sääntöperusteisen maailmanjärjestyksen ylläpitämistä, puoluehallituksen vastauksessa kirjoitetaan.

Muutamat kokoomusnuorten järjestöt sekä Helsingin Edistyskokoomus ehdottavat kannabiksen laillistamista, koska pitävät tätä vähemmän haitallisena päihdepolitiikkana. Samaa mieltä ovat olleet monet oikeustieteilijät sekä THL.

Kokoomus ei vaikuta puolueena ole toistaiseksi laillistamiseen valmis.

– Kokoomus haluaa panostaa etenkin nuorten ongelmakäyttäjien auttamiseen. Tähän liittyen puoluehallitus on toukokuussa 2022 hyväksynyt päihdepoliittisen ohjelman, jossa päihdehaittojen vähentämisen keinoja käsitellään tarkemmin. Kysymystä lääkekannabiksesta tulisi puoluehallituksen mielestä tarkastella erillisenä asiana, ei osana viihdekäyttöä ja sen laillisuuskysymyksiä, puoluehallitus pyörittelee vastauksessaan.

Puoluekokoukselle esitetään myös kokeiluja huumeiden käyttöhuoneista, mutta niistä puoluehallitus kaipaisi enemmän tietoa muiden maiden kokemuksista.

Lähisuhdeväkivaltaa ei sovitteluun

Joitakin aloitteita ollaan myös hyväksymässä.

Esimerkiksi Kokoomuksen Naisten Liitto esittää, että lähisuhdeväkivaltaa ei tule sovitella ja tämä ajatus saa kannatusta puoluehallitukselta.

– Puoluehallitus suhtautuu myönteisesti lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumiseen. Sovittelun käyttö lähisuhdeväkivaltarikoksissa viestii ongelmallisella tavalla, ettei tehtyä väkivaltaa pidetä vakavana rikoksena ja ettei tekijän tarvitse kantaa teostaan rikosoikeudellista vastuuta, puoluehallitus vastaa aloitteeseen.

Kokoomus on lisäksi valmis muuttamaan äitiyspakkauksen nimen perhepakkaukseksi.

– Äitiyspakkauksen nimi on äitiysavustuslaissa ja pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta. Puoluehallituksen mielestä sopiva nimi voisi olla esimerkiksi ”perhepakkaus”. Puoluehallitus katsoo, että perhe-etuuksia koskevia uudistuksia tehdään erityisesti tulevia sukupolvia varten, vastataan aiheesta tehtyyn aloitteeseen.

Turkistarhaus esillä

Pari vuotta sitten Sdp päätyi omassa puoluekokouksessaan ottamaan kielteisen kannan turkistarhaukseen. Kokoomus ei ole nyt tekemässä samoin, vaikka vastaava esitys tehdään Kalajoen puoluekokoukselle.

– Elintarviketurvallisuusviraston mukaan turkistarhoilta löytyy vuodesta toiseen huomautettavaa eläinten hyvinvoinnissa. Esimerkiksi vuonna 2016 peräti kahdella kolmesta tarkastetusta turkistilasta havaittiin laiminlyöntejä, Kokoomuksen Arvon Siskot muistuttaa aloitteessaan.

Puoluehallitus esittää, ettei kieltoa kannateta.

– Kokonaisuutena puoluehallitus katsoo, että asiassa on syytä edetä kannusteiden ja kehittyvän regulaation kautta suoran kiellon sijasta. Elinkeinonvapauteen puuttuminen on erittäin voimakas perusoikeuksien rajoitus ja siksi sellaista tulisi käyttää vain erityisissä pakkotilanteissa.

Helsingin Edistyskokoomus on tehnyt aloitteen eutanasian sallimisesta, mutta tämä aloite ei ole saamassa täydellistä kannatusta ainakaan puoluehallitukselta, mutta puoluekokouselle esitetään seuraavaa lausumaa.

– Kokoomus katsoo, että ihmisellä on oltava oman vakaan harkintansa pohjalta oikeus saada kuolinapua sellaisessa tilanteessa, jossa parantumattomasta sairaudesta tai vaivasta aiheutuvaa kärsimystä ei ole käytettävissä olevilla lääketieteellisillä keinoilla muuten mahdollista riittävästi lievittää.

– Samalla on jatkettava kivunlievityksen ja saattohoidon kehittämistä ensisijaisina vaihtoehtoina. Kysymykseen liittyvien syvien eettisten ulottuvuuksien vuoksi on tärkeää varmistaa, että lainsäätäjillä ja aikanaan terveydenhuollon ammattihenkilöillä on asiassa täysi omantunnon vapaus, eutanasia-aloitteesta tehdyssä lausuntoehdotuksessa kirjoitetaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kokoomus