Kommentti: Armand Duplantisin suosio on räjähtänyt käsiin – tämän takia hänestä on vaikea olla pitämättä

Armand Duplantisilla juhlat edessä – "Olen todella iloinen" 1:12
Armand Duplantis oli jälleen omaa luokkaansa Brysselin Timanttiliigan finaalissa.

Armand Duplantis on ollut jo vuosia yksi yleisurheilumaailman suurimmista tähdistä, mutta nyt hänen suosionsa on räjähtänyt täysin uusiin sfääreihin. Jopa ihmiset, jotka eivät seuraa mitään urheilua, ovat yhtäkkiä kiinnostuneita, kun ruotsalainen astelee radalle, kirjoittaa MTV Urheilun Eren Gürler.

Timanttiliigan huipennuksessa kaikki halusivat osansa ruotsalaisesta. Ja miksi eivät haluaisi.

Ruotsalainen on rikkonut tällä kaudella maailmanennätyksen kolme kertaa ja voittanut joka ikisen kisan, jossa on ollut mukana. Kuusi metriä on ylittynyt lähes kisassa kuin kisassa, ja niiden jälkeen Duplantis on aina ollut hyväntuulisena kertomassa tunnelmistaan ja analysoimassa tekemisiään.

Yksi ruotsalais-amerikkalaisen hyppääjän suurista vahvuuksista ja suosion selittäjistä onkin hyvä ulosanti. Periaatteessa riittää, että työntää mikrofonin ME-miehen naaman eteen, ja tekstiä alkaa tulla. Täsmäkysymysten avulla Duplantiksesta saa myös irti paljon muutakin kuin ympäripyöreää jargonia, joita esimerkiksi viljellään tietyissä pallopeleissä. Duplantis analysoi tekemistään ja oikeasti vastaa esitettyihin kysymyksiin. Hän on ennen kaikkea haastattelutilanteessa aito, ja siksi hänestä on vaikea olla pitämättä.

Käännekohta Pariisissa

Duplantiksen antamien kommenttien perusteella suosio on kasvanut räjähdysmäisesti erityisesti olympialaisten jälkeen. Siellä ruotsalainen rakensi seiväsfinaalissa sellaisen draamankaaren, joka tyhjensi pankin lopullisesti. Voitto varmistui jo korkeudesta 610, ja sen jälkeen hän tarjosi yleisölle jännitystä loppuun asti.

Maailmanennätys syntyi kolmannella yrityksellä korkeudesta 625 ja stadion purskahti kunnon huutomyrskyyn. Kukaan stadionilla ei harkinnutkaan ennenaikaista poistumista, ja suurin osa oli kännykkä tanassa kuvaamassa ruotsalaisen mahdollista maailmanennätystä. Myös tv-vastaanotinten ääressä jännitettiin Duplantiksen suoritusta ympäri maailmaa viimeiseen asti, ja odotus myös palkittiin. 

– Ero on kuin yöllä ja päivällä. Elämässäni ei ole koskaan ollut tällaista kuin Pariisin jälkeen. Mikään ei vedä vertoja sille, Duplantis itsekin totesi Timanttiliigan lehdistötilaisuudessa.

Suosio moninkertaistui siinä hetkessä.

Ilmiö

Jossain vaiheessa viime vuosina Duplantiksen kohdalla vaikutti siltä, että hän on jopa liian ylivoimainen ollakseen kiinnostava. Kukaan muista hyppääjistä ei ole pystynyt tarjoamaan hänelle kunnon vastusta pitkiin aikoihin, ja se on tietysti kilpailullisessa mielessä tylsää. 

Kiinnostavuus syntyykin hänen kohdallaan eri asiasta kuin kovasta kilpailusta. Joka ikinen kerta, kun Duplantis astelee radalle, on maailmanennätys vaarassa, ja seiväshyppypaikalla saatetaan nähdä jotain sellaista, mitä ei koskaan aikaisemmin tällä pallolla ole nähty. 

24-vuotias kumiukko on tehtaillut uransa aikana peräti kymmenen maailmanennätystä. Pariisin jälkeenkin on syntynyt vielä yksi, kun Duplantis ponkaisi Silesian Timanttiliigassa uudet ME-lukemat 626, mutta lisää on vielä odotettavissa.

Ruotsalainen on täysin poikkeuksellinen urheilija ja sen ovat myös muut kuin urheilua seuraavat ihmiset tajunneet. Duplantiksesta on tullut jo koko maailmanlaajuinen puheenaihe.

Hän on noussut supertähden asemaan, ja häntä seurataan, vaikka yleisurheilu tai ylipäätään urheilu ei muuten kiinnostaisi.

Hänestä on tullut ilmiö.

Lue myös:

    Uusimmat