Bostonin maratoniskun pommittajan kasvot pysyivät peruslukemilla, kun valamiehistö langetti hänelle yksimielisesti kuolemantuomion. 21-vuotiaan Dzokhar Tsarnajevin kylmä olemus ja katumattomuus koko kuukausia kestävän oikeusprosessin aikana painoivatkin eniten valamiehistön vaakakupissa.
Puolustusasianajaja yritti vedota tsetseeninuoren hankalaan lapsuuteen ja toisen tekijän, isoveljen, Tamerlan Tsarnajevin, manipulointiin. Isoveli olisi istunut pikkuveljen kanssa syytetyn penkillä, jos hän ei olisi menehtynyt poliisin luoteihin pidätyksen yhteydessä pian iskun jälkeen.
Valamiehistön päätökseen vaikutti puolustuksen tunnevetoomuksia enemmän syyttäjän tieto, kuinka Tsarnajev sijoitti toisen Bostonin maratonin pommeista tarkoituksella 8-vuotiaan Martinin viereen, osti heti iskun jälkeen kaupasta itselleen maitoa ja poltti savukkeen kannabista. Hän myös suunnitteli laajentavansa terrori-iskua New Yorkiin.
Bostonilaisille kaupungissa pidettävä oikeudenkäynti on avannut kahden vuoden takaisten tapahtumien haavat uudelleen. Tsarnajevin veljeksien suunnittelemassa vuoden 2013 maratoniskussa ja kiinnioton yhteydessä kuoli yhteensä neljä ihmistä ja 264 haavoittui.
Tammikuussa oikeudenkäynnin alkaessa moni paikallinen kertoikin minulle, etteivät he haluaisi koko oikeudenkäsittelyä tapahtumapaikalle. Suurin osa luuli prosessin saavan kuolemantuomion kautta päätöksen, mutta ruiskutetaanko tappava myrkky Tsarnajeviin heti? Ei todellakaan. Seuraavaksi Bostonin oikeudenkäynnin tuomari käsittelee pitkän prosessin paperityöt loppuun. Tsarnajevin asianajajalla on myös mahdollisuus valittaa tuomiosta.
Todennäköinen valitusprosessi kestää asiantuntijoiden arvion mukaan puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. Valitusoikeus ei kuitenkaan välttämättä jää ensimmäiseen vaiheeseen.
Tsarnajevin puolustus voi yrittää viedä tapausta myös korkeimpaan oikeuteen, mutta siihen voi olla näin rumien faktojen valossa vaikea löytää perusteita. Hänen ainoa mahdollisuutensa uskottiin olevan valamiehistön empatia ja siinä kylmäverisesti käyttäytyvä kivikasvo ei onnistunut.
Yhdysvaltojen 9/11 -tapahtumien jälkeisen historian toiseksi suurimman terrori-iskun oikeudenkäynti on herättänyt voimakkaan keskustelun kuolemantuomion eettisyydestä. Yhdysvaltain liittovaltion oikeuslaitos onkin ennen Bostonia tuominnut historiassa vain alle sata kuolemantuomiota, joista muutama on laitettu käytäntöön.
Tsarnajevin osalta kylmä totuus on kuitenkin, ettei häntä teon ja käytöksen vuoksi taida pelastaa enää mikään. Hän voi lain mukaan ostaa elinaikaa useita vuosia, mutta olisi ihme, jos hän välttyisi tappavalta ruiskulta.