Osa ihmisistä on herkkiä saamaan haittavaikutuksia kolesterolia alentavasta statiinilääkityksestä. Suomalaisilla yleinen geenimuoto lisää tuoreen väitöstutkimuksen mukaan haittavaikutusten riskiä. Tämä geenimuunnos on noin kolmasosalla suomalaisista.
Myös eri statiinien välillä oli eroja. Väittelijä, lääketiet.kand. Marja Pasanen uskookin, että geenitesteillä voidaan parantaa kolesterolilääkityksen turvallisuutta, kun löydetään kullekin potilaalle sopivin lääke ja annos.
Statiinilääkityksen hyödyistä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä on vahvaa tutkimusnäyttöä ja niitä myös käytetään yhä enemmän. Tällä haavaa statiineilla kolesteroliaan alentaa noin 600 000 suomalaista. Useimmat ihmiset sietävät niitä melko hyvin, vaikka käyttäisivät niitä pitempäänkin.
Yleensä haittavaikutusten riski suurenee lääkeannoksen kasvaessa, mutta potilaiden välillä on suuria eroja. Haittavaikutuksista yleisimpiä ovat lihasheikkous sekä lihaskivut ja -krampit. Joskus ne voivat edetä jopa henkeä uhkaavaksi lihasvaurioksi.
Laiskat tyypit yleisiä pohjoisessa
Statiinien kolesterolia alentava vaikutus tapahtuu pääosin maksassa. Tietyn geenin ohjaama kuljetusproteiini rahtaa statiineja verenkierrosta solukalvon läpi maksasoluun. Tämän geenin tietty muunnos kuitenkin heikentää kuljetusproteiinin kuljetustehoa.
Pasanen selvitti väitöstutkimuksessa tämän geenin perinnöllistä muuntelua sekä suomalaisilla että maailmanlaajuisesti. Terveille vapaaehtoisille annettiin eri päivinä kerta-annos kutakin markkinoilla olevaa statiinia.
Geenimuunnosten esiintyvyydessä todettiin suuria eroja. Kuljetustehoa heikentävää tyyppiä oli noin kolmanneksella suomalaisista. Nämä laiskat kuljettajat olivat yleisimpiä pohjoisessa ja rivakat tyypit päiväntasaajan seudulla.
Myös kolesterolilääkkeissä oli eroja. Geenimuunnoksen vaikutus statiinien pitoisuuteen veressä oli merkittävä kaikilla muilla paitsi fluvastatiinilla. Ihmisillä, joilla oli tämä geenimuunnos, simvastatiinin pitoisuudet olivat keskimäärin 220 prosenttia, atorvastatiinin 140 prosenttia, pravastatiinin 90 prosenttia ja rosuvastatiinin 70 prosenttia normaalia suuremmat.
(MTV3-STT)