Kommentti: Elisabet hämmästytti saapumalla Philipin muistotilaisuuteen hovin häpeälampaan käsipuolessa – mitä kuningatar haluaa viestiä käsittämättömällä päätöksellään?

2:50img
Näin Elisabet nousi kuningattareksi 70 vuotta sitten
Julkaistu 29.03.2022 17:00
Toimittajan kuva
Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Monet hieraisivat silmiään, kun kuningatar Elisabet saapui edesmenneen puolisonsa prinssi Philipin muistotilaisuuteen seksuaalirikossyytösten kohteeksi päätyneen poikansa prinssi Andrew’n käsipuolessa. Niin hieraisin minäkin, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Aino Haili.

95-vuotias kuningatar Elisabet on menettänyt kuluvan vuoden aikana paljon.

Huhtikuussa 2021 miehensä prinssi Philipin, jonka kanssa hän jakoi 73 vuoden mittaisen taipaleen aviopuolisoina.

Syksyllä terveytensä, joka alkoi reistailla. Uutisoitiin Elisabetin yllättävästä yöstä sairaalassa ja siitä, tulisiko kuningatar enää koskaan palaamaan ”työpaikalleen” Buckinghamin palatsiin. Lisähuolta sekä julkisesti että perheen sisällä aiheuttivat myös Elisabetin lapsenlapsi prinssi Harry ja hänen puolisonsa herttuatar Meghan useine avautumisineen kuninkaallisen elämänsä hankaluuksista. Hovista kantautui huhuja, joiden mukaan eräiden perheenjäsenten välit jäätyivät entisestään.

Lue myös: Kuninkaallisasiantuntijat: Prinssi Harry tulee katumaan päätöstään lopun ikäänsä: "Tällaisissa tilanteissa ei ole toista mahdollisuutta"

Alkuvuodesta kuitenkin huipentui tapaus, joka on heittänyt valtavimman ja kammottavimman varjon hovin ylle.

Yhdysvaltalainen oikeus linjasi, että Elisabetin ja Philipin kolmatta lasta prinssi Andrew’ta, 62, vastaan nostettu siviilikanne etenisi oikeudenkäyntiin. Yhdysvaltalainen Virginia Giuffre syytti joutuneensa prinssi Andrew’n toimesta seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi ja että hänet olisi pakotettu harrastamaan seksiä prinssin kanssa 2000-luvun alussa, jolloin hän oli alaikäinen Yhdysvaltojen lain mukaan. Andrew itse oli tuohon aikaan nelikymppinen.

Käänne oli tehnyt tuloaan jo muutaman vuoden ajan. Monien mielissä Andrew oli jo menettänyt kaikki arvostuksen rippeet viimeistään siinä vaiheessa, kun hän esitti vuonna 2019 BBC:n Newsnight-ohjelman haastattelussa absurdeja perusteluja sille, miksei ollut syyllistynyt Giuffren hyväksikäyttöön. Useat muistavat varmasti esimerkiksi Andrew’n selitykset sille, miksei ole kykenevä hikoilemaan ja näin ollen, miksei voinut olla Giuffren kanssa tanssimassa aikoinaan lontoolaisessa yökerhossa hikisenä ja vastenmielisenä.

Kuvassa prinssi Andrew, 17-vuotias Virginia Giuffre (tuolloin Roberts) ja taustalla Ghislane Maxwell vuonna 2001.

Tämä valokuva on ollut prinssi Andrew'n tapauksen keskiössä. Kuvassa vasemmalla Andrew, joka pitelee tuohon aikaan 17-vuotiasta Virginia Giuffrea (ent. Roberts) vyötäisiltä. Kuvan taustalla brittiläinen seurapiiriaatelinen Ghislaine Maxwell, joka sai hiljattain tuomion alaikäisten ihmiskaupasta. Andrew itse on tiimeineen väittänyt kuvan olevan väärennös.

Vääntöä ja tukea

Kun yhdysvaltalaisen oikeuden päätös kantautui Atlantin toiselle puolen, toimittiin hovissa nopeasti. Andrew’n ilmoitettiin lähes välittömästi menettävän kaikki sotilasarvonsa. Hovi myös linjasi, ettei hän tulisi enää edustamaan kuninkaallisissa tehtävissä. Sisäpiiritietojen mukaan Elisabet kertoi päätöksestään itse pojalleen, joka oli itkuisena anellut äitinsä anteeksiantoa.

Uutisoitiin, että Elisabet auttaisi oikeustapauksessa taloudellisesti Andrew’ta, joka kertoman mukaan on ollut hänen suosikkinsa neljän lapsensa joukosta. Sitten uutisoitiin, ettei rahaa enää välttämättä tippuisikaan. Ja lopulta, että kanne soviteltaisiinkin sievoisesta summasta oikeussalien ulkopuolella.

Lue myös: Prinssi Andrew maksaa mediatietojen mukaan 12 miljoonan punnan korvaukset Virginia Giuffrelle

Vaikka täyttä varmuutta ei asiasta tulla saamaan, on tilanne todennäköisesti edennyt näin: kuningatar Elisabet, joka on omistanut koko elämänsä monarkialle, halusi suojella vielä kerran perhettään sekä kuninkaallista instituutiota, hinnalla millä hyvänsä.

Andrew itsehän jo kertoi olevansa valmis todistamaan valamiehistön edessä, mikä olisi tarkoittanut sitä, että muitakin hovin jäseniä olisi vedetty oikeudenkäyntiin mukaan. Kuningatar todennäköisesti päätti tässä kohtaa, että näin ei tule käymään, löi kuninkaallisen säästöpossunsa rikki ja maksoi mukisematta Giuffren hyväksymän korvauksen.

Andrew’n ajateltiin vaipuvan varjoihin kaikessa hiljaisuudessa, kohtalonsa hyväksyen. Mutta toisin kävi.

Paluu paraatipaikalle

Tuli maaliskuun 29. päivä ja prinssi Philipin paljon odotettu muistotilaisuus. Ennen tapahtumaa kuhistiin: nähtäisiinkö Andrew paikalla, ensimmäistä kertaa kammottavan oikeusvääntönsä jälkeen? Miten hän edustaisi, miten matalaa profiilia pitäen?

Ja todellakin hänet nähtiin. Parrasvaloissa, kaiken keskiössä. Andrew matkasi äitinsä Elisabetin kanssa samalla autolla tilaisuuteen ja talutti tämän paikalleen Westminster Abbeyssa, koko maailman katseiden alla. Uskomaton, täysin odottamaton veto.

Ja kysynkin, useiden tavoin: mitä kuningatar Elisabet halusi viestiä tällä käsittämättömällä päätöksellä?

17.57583172

Kuningatar Elisabet yllätti koko maailman saapumalla edesmenneen puolisonsa prinssi Philipin muistotilaisuuteen yhdessä prinssi Andrew'n kanssa.

Brittiläiset kuninkaallisasiantuntijat ovat arvioineet Andrew’n valikoituneen äitinsä saattajaksi sen takia, että Elisabetin ja Philipin esikoinen prinssi Charles, joka on kruununperimysjärjestyksessä seuraavana, saapui tilaisuuteen yhdessä vaimonsa herttuatar Camillan kanssa, eikä siksi voinut saattaa äitiään tämän paikalle. Vaikka Charles oli asemoitu kruununprinssinä istumaan kuningattaren viereen.

Siis mitä?

Hovi tunnetusti ei ota kantaa mihinkään käytännössä koskaan. Palatsi on tiedottanut Andrew’n ainoastaan kiistäneen kaikki häneen kohdistuneet syytökset sekä sen, että tämä tulisi menettämään arvonimensä ja työtehtävänsä. Sen kautta kukaan hovin jäsen ei ole varsinaisesti osoittanut kokevansa myötätuntoa ja empatiaa Giuffrea kohtaan, joka väitetysti joutui Andrew’n hyväksikäytön kohteeksi osana edesmenneen liikemiehen Jeffrey Epsteinin - Andrew’n ystävän – pyörittämää ihmiskaupparinkiä.

Elisabetilla olisi ollut kyllä vaihtoehtoja. Saattaja olisi voinut olla kuka tahansa muu, kuin prinssi Andrew. Teot, joista Andrew'ta on syytetty, ovat vakavia ja vastenmielisiä. Kansalaisten näkökulmasta on vääryys, ettei ainakaan näillä näkymin koskaan tulla saamaan virallista tuomiota siitä, syyllistyikö kuninkaallinen niihin vai ei. 

Kuningatar ei tee ikinä yhtään mitään harkitsematta, joten tämäkin päätös oli täysin tietoinen. Sen viesti kuitenkin hämmentää ja saattaa aiheuttaa vihaa sekä himmentää brittihovin kiiltoa entisestään. Ymmärrettävästi.

Tuoreimmat aiheesta

Kuningatar Elisabet